Annonce:
Annonce:

Brøndbys landsholdshit: Derfor bor jeg hjemme hos mor og far

- Jeg er en humørspreder, og jeg elsker at give, siger Riza Durmisi, der hjemme i lejligheden i Ishøj fortæller Ekstra Bladet om at være dansker med albansk baggrund i Makedonien, ramadan, Ishøj og om stjålne cykler…

Riza Durmisi kokkererer hjemme i lejligheden i Ishøj, og mor Imram tjekker for sjov, om knægten har saltet kødet ordentligt. (Foto: Jakob Jørgensen)
Riza Durmisi kokkererer hjemme i lejligheden i Ishøj, og mor Imram tjekker for sjov, om knægten har saltet kødet ordentligt. (Foto: Jakob Jørgensen)
Annonce:
Følg Fodbold
Følg Superligaen
Følg Brøndby IF

ISHØJ (Ekstra Bladet): Ham her er der altså ikke mange andre nationer, der kan prale af:

En landsholdsback, der bor hjemme hos mor og far!

Det er her, torsdag eftermiddag i en fire-værelsers i Ishøj, Riza Durmisi luner olien på panden, steger det halal-hakkede oksekød i saften fra perfekt snittede løgringe, flækker to rundtenommer af rugbrødet og spejler to æg som velfortjent påfyldning efter endt arbejdsdag på bane 3 bag Brøndby Stadion.

Forrige fredag og i mandags førte den 21-årige back-komet sig frem, som havde han købt og betalt skødet på samtlige matrikelnumre af den danske venstrekant såvel defensivt som offensivt mod Albanien og Armenien. Med licens til at hærge både i København og Jerevan!

Annonce:

- Min far er født i Danmark, og jeg føler mig lige så dansk som alle andre. Men jeg ved udmærket, at jeg har en anden baggrund. Det betyder rigtigt meget for min familie at se mig på det danske landshold, siger Riza.

Riza og lillebror Arian, 14, der allerede har overhalet Riza i højde - og måske en dag flækker en perfekt flanke fra storebror ind i kassen for det danske landshold. (Foto: Jakob Jørgensen)
Riza og lillebror Arian, 14, der allerede har overhalet Riza i højde - og måske en dag flækker en perfekt flanke fra storebror ind i kassen for det danske landshold. (Foto: Jakob Jørgensen)
 

Ultifreds Durmisi: Jeg kender min værdi

Derhjemme taler de dansk og albansk med makedonsk skru, som det nu lige falder for. Den store dreng kunne jo legende let finde sig et hummer eller en lejlighed ude i byen, men:

- Jeg synes, det er rart at bo hjemme. Dejligt! Jeg kan ikke se, hvorfor jeg skulle flytte. Jeg har alt her, trygge rammer – familien!

Siger han, der stadig svæver let hen over græs og gulv efter to autoritative indsatser i nationaldragten og til enhver tid kan fordampe til drengeværelset med sin Powerbook.

- Der var meget følelsesladet, specielt mod Albanien i Parken. Meget specielt. En kæmpe drengedrøm, jamen det ultimative. Jeg er meget stolt, og det er hele familien, siger han.

Durmisi: Jeg står i en rigtig god position

Annonce:

Han jonglerer med rutineret hånd og træ-slev i køkkenet, instruerer lillebror i at besvare et Facetime-opkald, serverer kaffe, snakker med faderen i sofaen og konverserer gæsterne.

En rutineret vært!

- Men jeg kan godt være ret genert, afslører han overraskende.

- Jeg kan godt være lidt lukket. Det kommer selvfølgelig an på, hvordan man kommer ind på mig. Men jeg er også en humørspreder. Jeg elsker at se folk være glade, og jeg tænker altid på andre før mig selv. Det er en del af mig. Jeg spreder god energi og god karma. Men jeg tror meget på mig selv. Jeg er fyldt med selvtillid. På banen er jeg iskold, siger han - og smiler varmt.

- Det kommer fra min fars side. Han roser mig aldrig, og han er aldrig tilfreds, selv om jeg spiller en god kamp. Det har jeg taget med mig. Jeg er en type, der ikke skal have for meget ros. Det kan jeg ikke li’. Jeg skal helst lige have et spark eller to – selv om jeg gør det godt. For at bibeholde momentum… Jeg har det bare bedst, hvis man kører på mig.

Annonce:

Riza har ikke været vant til, at ting kom nemt – sker det, bimler advarselsklokkerne formentlig lige så højt som bjælderne i kirken lige i nærheden.

- Det er lidt ligesom når du jager en pige. Hvis du ved, hun er interesseret fra første dag, så er det ikke helt så spændende. Du skal finde en, der giver lidt modstand. Det motiverer mig.

Durmisi har albanske rødder: Hjertet banker for Danmark

Hvordan mærker du, at du er dansk på en anden måde?

- Jeg mærker det på den front, at religionen selvfølgelig er inde over. Jeg er muslim. Jeg kender jo begge sider og er opvokset her, så jeg har taget lidt af hvert med.

Riza Durmisi har været med til at 'låne' cykler i Ishøj og ønsker, han kunne spole tilbage... (Foto: Jakob Jørgensen)
Riza Durmisi har været med til at 'låne' cykler i Ishøj og ønsker, han kunne spole tilbage... (Foto: Jakob Jørgensen)
 

Går du i moskeen?

- Hver fredag. Kvart-i-to, det passer perfekt efter træning. Når jeg beder til Gud, finder jeg en indre ro, og jeg beder selvfølgelig ikke om, at jeg skal score fem mål i hver kamp – jeg beder om, at min familie må have det godt. Og at jeg ikke bliver skadet… Det, der er vigtigt.

Ramadan er vel et problem i forhold til mad og væske?

Annonce:

- Når man arbejder, siger man, at man kan skylde hen over vinteren. Jeg gør det på mine fridage. Der følger jeg ramadanen. Det er svært, men jeg må prioritere, og selvfølgelig må jeg ikke glemme min religion og min tro, men der står, at hvis man arbejder, kan man godt skylde, siger Riza.

Han skynder sig at tilføje:

- Jeg synes, jeg er meget godhjertet, og når jeg er på ferie i Makedonien, så… Jamen, nu må man jo ikke fortælle om sine gode gerninger, såeh… Men jeg er ret god til at hjælpe folk. Det er det, der driver mig.

- Jeg har haft en hård opvækst. Som du kan se, er Ishøj en rigtig fin by nu – men den har været slem. Meget kriminel. Min opvækst har været meget hård, men det har modnet mig i en tidlig alder. Det, der driver mig, er, at jeg vil se min mor glad, min far glad – hele min familie glad!

Brøndby vil forlænge med Durmisi

Han lægger ikke skjul på, at barn- og ungdom af og til har været en balanceakt mellem rigtigt og forkert – mellem at være en del af flokken og udenfor…

Annonce:

- Jeg har været rigtig god til at skelne, og jeg har aldrig været på vej ud i noget snavs, men selvfølgelig… Jeg er vist lige kommet til at tage en cykel, da jeg var yngre. Når ens venner gør det, så følger man med. Jeg ville ønske, jeg kunne spole tilbage, for det var ikke fedt.

Når du nu om fem år har haft masser af succes i Real Madrid og tjent en frygtelig bunke penge, hvad vil du så stile mod?

- Jeg vil hjælpe mennesker og donere penge, hvor der er brug for det. Det er en drøm for mig at hjælpe mennesker, der ikke har noget. Jeg tænker primært på Afrika og selvfølgelig Syrien lige nu, men der er også oversvømmelser og andre naturkatastrofer. Jeg har lige læst, at Drogba har startet et hospital i Elfenbenskysten, det synes jeg er stort. Jeg vil også gerne være med til at udrette noget stort.

Annonce:

- Jeg er ikke den type, der har haft så meget som barn, og det driver mig: At give, at give, at give! Penge er nødvendige, sjove at bruge - men ikke målet. Jeg er så privilegeret af at være vokset op i Danmark og har haft mulighed for at dyrke fodbold - og fodbold er der, hvor jeg har det sjovt, hvor jeg har mit talent, og hvor jeg vil opnå det ypperste. Fodbold betyder ganske enkelt alt for mig.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: