Brøndbys super-polak: Vi stortrives i Danmark

- Min familie trives rigtig godt, det betyder, jeg kan fokusere på at præstere på banen – jeg er meget glad for at bo på Vestegnen, siger Kamil Wilczek

Følg Fodbold
Følg Superligaen
Følg Brøndby IF

De er på gennemrejse i Brøndby. For dem er Brøndby langtfra slutdestinationen i karrieren. Det er et stop på vejen videre i livet. Men alligevel har de fået Vestegnen helt ind under huden.

Fælles for tre af klubbens udlændinge – Besar Halimi, Hany Mukhtar og Kamil Wilczek – er, at de har slået sig ned på Vestegnen. De bor ikke i ét af de store nybyggerier ved havnefronten i København, men har rødderne solidt plantet i nærområdet ikke så langt fra arbejdspladsen – Brøndby Stadion.

Bor tæt på stadion
- Da jeg spillede i Lissabon og Salzburg brugte jeg meget tid på transport. Det ønskede jeg ikke, da jeg kom til Brøndby. Derfor ville jeg bo tæt på træningsanlægget. Jeg nyder at være så tæt på Brøndby Stadion. Og skal jeg til København, kan jeg bare køre derind, forklarer Hany Mukhtar, der boede lige i nærheden af Lebogang Phiri, men nu har fået Besar Halimi tæt på sig i lejlighedskomplekset i Vallensbæk.

- Mukhtar hjalp mig meget, da jeg kom til Brøndby. Jeg kan rigtig godt lide at bo på Vestegnen. Det er det helt rigtige for mig, supplerer Besar Halimi.

Et stykke fra de to midtbanespillere også i Vallensbæk bor Kamil Wilczek med sin kone og søn.

Det helt rigtige sted for os
- Da vi kom til Danmark, var det vigtigt at finde et sted at bo, hvor min familie kan trives. Et roligt område uden for meget trafik. Det har vi fundet i Vallensbæk, hvor vi er rigtig glade for at bo. Vi har fået danske og polske venner, forklarer Kamil Wilczek, der sammen med sin kone og fireårige søn har slået sig ned i et rækkehus i Vallensbæk tæt på kommunegrænsen til Albertslund.

- For mig er det også vigtigt at bo tæt på min arbejdsplads, så jeg ikke har meget transport hver dag til træning, forklarer Kamil Wilczek, der slog til på første fremvisning af huset i Vallensbæk.

- Vi vidste ikke meget om Danmark, da vi kom hertil. Men jeg er blevet meget overrasket. Alt er så velorganiseret i Danmark, smiler polakken, der kom fra det rene kaos i italienske Carpi, hvor han ikke kendte programmet for næste dag.

Kamil Wilczek stortrives på Vestegnen. Både privat og på banen. Sammen med sin kone og fireårige søn har de slået sig ned i Vallensbæk tæt på Albertslund. Foto: Linda Johansen.
Kamil Wilczek stortrives på Vestegnen. Både privat og på banen. Sammen med sin kone og fireårige søn har de slået sig ned i Vallensbæk tæt på Albertslund. Foto: Linda Johansen.
 

Brandvarm målscorer
Hemmeligheden bag Kamil Wilczeks fantastiske forårsoptur kan sagtens hænge sammen med de trygge private rammer for polakken.

- Min kone er faldet godt til i Danmark, og min søn er begyndt i børnehave. Han kan rigtig godt lide det. Jeg vil sige, vi virkelig er lykkelige her i Danmark.

- Det er vel sådan, at når basen, familien, har det godt, giver det ro til at fokusere på fodboldspillet, så jeg kan præstere på banen. Lige nu går det rigtig godt, forklarer Kamil Wilczek, der sagtens kan blive matchvinder i dagens pokalfinale.

Polakken har haft et forrygende forår. Han har scoret 14 mål – 11 i Superligaen og tre i pokalen.

- Det er gået så godt i foråret, fordi vi kun har haft fokus på næste kampe. Lige nu tænker vi kun på pokalfinalen. Vi skal vinde den pokal, smiler Kamil Wilczek, der ikke tøver med at kalde den nuværende periode for den bedste hidtil i karrieren.

Kamil Wilczek har haft et forrygende forår med 14 mål - 11 i Superligaen og tre i pokalen. Foto: Linda Johansen.
Kamil Wilczek har haft et forrygende forår med 14 mål - 11 i Superligaen og tre i pokalen. Foto: Linda Johansen.
 

Zuper Zorniger: Han ligner Liverpool-superstar

* * *

Landstræner så Wilczek score i Parken

14. maj er en skæbnedag for Kamil Wilczek på flere måder.

Det er datoen, hvor guldet med stor sikkerhed kan spilles hjem til Vestegnen, hvis FC Midtjylland besejres på Brøndby Stadion.

Men det er også datoen, hvor den polske landstræner, Adam Nawalka, nominerer sin bruttotrup til VM-slutrunden i fodbold.

Det er her, Wilczek håber, han passerer det første VM-nåleøje.

- Bruttotruppen udtages den 14. maj, siden bliver den reduceret, og den endelige trup bliver først udtaget 4. juni. Her håber jeg at være med. Det har været mit mål hele året. Jeg har kæmpet hårdt for at nå det mål, siger Kamil Wilczek.

Søndag fik en fra det polske landstrænerteam fra nærmeste hold i Parken set, at Wilczek er skarp og målfarlig for tiden.

- En af trænerne fra landsholdet var i Parken for at se vores kamp mod FCK. Jeg havde en snak med ham om lørdagen. Det er mit indtryk, de ved alt om, hvordan jeg præsterer på banen, selv om de ikke har set mig spille, forklarer Kamil Wilczek.

Han blev valgt fra til landskampene i marts, hvor Polen mødte Nigeria og Sydkorea, men præstationerne i april har været enestående, hvor han tilmed blev kåret som Superligaens bedste spiller.

I april scorede han tilmed ni mål (otte i Superligaen ét i pokalen), hvilket understregede den fine målform, der nu har ført til scoringer de seneste seks superligakampe i træk.

En repræsentant fra det polske landstrænerteam så Kamil Wilczek score søndag i Parken mod FCK. Foto: Jan Sommer.
En repræsentant fra det polske landstrænerteam så Kamil Wilczek score søndag i Parken mod FCK. Foto: Jan Sommer.
 

Familien stortrives i Danmark
- Min sæson vil være fuldendt, hvis vi vinder The Double, og jeg kommer til VM med Polen.

- Jeg tror, det går så godt, fordi der er ro omkring mig. Min familie stortrives i Danmark, og det betyder, at jeg kan fokusere på at præstere på banen.

- Jeg har arbejdet hårdt og målbevidst på at komme til VM, og føler jeg har ramt en god form på det helt rigtige tidspunkt af sæsonen. Jeg er taknemmelig over den muligheder, som Alexander Zorniger har givet mig og sætter stor pris på, han mener, jeg skal med Polen til VM. Jeg håber, han får ret.

Dårligt nyt til Brøndby-bomber: - Det er sort uheld!

FCK brød rædselsstime: Men Brøndby stadig på guldkurs

* * *

Den omskolede angriber

Når Kamil Wilczek i dag tænker tilbage på, hvorfor det går så forrygende som spidsangriber på et hold, der er tæt på at vinde mesterskabet og pokalturneringen, sender han varme tanker til en tidligere Real Madrid-spiller.

Historien er nemlig den, at Kamil Wilczek slet ikke var angriber, da han de første mange år af karrieren spillede i Polen. Han var midtbanespiller. Det kunne både være på 6’er, 8’er eller 10’er positionen.

Men i 2014 skete der noget, der virkelig satte skub i karrieren for den 30-årige polak.

- Angel Perez Garcia, der spillede i Real Madrid og var min træner i Piast Gliwice, flyttede mig fra midtbanen op i angrebet. Han mente, at det var en bedre position for mig. Når jeg ser tilbage på, hvad der er sket de seneste fire år, kan jeg jo kun give ham ret.

- Det var virkelig med til at sætte skub i min karriere, smiler Kamil Wilczek, der i sin sidste sæson i Polen scorede 20 mål. Siden kom det skæve halvår i italienske Carpi, inden han på ny fandt melodien i Brøndby.

Brøndbys store scoop: Så billig er deres nye målkonge

Brøndby efterlyste Elvis på seks år - nu får han sit livs oplevelse

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+