Eksperter: Brøndby snart på pengejagt igen

Dyr turnaround: Klubben fra den københavnske vestegn kom ud af 2014 med et realiseret underskud på 33 mio. kr. Det kan snart blive nødvendigt at hente penge igen, mener økonomiske analytikere

Johan Elmander har ikke været den store succes, og det kan man heller ikke sige, at Brøndbys regnskab er (Foto: Gregers Tycho)
Johan Elmander har ikke været den store succes, og det kan man heller ikke sige, at Brøndbys regnskab er (Foto: Gregers Tycho)

Brøndby mangler ikke penge. Men klubben fra den københavnske vestegn kan snart komme til at gøre det...

For selv om der nytårsaften var 37,3 mio. kr. i pengekassen, kan Brøndby komme under økonomisk pres inden så forfærdeligt længe.

Pengene fortsætter nemlig med at fosse ud af pengekassen. I 2014 havde klubben således et realiseret minus på 33 mio. kr.

Se også: Alt som det plejer: Kæmpe minus i Brøndby

Det svarer til, at klubben tabte over 90.000 kr. hver eneste dag.

I 2015 bliver det ifølge klubben bedre. Brøndby forventer at komme ud af året med et minus i størrelsesordenen 15-25 mio. kr., men først i 2017 regner klubben med økonomisk ligevægt, og spørgsmålet er, om der er penge nok i kassen til at holde butikken kørende så længe.

Morten W. Langer, redaktør på Økonomisk Ugebrev, er i tvivl.

- Så længe de ikke kører med overskud, er det vigtigt, at de har likviditet til drive den daglige forretning. Det er interessant at se på, hvad underskuddet betyder for likviditeten, og hvornår det begynder at stramme lidt til.

- Det begynder at se lidt anstrengt ud likviditetsmæssigt, og hvis der ikke kommer markante forbedringer i løbet af i år, skal Brøndby overveje, hvordan de får skabt bedre likviditet, siger han og understreger, at noget af et eventuelt underskud består af afskrivninger, som ikke har likviditetseffekt.

Se også: Farvel til pløjemark: Brøndby lægger nyt græs til sommer

Brøndby har flere gange i de seneste år været på børsen og hente penge, men ifølge Langer vil det blive vanskeligt at lave den øvelse igen i nærmeste fremtid.

- Det er svært at hente flere penge hos aktionærerne, men det ser ud, som om de har en gruppe velhavere, der gerne støtter op. Det hjælper selvfølgelig at have Jan Bech Andersen i baghånden.

- Han kan gi’ dem et lån. Det er set før, siger Langer med henvisning til i sommer, hvor klubejeren lånte Brøndby 12 mio. kr. til at finansiere købene af nordmændene Fredrik Semb Berge og Elbasan Rashani.

Se også: Så meget skal Brøndby sælge spillere for til sommer

Brøndby skriver i sin årsrapport, at ’det er ledelsens vurdering, at det nuværende likviditetsberedskab sikrer koncernens aktivitet og strategi de kommende år’, men de økonomiske analytikere tvivler altså på den melding.

- Med en likviditet på 37,3 mio. kr. ved udgangen af 2014, tror jeg, at Brøndby bliver nødt til at hente penge igen allerede i år. Det vil ikke overraske mig, hvis Jan Bech Andersen tilfører Brøndby 20-25 mio. kr. i løbet af året for at skabe likviditetsmæssig ro.

- Man må bare sige, at den turnaround, de er i gang med, koster mange penge, men Brøndby står i dag i en helt anden situation end for få år siden.

- De har en hovedaktionær, der har masser af penge og samtidig er villig til at investere i forretningen, siger Martin Lykke, der er investeringsekspert hos NP Investor.

Se også: Dyrt direktør-farvel i Brøndby

Han anbefaler ikke, at folk bruger børneopsparingen på Brøndby-aktier. Som han siger, er det hjertet og ikke hjernen, man bruger, hvis man investerer i fodboldaktien.

Klubben har kun præsteret tre overskud i de seneste ti år. I 2005 som en konsekvens af mesterskabet og salget af Thomas Kahlenberg.

Året efter var det gigantiske millionsalg af Daniel Agger, Johan Elmander og Morten Skoubo, der sørgede for plus på bundlinjen, mens det seneste Brøndby-overskud i 2009 kun kom i hus, fordi ’Kasi-Jesper’ smed 53,6 mio. kr. for at komme ud af sin aftale med klubben.

Nu er status på Vestegnen altså, at der 31. december var 37,3 mio. kr. i kassen, og der kan blive brug for endnu en pengeindsprøjtning.

Se også: Agger-effekt til millioner

- Det er for lidt at ha’ et likviditetsberedskab på fem-ti mio. kr. Det er for lille en buffer. Det virker som en lidt overmodig betragtning at tro, at det nuværende likviditetsberedskab kan sikre koncernens aktivitet og strategi de kommende år.

- Aktionærer og selskabet vil gerne ha’ en vis buffer, så de ikke kører lige på kanten af, at pengekassen er tom, siger redaktør på Økonomisk Ugebrev Morten W. Langer.

Brøndbys forventninger til 2015 er baseret på, at klubben slutter i top fire i denne sæson og fortsat ligger i top fire i starten af næste sæson.

Derudover skal der sælges spillere for minimum 15 mio. kr. i sommerens transfervindue.

44 kommentarer
Vis kommentarer
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere