Helt som forventet: Fremgang men røde tal i Brøndby

Brøndby kom ud af 2017 med et minus på 24,8 mio. kr. – beskedent håb om lille plus allerede i år - opjusterer forventninger til top-3 i fremtiden - skal sælge spillere for 25 mio. kr. til sommer

Brøndby har tirsdag fremlagt det flotteste regnskab siden 2010. Men der er stadig minus på bundlinjen hos Superligaens tophold og således stadig et stykke vej til at være en fodbold-forretning der går i balance.

Brøndby kom ud af 2017 med et minus på 24,8 mio. kr. Det er en markant fremgang i forhold til 2016, hvor bundlinjen fortalte om et minus på 31,9 mio. kr.

Brøndby har oplevet fremgang på flere fronter i 2017. Omsætningen er steget fra 134,6 mio. kr. til 147 mio. kr. Markant er det også, at Brøndby oplever sportslig fremgang i en tid, hvor personaleomkostningerne reduceres. På det område er der sket et fald på 3,4 procent til 93,4 mio. kr.

- 2017 var et år, hvor vi fortsatte den positive udvikling i selskabets omsætning, hvilket har været medvirkende til, at vi har leveret det bedste resultat siden 2010, forklarer direktør Jesper Jørgensen til klubbens hjemmeside.

Han kan især glæde sig over en markant stigning i indtægterne fra partnere og sponsorer. Her er der tale om en stigning på 24 procent til 50,6 mio. kr. I 2016 var omsætningen på det område 40,7 mio. kr.

Storaktionær Jan Bech Andersen fremlagde en plan i 2014, hvor Brøndby skulle vinde guld i 2018 og samtidig gå i økonomisk balance. Den plan var måske ikke så tosset alligevel. Brøndby kan opfylde begge dele i år. Foto: Lars Poulsen
Storaktionær Jan Bech Andersen fremlagde en plan i 2014, hvor Brøndby skulle vinde guld i 2018 og samtidig gå i økonomisk balance. Den plan var måske ikke så tosset alligevel. Brøndby kan opfylde begge dele i år. Foto: Lars Poulsen
 

Kan nå gammel strategiplan
Storaktionær Jan Bech Andersen var måske ikke helt ved siden af, da han i 2014, året efter han havde købt sig ind i klubben, fremlagde strategiplanen for Brøndby: Brøndby skal senest vinde guld i 2018 og samtidig komme ud med et nul på bundlinjen.

Den plan blev siden droppet og afløst af den langt mere konservative strategiplan 6.4 i foråret 2016, hvor det nu handler om troværdighed, bæredygtig udvikling og fællesskab samt afdæmpede sportslige ambitioner. Frem til 2019 skulle Brøndby ’bare’ med i slutspillet, men det er nu i årsrapporten for 2017 opjusteret til en top-3 placering. Målet om økonomisk balance skal ske senest i 2019, mens det i perioden 2020-2023 er målet at spille europæisk hver sæson.

Men Brøndby anno 2018 står i den situation, at klubben faktisk kan opfylde den optimistiske målsætning, som Jan Bech Andersen meldte ud for fire år siden.

Som Superligaens førerhold kan Brøndby vinde det danske mesterskab for første gang i 13 år til sommer. Tilmed har Brøndby, i forbindelse med offentliggørelsen af årsregnskabet for 2017, meldt ud, at klubben forventer et spænd fra minus ni til plus én mio. kr. i årets regnskab. Hvis alt går op i en højere økonomisk enhed, kommer Brøndby altså i år – et år før planlagt - til at levere grønne tal på bundlinjen.

For at opfylde den målsætning om et regnskabsår i niveauet plus én mio. kr. til minus ni, skal Brøndby slutte i top-3 i denne sæson og samtidig være at finde i top-3, når efterårssæsonen er slut. Derudover skal der sælges spillere for 25 mio. kr. i sommerpausen.

Det sidste bliver ikke noget problem. Brøndby har mange salgbare spillere, der kan forsvinde i sommerens transfervindue.

Opjusterer ambitionerne
- Vi er en klub, som på mange punkter har flyttet sig væsentligt de sidste to år. I strategi 6.4 har vi en række målsætninger, der løber frem til 2023. Det giver derfor sig selv, at vi i dag, blot to år inde i strategiperioden, ikke er i mål endnu, men det er tydeligt for os, at vi på banen kan se et tydeligt, sportsligt udtryk i presspillet og ikke mindst et fællesskab mellem spillerne og fansene på tribunen, som var væsentlige forudsætninger for at lykkedes med vores sportslige målsætninger.

- Hvor vi tidligere budgetterede med en top-5 placering frem til og med 2019, justerer vi derfor vores økonomiske ambition, så det nu hedder en top-3 placering, hvilket er to år tidligere end planlagt, siger sportsdirektør Troels Bech og slår fast:

- Vi har på kort tid lykkedes med at reformere vores spillestil, og den umiddelbare sportslige succes har tændt en gnist blandt alle, der følger Brøndby IF, men vi er ikke i mål. Vi ønsker, at gnisten skal blive til et bål, der skal brænde i årene fremover. Det sker ikke ved en enkelt sejr eller to, men gennem kontinuerligt fokus og hårdt arbejde fra alle i Brøndby IF, fastslår Troels Bech.

Brøndby har ved udgangen af 2017 ingen gæld til realkreditinstitutter. Egenkapitalen er på 128,6 mio. kr., mens der ved udgangen af året blot var en likvid beholdning på 3,2 mio. kr.

Han er for god til Superligaen: Det bedste jeg har set

Her er pigerne i hans liv: Zorniger har allerede scoret guldet

Gylden sejr sender Brøndby tæt på imponerende rekord