Helvede venter Brøndby: Hooligan jagtede dommer med selfiestang

Den tidligere FCN-profil Søren Christensen mødte i sidste sæson Brøndbys Europa League-modstander Hajduk Split to gange på udebane. Og han har på egen krop mærket forskellen på Hajduk med og uden fans

En Hajduk-tilhænger var ikke tilfreds med dommeren i sidste sæsons opgør mod Rijeka. Det fik ham til at invadere banen bevæbnet med en selfiestang. Foto: AP
En Hajduk-tilhænger var ikke tilfreds med dommeren i sidste sæsons opgør mod Rijeka. Det fik ham til at invadere banen bevæbnet med en selfiestang. Foto: AP

Hvad er forskellen på Hajduk Split med og uden hjemmepublikum?

For Søren Christensen var den fire mål. Den tidligere FC Nordsjælland-mand spillede i sidste sæson i kroatiske Slaven Belupo og besøgte to gange Stadion Poljud i Split.

I september i fjor tabte han 0-4 på banen, i april var den nuværende Nykøbing FC-spiller med til at få 1-1.

- Jeg mødte dem én gang med fans og én gang uden, og jeg må bare sige, at der var meget stor forskel. Det ville have været en kæmpe fordel for Brøndby, hvis de var sluppet for Hajduks fans dernede.

- De har nogle helt suveræne tilskuere, der skaber en meget sydlandsk stemning. De er mere højtråbende, end vi nok er vant til, og er virkelig fanatiske. Men der er også brodne kar imellem, siger Søren Christensen til Ekstra Bladet.

Hajduk Split havde oprindeligt mistet retten til at lukke tilskuere ind, efter der i 2. kvalifikationsrunde var problemer med deres tilhængere.

Hajduk Split havde masser af fans med til Brøndby i sidste uge. Opgøret på Vestegnen endte 0-0. Foto: ritzau/Jens Dresling
Hajduk Split havde masser af fans med til Brøndby i sidste uge. Opgøret på Vestegnen endte 0-0. Foto: ritzau/Jens Dresling

Nogle Hajduk-tilhængere råbte ’dræb en serber’ efter Levski Sofias serbiske back Miloas Cvetkovic, og bulgarere blev kaldt sigøjnere. Desuden blev der kastet ting på banen.

Det kostede dem en bøde på lige over 400.000 kr.  og dertil kom så, at Brøndby-kampen skulle spilles uden tilskuere.

Hajduk Spilit appellerede straffen, som mandag blev nedsat. Bøden er nu 150.000 kr. mindre, og Hajduk skal blot lukke 500 pladser af.

Det betyder, at der torsdag aften vil være tæt på fuldt hus med næsten 30.000 fanatiske kroater på lægterne. De vil forsøge at råbe deres hold til sejr efter 0-0 på Vestegnen i sidste uge.

Det er ellers ikke uvant for Hajduk at spille uden tilskuere. I sidste sæson fik de to ’tilskuer-karantænedage’ efter er en hjemmekamp mod Rijeka, der måtte afbrydes to gange.

Der blev sunget hadefulde sange, brugt masser pyroteknik, og en maskeret Hajduk-hooligan bevæbnet med en selfiestang forsøgte at overfalde dommeren inde på banen!

Du kan se episoden her.

Det er sjældent nogen god idé at løbe ind på banen og jagte dommeren. Det fandt denne Hajduk-fan også ud af. Foto: AP
Det er sjældent nogen god idé at løbe ind på banen og jagte dommeren. Det fandt denne Hajduk-fan også ud af. Foto: AP

Hajduk Split har den ældste supportergruppe – Torcida – i hele Europa. Den blev grundlagt i 1950, og fansene har altid en unik betydning for klubben og været den eneste årsag til, at den fortsat kunne kalde sig en storklub.

Det har været småt med triumfer på banen det seneste årti, og i efteråret 2012 kulminerede flere års økonomisk tumult med, at fogeden bankede på døren.

Et nødlån fra det lokale bystyre var eneste redning, men politikerne sagde nej, og Hajduk var døden nær.

Så gik Torcida i aktion. Flere tusinde fans protesterede foran rådhuset, og klubben fik den økonomiske hjælp, den havde brug for.

I dag har byen Split aktiemajoriteten i Hajduk, men det er medlemmerne, der vælger bestyrelsen, og Hajduk-tilhængerne har derfor et stort ord at skulle have sagt.

- De har reel magt, og der er foregået mange mærkelig ting i den klub. Bare i løbet af det halvandet år, jeg var i Kroatien, var der flere gange udskiftning på både trænerbænken og i ledelsen.

- Du kan godt kalde det lidt af et galehus, og for spillerne er det ikke nemt. Vinder de, er de helte og guder, men taber de, kan de godt have svært ved at gå i fred. Så kan tilhængerne godt være grove, siger Søren Christensen.

Hajduk Split vandt – nøjagtig som Brøndby – senest det nationale mesterskab i 2005.

Hakjduk Split-tilhængerne var både til at se og høre, da de i sidste uge gæstede København. Her sætter de kulør på Strøget:

Brøndby-fans raser: De fatter ikke en skid af fodboldkultur