Kun Jan Bech tør skyde penge i Brøndby

Morten W. Langer, redaktør Økonomisk Ugebrev, vurderer, at Jan Bech Andersen kommer til stå med en ejerandel på 60-80 procent af aktierne efter ny kapitalindsprøjtning

Ingen andre end Jan Bech Andersen tør satse på Brøndby. Det forudser Morten W. Langer, redaktør på Økonomisk Ugebev,.
Ingen andre end Jan Bech Andersen tør satse på Brøndby. Det forudser Morten W. Langer, redaktør på Økonomisk Ugebev,.

Når Brøndbys bestyrelse på onsdagens generalforsamling fremlægger den nye plan for fremtiden, er der garanti for, at storaktionæren og den afgående formand Jan Bech Andersen igen skal hive millionerne frem for at sikre, at Brøndby ikke går konkurs.

Han bliver en altdominerende aktionær i den skrantende virksomhed, der får svært ved at lokke nye store investorer til.

Det mener i hvert fald Morten W. Langer, redaktør på Økonomisk Ugebrev.

- Brøndby står foran en gigantisk økonomisk udfordring. Vi savner at få klar besked på, hvordan bestyrelsen vil gøre Brøndby til en lønsom forretning på sigt.

Det plejer at være hedt, når Brøndby og FCK mødes. Onsdag tørner titanerne sammen igen - den første af tre kampe inden for to uger. (Foto: Lars Poulsen) Sport og Spil Hvor mange Brøndby-spillere ville Ståle kunne bruge?

Ingen går med Jan Bech
- Jeg har svært ved at se andre investorer gå ind og købe aktier, som tilstanden er i Brøndby lige nu. Jeg forventer, at Jan Bech Andersen kommer til at sidde på 60-80 procent af aktierne efter en emission, siger Morten W. Langer til Ekstra Bladet.

Han kan ikke se, at andre velhavere skyde penge ind, som tilfældet tidligere har været i Brøndby. Det kan aktieanalytikeren ikke af flere grunde.

- Efter min overbevisning med 99 procent sikkerhed kommer vi ikke til at se velhavere skyde penge ind i Brøndby, fordi der lige nu er alt for mange minusser i Brøndby. Det gælder de svigtende økonomiske resultater, det gælder strategien og ikke mindst tilliden til ledelsen, siger Morten W. Langer.

Svensk journalist kritiserer Gustaf Nilsson, fordi han har valgt Brøndby som sin nye klub. (Foto: All Over Pres) Superligaen 'At han tager til Brøndby forstår jeg slet ikke'

Brøndbys bestyrelse beder aktionærerne på onsdagens generalforsamling om at halvere værdien af de nuværende aktier. En kapital på 102 mio. kr. skal halveres til 51 mio. kr. ved, at stykstørrelsen på hver aktie nedskrives fra én krone til 50 øre.

Samtidig ønsker bestyrelsen muligheden for at sælge flere end 255 mio. nye aktier til en samlet værdi af 127 mio. kroner.

Morten W. Langer mener, at jagten på nye penge i Brøndby igen er et udtryk for, at det er svært for markedet at have tillid til, hvad der foregår i bestyrelseslokalet på Vestegnen.

- Når du kommer med en ny strategiplan er det et udtryk for, at man ikke kan leve op til sine målsætninger, påpeger aktieanalytikeren og henviser til, at Brøndby i august 2014 lagde en plan der hed økonomisk balance i 2017 og guld i 2018. Det er den plan, der nu skal revideres.

Jan Bech Andersen på pressemødet 9. marts, hvor han slog fast, at han ville fortsætte som formand - nu er det slut (Foto: Jens Dresling) Superligaen Derfor er Jan Bech-stop en fordel for Brøndby

Elendig kommunikation
Morten W. Langer påpegede allerede sidste år i forbindelse med Brøndbys årsregnskab, at virksomheden snart havde brug for flere penge. Men der skete ikke noget. Det sker først nu, hvor kassen ved årsskiftet var nede på 11 mio. kr. og nu er den næsten tom.

- Hvis Brøndby havde startet de her planer for et halvt eller helt år siden, kunne klubben sandsynligvis have udbudt aktierne til en bedre kurs. Nu kommer Brøndby til at udbyde aktierne til 40-50 øre.

- Brøndby har en kommunikationsekspert i bestyrelsen (læs Morten Albæk, red.), men han har ikke brugt tiden på at kommunikere klubbens strategiplaner ud til offentligheden. I fremtiden er Brøndby nødt til at kommunikere meget mere klart, mener Morten W. Langer.

Brøndby jagter stort pengebeløb (Foto: Tariq Mikkel Khan) Superligaen Brøndbys plan: Vil have 127 millioner kroner

Han forudser Brøndby går en vanskelig tid i møde, hvor det handler om tre væsentlige faktorer.

- De skal genopfinde sig selv, de skal hente 80-100 mio. kr. ved en emission, så der bliver ro på forretningen og så skal de igen forsøge at skabe tillid til aktionærer, supportere og sponsorere.

Morten Albæk, næstformand i Brøndbys bestyrelse, har via klubbens kommunikationschef, Christian Schultz, meddelt, han ikke ønsker at udtale sig.
 

***
 

Kan slippe for købstilbud

Jan Bech Andersen kan slippe for at afgive købstilbud til de øvrige aktionærer i Brøndby, selv om han investerer massivt i nye aktier og derved kommer over en ejerandel på 33 procent, når Brøndby laver en emission senere på året.

En aktionær, der ejer mere end en tredjedel skal under normale omstændigheder ved køb af nye aktier tilbyde de øvrige aktionærer at indfri deres aktier.

Men der findes måder, hvor man kan omgå den slags.

- Hvis kapitaludvidelsen ikke medfører, at der kommer en ny aktionær med bestemmende indflydelse, udløses der ikke tilbudspligt. Har Jan Bech således bestemmende indflydelse over selskabet i dag, vil der ikke være tilbudspligt, siger Søren Friis Hansen, der er professor på CBS.

Han uddyber:

- Hvis man imidlertid lægger til grund, at Jan Bech ikke har bestemmende indflydelse i dag, vil der kunne blive udløst en tilbudspligt, hvis han erhverver så mange af de nye aktier, at han derved får bestemmende indflydelse. Bestemmende indflydelse indtræder i denne sammenhæng ved erhvervelse af 1/3 af stemmerettighederne, påpeger han.

Det er ventet, at Jan Bech Andersen efter en emission stadig vil være den absolut største aktionær i Brøndby IF.

I dag sidder Jan Bech Andersen på 26 procent af aktierne, hvis værdi ventes halveret efter onsdagens generalforsamling. Siden kan han godt købe rigeligt med aktier uden at havne i en situation, hvor han skal tilbyde alle øvrige aktionærer at købe deres Brøndby-aktier.

Jan Bech Andersen er stadig Brøndbys stærkeste mand. Her er han sammen med Troels Bech, der nu skal have ny bestyrelsesformand. Foto: Jens Dresling Allan Olsen Svækket? Nej, Jan Bech har stadig Brøndbys største overarm!

Jesper Møller forstår Jan Bech Andersens beslutning (Foto: Brøndby) Brøndby 'Det har været en svær beslutning for Jan'

63 kommentarer
Vis kommentarer