Overleveren Dumic: Fra borgerkrig til Brøndby

Den hårde vej: Ni måneder gammel stod Dario Dumic i Danmark med sine forældre, der flygtede fra krigens rædsler i Sarajevo. Med kun to tasker som bagage lærte familien at kæmpe for alt – det gør Brøndby-forsvareren stadig

– Når der kommer en udfordring, tager han handsken op og gør alt for at slå tilbage. Det er lykkedes gentagne gange i hans Brøndby-tid, og det er ganske imponerende. Det er stærkt mentalt at kunne komme tilbage hele tiden, siger Brøndby-træner Thomas Frank om Dario Dumic, der er vant til at miste sin plads – og erobre den tilbage igen (Foto: Philip Davali)
– Når der kommer en udfordring, tager han handsken op og gør alt for at slå tilbage. Det er lykkedes gentagne gange i hans Brøndby-tid, og det er ganske imponerende. Det er stærkt mentalt at kunne komme tilbage hele tiden, siger Brøndby-træner Thomas Frank om Dario Dumic, der er vant til at miste sin plads – og erobre den tilbage igen (Foto: Philip Davali)

Forestil dig, at din chef hvert eneste år ansatte en ny medarbejder til at udføre DIT job fra DIN plads.

Tanken er ikke sjov, vel? Heldigvis er det for de fleste blot en tanke, men ikke for Dario Dumic. For den store Brøndby-forsvarer er det virkelighed.

Der er blevet hentet spillere til Vestegnen til at spille HANS plads. Martin Albrechtsen, Michael Almebäck, Khalid Boulahrouz og senest Fredrik Semb Berge.

Hans træner Thomas Frank kalder det en præmis, man som professionel fodboldspiller skal kunne håndtere, og Dario Dumic nikker.

Se også: Skadet Kahlenberg misser københavnerderby

Han giver sin træner ret – og glæder sig så over, at det ikke altid går, som chefen tror. For den store Brøndby-forsvarer har stadig sin plads i startopstillingen på trods af alle de spillere, der blev hentet til Vestegnen for at spille den.

- Jeg har spillet 83 kampe nu, så et eller andet må jeg have gjort rigtigt. Før en sæson regner mange folk mig tit ude, og jeg kan godt forstå, hvis nogle har tænkt ’han kommer ikke til at spille’.

- For sådan har det virkelig set ud, siger Dario Dumic, der ikke har problemer med at give en indsigt i, hvad han tænkte, da Brøndby i sommer brugte en håndfuld millioner på at hente Frederik Semb Berge.

Dario Dumic har været afskrevet flere gange, men har hver gang formået at komme igen (Foto: Philip Davali)
Dario Dumic har været afskrevet flere gange, men har hver gang formået at komme igen (Foto: Philip Davali)

- Så tænker man, at han nok er købt for at spille. Der skal være et vist antal midterforsvarere i en trup, så det er ikke uforståeligt, men når ens plads bliver truet, er man altid frustreret.

- Det er hårdt, for jeg synes ikke, at jeg på noget tidspunkt har spillet mig af. Men det er præmissen i en klub som Brøndby, og jeg har lært meget af det i forhold til ikke at give op, men nu ligger det heller ikke i min natur bare at give op, siger han.

Daniel Agger hader at melde afbud til landsholdet, men det var nødvendigt, og Brøndby-stjernen har arbejdet hårdt på at forbedre formen i landsholdspausen (Foto: Lars Poulsen) Brøndby - 4. apr. 2015 - kl. 13:53 Stort Agger-interview: Jeg er oven på igen

Af natur er han en overlever, og det er ikke så underligt, når man ser tilbage på hans 23-årige historie. For den handler om overlevelse. Både i livet som sådan og som fodboldspiller.

Vi skruer tiden tilbage til efteråret 1992. Jugoslavien er i opløsning, og i Sarajevo sidder familien Dumic med et spædbarn på ni måneder.

- Jeg har på fornemmelsen, at det ender i krig der her, siger en politimand til Davor Dumic. Davor har samme fornemmelse og tager derfor beslutningen.

Hans familie skal væk. Væk for at overleve. De når et af de sidste fly ud af Sarajevo med to tasker. Det er alt, de har med.

Valget står mellem Danmark og Australien. Det bliver Danmark, og de bosniske flygtninge starter med at bo på et flygtningeskib, inden et asylcenter på Tåsingegade nær Parken i et par år er rammen for familien Dumics liv.

De havde et godt liv i Sarajevo. I Danmark har de ingenting. De er ingenting. De overlevede krigen, men skal nu lære at overleve i en ny kultur.

- De startede på bunden. Virkelig på bunden. Jeg kan huske, at min far fortalte, hvordan de skulle ud på et Røde Kors-lager for at hente brugt tøj.

- De var selvfølgelig super taknemmelig for hjælpen, men havde aldrig troet, at de skulle stå i den situation. Lige dér gik det op for ham, at han havde ramt bunden, men de har arbejdet sig op.

- Min far er kok, min mor er pædagog, og de har skabt en god opvækst for mig og min lillebror. Det har jeg kæmpe respekt for, siger Dario Dumic.

Se også: Sviatchenko: Jeg var frosset ned og er tøet op igen

Man mærker på ham, at forældrenes fortælling har gjort indtryk. Og også sat aftryk i ham.

I hjemmet i Himmelev ved Roskilde havde de, hvad de skulle bruge. Ingen gik sultne i seng, men som Dario Dumic udtrykker det, så stod den ikke på røde bøffer og dyre vine.

- Mine fighter-egenskaber kommer 100 procent fra mine forældre, og deres historie sætter tingene i perspektiv.

- Det har i hvert fald hjulpet mig, at jeg ikke bare fik, hvad jeg pegede på. Jeg har lært, at tingene ikke bare kommer af sig selv, siger Dario Dumic, der som 16-årigt Hvidovre-talent tog springet til engelske Norwich.

Her handlede det også om overlevelse. Han var oppe imod drenge, der bogstaveligt talt kæmpede for deres fremtid. Slog de ikke til som fodboldspillere, havde de intet at falde tilbage på.

Der var intet socialt sikkerhedsnet til at fange dem og ikke meget ’please’ over omgangstonen. Det blev til halvandet lærerige år i det engelske, inden han skiftede hjem til Brøndby.

De fem mest irriterende angribere i dansk fodbold ifølge Dario Dumic

Martin Pusic, FC Midtjylland

- Du slår dig på Pusic. Han er meget aggressiv og går altid 100 procent ind i duellerne. Vi taler bosnisk til hinanden, og der kan godt bliver bandet, men han er en fin fyr, så der er ikke noget bagefter.

Nicolai Jørgensen, FC København

- Han er bare en supergod spiller. En topspiller. Han har god teknik, sparker godt med begge ben, er hurtig, god på hovedet og meget stærk. Som forsvarsspiller er det svært at spille over for ham.

Morten ’Duncan’ Rasmussen, FC Midtjylland

- Jeg synes, at Duncan er en rigtig dygtig angriber. Han er god på hovedet og fysisk stærk. Inde i boksen er han rigtig farlig, for han har den der målnæse. Og så går han også til den i nærkampene.

Quincy Antipas, Hobro

- Quincy har det vildeste antrit, og kommer han løbende ned mod dig i en 1 mod 1-situation, så er du i problemer. Han løber også meget og er en kilde til uro hele tiden. Han er bare god.

Jesper Lange, AGF

- Du får bare aldrig ro over for ham. Han scorer ikke så mange mål, men han giver aldrig op og er altid i ryggen på én. Han jagter også de umulige bolde, og så springer han faktisk rigtig højt.


Han vandt U19-ligaen, men hurtigt kom det også til at handle om overlevelse i Brøndby.

Først uden for banen, da klubben i vinteren 2013 var tæt på konkurs, og derefter på banen i foråret, da Superliga-livet skulle sikres.

Dario Dumic var i 2013 med til at sørge for, at det fortsat blev spillet Superliga-fodbold på Brøndby Stadion (Foto: Philip Davali)
Dario Dumic var i 2013 med til at sørge for, at det fortsat blev spillet Superliga-fodbold på Brøndby Stadion (Foto: Philip Davali)

- Det var en hård periode. Virkelig hård og nok den hårdeste i mit liv. Vi blev reddet fra konkurs, og så var det op til os spillere at redde klubben.

- Det var mentalt hårdt, og jeg havde det ikke super godt i den periode. Det fyldte alt i hverdagen, og da vi vandt i Horsens i sidste kamp var det, som om en 20 kilo tung sten faldt fra hjertet, siger Dumic og banker sig på brystet for at understrege pointen.

- Modgang gør én stærkere, hvis man kommer over på den anden side, og der har været meget modgang i denne klub.

- Kan man sige, at din historie har gjort dig til en overlever?

- Ja, det kan du godt, og mit land Bosnien er også et land, der altid overlever. Det har igennem historien været presset på sin eksistens, og det har jeg også fodbold-mæssigt. Men jeg giver aldrig op.

- Og til sommer bliver der nok hentet en ny til din plads…

- Det gør der nok, for sådan har det været i næsten hvert transfervindue, men jeg er ikke bange for konkurrencen.

- Jeg tror på mig selv, og tro flytter bjerge. Arbejder man benhårdt, kommer belønningen også i sidste ende, siger overleveren Dumic, hvis tro og benhårde arbejde i eftermiddag bliver belønnet med kamp nummer 84 i den gule trøje, når FCK er på menuen.

Dario Dumic har misset nogle kampe i foråret på grund af denne udvisning mod Sønderjyske:

41 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere