Politiet afviser: Vi har ikke dikteret Brøndby-FCK

Brøndby-FCK blev ikke tvangsflyttet til klokken 13 – politiet har kun anmodet om at få kampen flyttet og få anbefalet at startet opgøret inden klokken 15

Brøndby-FCK skal spilles klokken 13, men sådan behøver det ikke at være altid, slår politiet fast (Foto: Jens Dresling)
Brøndby-FCK skal spilles klokken 13, men sådan behøver det ikke at være altid, slår politiet fast (Foto: Jens Dresling)

Når Brøndby og FC København tørner sammen 27. september i årets første New Firm-kamp, så bliver det ikke i den bedste sendetid, men allerede klokken 13.00.

Det har fået fans og tv-stationer til at undre sig over, at politiet finder det nødvendigt at tvinge kamptidspunktet klokken 13 igennem.

Hos Københavns Vestegns Politi afviser man dog også, at man har tvunget et kamptidspunkt igennem.

- Vi har anmodet om at få kampen flyttet. Vi har ikke givet noget påbud, siger politiinspektør Allan Nyring til Ekstra Bladet.

- Vi går efter en bedre fodboldoplevelse for alle, og så har vi taget kontakt til Divisionsforeningen, der var villige til at flytte kampen, siger Nyring.

Derudover slår politiet fast, at de ikke har krævet at kampen skulle starte klokken 13, men blot at opgøret skulle fløjtes i gang inden klokken 15.

Se også: Politiet tvangsflytter New Firm til middagsbold

Politiet går meget op i, at flytningen af kampen er sket gennem dialog med både Divisionsforening og klubber, men man erkender også, at kampen nok var rykket uanset deres holdning.

- Næste skridt havde været, at vi var nødt til at komme med et direktiv, så du kan godt sige, at hvis ikke vi havde fået vores vilje, så havde vi gennemtrumfet vores vilje, men heldigvis lyttede Divisionsforeningen til vores anbefalinger, siger Nyring.

Et af de store spørgsmålstegn har været, hvorfor man i Sverige godt kan afvikle et derby om aftenen uden problemer, og det endda med langt flere tilskuere. Senest gik det fint, da Djurgården og AIK mødtes med over 40.000 tilskuere på plads.

- Jeg ved ikke, hvad det svenske politi kan, men jeg ved, at det er vigtigt for sikkerheden for både tilhængere og andre borgere i nærheden, at en kamp afvikles i dagslys, siger Nyring.

- I Sverige spiller de en mandag aften klokken 19, hvor vi spiller om søndagen, og man kan ikke sige, at fordi de kan noget et sted, så kan man det samme et andet sted, siger Nyring.

I Danmark arbejder politiet med det ønske, at kampene mellem Brøndby og FC København skal være afviklet seneste to timer inden solnedgang.

Se også: Efter otte år i Brøndby: Ingen ville have mig

Se også: TV: Brøndby-stortalent skadet: Skreg af smerte

Der kan være gang i den, når Brøndby og FCK mødes (Foto: Lars Poulsen)
Der kan være gang i den, når Brøndby og FCK mødes (Foto: Lars Poulsen)
 

Tilbage i 2011 rykkede politiet også en kamp mellem Brøndby og FC København til tidligt på dagen. Dengang var det til 13.30, og der var engelske forskere fremme og fortælle, at det slet ikke hjalp, for så rykkede man blot problemerne væk fra stadion og ind i byen senere på aftenen.

- Men det handler også om, at tilskuerne søger forskellige steder hen. Jo mindre grupper de er i, jo nemmere er de at få styr på, siger Nyring.

De engelske forskere peger på, at fansene efter tidlige kampe drikker løs og senere mødes i byen. Det skulle blandt andet give problemer, når City møder United i Manchester, og når Rangers og Celtic mødes i Glasgow.

- Vi har faktisk ikke så meget fokus på alkohol. Nogen drikker mere end andre, og de fleste skal vel også op og på arbejde dagen efter. Der er nok en lille gruppe, der vil drikke, men de drikker nok uanset hvad, siger Nyring.

Se også: FCM-profiler: Nu er FCK under pres

Hvilke episoder er det specifik, som I vil undgå ved at rykke kampen til dagslys?

- Der vil altid være nogen, der gemmer sig i buskadser og lignende, og det giver også mulighed for at sende helikoptere op og i det hele taget er det nemmere at se, hvem der er hvor, siger Nyring.

- Der er grupper, der opsøger hinanden, og det kan risikere at gå ud over familiefaren på vej hjem med sine børn. Vi sætter sikkerheden øverst, siger Nyring.

Politiet slår fast, at man faktisk er ligeglad med, hvornår kampene spilles. Det handler om, at der skal være to timers dagslys efter slutfløjt.

Tilbage i april var der godt med dagslys, da Brøndby spillede 0-0 mod FC København klokken 16.00, men tilbage i december 2013 spillede man klokken 19.00 i mørke, og her var der ifølge politiet store problemer.

I mellem de to kampe er spillet tre kampe med FC København som hjemmehold, og de er alle afviklet senere end klokken 13, men dog også på andre årstider.

- Københavns Politi er helt enige med os. De vil også have to timers dagslys efter kampene, så der er ingen forskel, siger Nyring.

Brøndby og FCK kan godt enes på banen (Foto: Jens Dresling)
Brøndby og FCK kan godt enes på banen (Foto: Jens Dresling)
 

Se også: Stor hyldest til ny FCK'er: På sydamerikansk allstar-hold

Ekstra Bladets undersøgelse viser imidlertid, at kampen 8. marts 2014 blev spillet klokken 15, og her gik solen ned klokken 18, hvilket altså kun gav en enkelt time efter slutfløjt med dagslys.

21. september 2014 blev der igen spillet i Parken og her med kickoff 16.30 og med solnedgang 19.15 var der altså igen kun en times dagslys.

4. maj 2014 blev der spillet klokken 19.00, og her gik solen ned 20.53 - altså nærmest på slutfløjtet.

Politiet slår fast, at de godt kan forstå, at der er visse kommercielle interesser i forbindelse med afviklingen af kampen, men for dem er sikkerheden det vigtigste.

Om fremtidige kampe mellem Brøndby og FC København også skal spilles i dagslys er for tidligt at sige noget om.

- Det er hele tiden en løbende proces. Forrige kamp i mørke gik skidt og sidste kamp i dagslys gik godt. Det er en aftale, vi vurderer fra gang til gang, og det er jo ikke sikkert, at problemet vil være der altid, siger Nyring.

Tilbage i juni 2013 blev loven ændret, så idrætsbegivenheder kun kan flyttes, hvis det er nødvendigt for at beskytte væsentlige samfundsmæssige interesser, men det mener politiet også er tilfældet her, og det samme mener Rigspolitiet.

Flot FCK-tifo mod Brøndby (Foto: Jens Dresling)
Flot FCK-tifo mod Brøndby (Foto: Jens Dresling)
 

Husker du Brøndbys 5-0-sejr mod FCK

85 kommentarer
Vis kommentarer