Se regnestykket: Så utrolig mange millioner er forsvundet i BIF

- Jeg har svært ved at se Brøndby hente et stort millionbeløb i forbindelse med en emission hos andre end Jan Bech Andersen, siger Morten W. Langer, direktør og redaktør på Aktieugebrevet

Hvordan er det lykkedes Brøndby at miste så mange penge? Få svaret her

Brøndbys pengekasse er snart tom. Igen.

Det er godt nok ikke en årlig tilbageværende begivenhed som generalforsamlingen. Men Brøndby er en af landets mest nødlidende fodboldklubber, der oftest har behov for ’kunstigt åndedræt’.

Situationen er godt nok ikke lige så alarmerende som i begyndelsen af 2013, hvor en konkurs var ved at koste klubben livet. Her blev man reddet af en aktieemission og 108,4 mio. kr.

Siden fulgte yderligere 116 mio. kr. samme år, så klubben var velpolstret, troede man.

Men der er lige nu så meget lavvande i klubkassen, at man for to uger siden måtte låne fire mio. kr. af storaktionær og snart forhenværende formand, Jan Bech Andersen.

På dagens generalforsamling skal de fremmødte godkende, at bestyrelsen arbejder videre med planerne om en aktieemission, der ventes at være en realitet inden årets udgang.

- Der er snart ikke mange flere skud tilbage i Brøndby-bøssen. Jeg ser kun Jan Bech Andersen skyde store penge ind i Brøndby. Vi så for tre år siden, hvor Aldo Petersen skaffede store millionbeløb fra rigmænd. Men dem forventer jeg ikke kommer med penge denne gang.

Jan Bech Andersen, storaktionær og formand frem til tirsdag, har gode forbindelser til John Terry og Tony Adams. Men ingen af dem bliver træner i Brøndby til sommer. (Foto: Jens Dresling) Brøndby Brøndbys nye træner: Bliver hverken Terry eller Adams

Helt sikkert en grænse for Jan Bech
- Men der er naturligvis også en grænse for, hvor meget Jan Bech Andersen vil blive ved med at skyde ind i Brøndby. Og man skal da ikke udelukke, at den grænse er ved at nærme sig, efter han har skudt penge ind i klubben ved den kommende emission siger Morten W. Langer, direktør og redaktør af Aktieugebrevet.

Han mener, at Jan Bech Andersen her og nu har en interesse i at beskytte sin investering som allerede løber op i langt over 100 mio. kr. i Brøndby, siden han i 2013 for alvor købte en stor aktiepost for første gang.

- Lige nu er det Brøndbys held, at Jan Bech vil putte flere penge i klubben. Det må også være i hans interesse, at klubben kommer økonomisk på ret kurs, får skabt sportslige resultater, så han på et tidspunkt kan forsøge at sælge klubben videre, vurderer Morten W. Langer.

Som det fremgår, kommer Brøndby med en ny emission op på at have hentet for mere end én halv milliard kroner på emissionerne i et historisk billede.

- Det er imponerende, at Brøndby historisk har formået at hente så mange penge, når man tænker på hvor usikker det er at investere i netop den forretning, påpeger Morten W. Langer.

Alt hænger på Jan Bech
Sportsøkonom Jesper Jørgensen fra Deloitte er enig med Morten W. Langer i, at Brøndby aktuelt står i en situation, hvor klubben er dybt afhængig økonomisk af den afgående formand Jan Bech Andersen.

- Det er Jan Bech, der skal spytte penge i kassen igen. Brøndbys fremtid står og falder med ham. De to mest interessante spørgsmål om Brøndby lige nu er: Hvor mange penge vil han skyde i klubben denne gang? Og hvor længe synes han det er sjovt, lyder vurderingen fra Jesper Jørgensen.

De seneste års udvikling og ikke mindst pengeforbrug i Brøndby har vist, at genopbygningen af klubben har været mere krævende end forventet.

- Da Brøndby i 2013 var i dyb krise og alt var slidt ned, håbede man på en hurtig genrejsning. Men det tager meget længere tid at genopbygge end at rive ned. Det gælder både den sportslige sektor og det kommercielle område.

- Det tager lang tid at genopbygge truppen og rette op på det kommercielle fundament. Sportsligt har der slet ikke været fremgang i denne sæson. Så det kommer til at tage nogle år, før Brøndby i givet fald vil være tilbage i toppen af dansk fodbold igen, spår Jesper Jørgensen.

Som Bambi på glatis
 Fra sin stol på CBS holder sportsøkonomen Troels Troelsen øje med udviklingen i Brøndby.

- Det har intet med forretning at gøre, hvad der foregår i Brøndby. Jan Bech Andersen er en rig mand, der ikke ved, hvad han skal bruge sine penge til. Men man kan da sige, han er blevet kendt i offentligheden for sin investering, der mest af sket med hjertet og ikke hjernen, pointerer Troels Troelsen.

Han uddyber:

- Mange af de erhvervsfolk, der træder ind i fodbold, har ikke været i en verden før, hvor de har oplevet så meget underskud. Men de kommer også som en slags Bambi på isen, fordi de kommer til en branche, hvor alt er til salg, en sportsdirektør og cheftræner står for det sportslige.

- Derfor kan de reelt kun ansætte en direktør og påvirke det felt. Og så skal man tænke på, at den måde tingene foregår på i sportens verden, slet ikke passer ind i det generelle billede fra erhvervslivet, påpeger han.

Han mener, at udvidelsen af Brøndby Stadion stadig er en stor klods om benet på økonomien i klubben.

- Brøndby betaler i dag også for sine egne fejl. Klubben har bygget et alt for stort stadion. Det burde kun have været halvt så stort og så havde man sparet mindst 200 mio. kr., mener Troels Troelsen.

128 kommentarer
Vis kommentarer