Bryder egne regler: Sletter tv-klip efter pinlig brøler

Det kostede Viborg en bøde på 10.000 kroner - nu har Divisionsforeningen selv vist tv-klip med romerlys, men spørgsmålet er, om det får konsekvenser at bryde egne regler

Følg Fodbold
Følg Superligaen

Det medførte stor opstandelse i dansk fodbold, da Viborg tilbage i september 2016 fik en bøde på 10.000 kroner for at have 'udtrykt anerkendelse for brugen af romerlys og derved udvist illoyal og usømmelig adfærd jævnfør DBU's love'.

Årsagen var, at Viborg havde rost klubbens fans i et Facebook-opslag, hvor man samtidig bragte en video af fansene med bannere, flag og altså romerlys.

Nu er Divisionsforeningen under DBU muligvis selv kommet i lignende problemer i forhold til det hårde reglement.

En læser har i hvert fald tippet Ekstra Bladet om, at Divisionsforeningen i sin reklame for torsdagens pokalfinale viser Brøndbys vej til finalen, og her bliver der to steder zoomet ind på Brøndby-fans med brændende romerlys.

Ekstra Bladet ville gerne have hørt DBU om, hvorfor de vælger at vise tv-klip, hvor der zoomes ind på romerlys.

Da Ekstra Bladet orienterer DBU's kommunikationschef Jakob Høyer om emnet, går der 10 minutter, før han spørger om et link til videoen, og da Ekstra Bladet derefter skal finde videoen frem på DBU Pokalens Facebook-side, er den slettet.

Han henviser til Divisionsforeningen, der har ansvaret.

Her er screenshots af DBUs tv-klip på Facebook, hvor der to steder zoomes ind på romerlys

Zorniger ærgrer sig: Vi var gode, da fans stoppede kampen

Derfor skal Superliga-fans registreres

VM-værternes voldsbøller: Så vilde er de russiske hooligans

Ekstra Bladet har kontaktet Fodboldens Disciplinærinstans' formand Jens Hjortskov for at høre, om DBU i givet fald også står til en bøde på 10.000 kroner, men han er foreløbig ikke vendt tilbage på vores opkald.

Tilbage i september var Hjortskov dog klar i spyttet omkring anerkendelsen af pyroteknik.

- Vi sendte et brev til klubberne før sæsonstart, hvor vi understregede, at klubber, spillere eller officials anerkendelse af brugen af pyroteknik ville kunne medføre sanktioner. Vi arbejder målrettet for at bekæmpe brug af pyroteknik, som er i strid med vores bestemmelser, og derfor har vi nu sanktioneret Viborg FF og vil også fremover slå hårdt ned på ulovlig brug herunder lovprisninger af en sådan brug, sagde Hjortskov dengang.

Tilbage står nu spørgsmålet, om Fodboldens Disciplinærinstans har nået at opdage brøleren, og der derfor venter DBU en bøde for at have 'udtrykt anerkendelse for brugen af romerlys og derved udvist illoyal og usømmelig adfærd jævnfør DBU's love', som det hedder i unionens egne love.

Da Viborg i 2016 blev straffet med samme begrundelse, syntes klubbens direktør Morten Jensen, at DBU strammede den.

- Vi kommer til at tage det her op til en generel dialog, for vi føler ingenlunde, at vi har handlet i ond tro. Det her handlede for os om at brande frivillighed og opbakning, sagde Morten Jensen dengang.

- Forud for kampen havde vores fans brugt meget tid på at lave 900 flag samt et 45 meter-langt banner. Den opbakning lever vi af og sætter stor pris på. Så vi var forberedt på at filme den tifo. Den video viste vi efterfølgende på Facebook og takkede for støtten. Vi var ikke bevidste om, at der blev affyret pyroteknik. Vi ville bare takke dem for den flotte kulisse - som vi i øvrigt altid gør, sagde Morten Jensen dengang.

Artiklen fortsætter under billederne

Romerlys er et kontroversielt emne i dansk fodbold. Foto: René Schütze
Romerlys er et kontroversielt emne i dansk fodbold. Foto: René Schütze

FCK-fans med romerlys. Foto: Jens Dresling
FCK-fans med romerlys. Foto: Jens Dresling
 

Viborg-direktøren påpegede dengang, at der ud af de 1500 fans på billedet blot var ti fans, der brød reglerne. På videoen, som DBU har delt, er det et tilsvarende antal fans, der fyrer romerlys af.

Viborg er ikke eneste klub, der er blevet straffet med en bøde på 10.000 kroner for at anerkende romerlys. I december 2016 blev FC København også tildelt en bøde på 10.000 kroner, mens Mathias Zanka Jørgensen fik en skriftlig advarsel.

Årsagen var, at FCK på Twitter takkede for støtten i forbindelse med en Champions League-kamp mod Porto, hvor fansene inden kampen tog imod spillerbussen med romerlys, mens Zanka i et interview havde talt positivt om romerlys.

- Vi er lodret uenige i dommen. Vi nærmer os vel snart nordkoreanske tilstande, hvis man skal til at straffes for at svare ærligt på spørgsmål. Helt grundlæggende anerkender vi ikke de her to domme, sagde daværende FCK-direktør Anders Hørsholt dengang.

Fodboldens Appelinstans ophævede dog senere straffen, fordi Fodboldens Disciplinærinstans ikke havde hjemmel til at behandle kampe vedrørende Champions League, men DBUs aktuelle bommert omhandler som bekendt dansk fodbold og torsdagens finale.

Det er torsdag klokken 17.00, at pokalfinalen mellem Brøndby og Silkeborg spilles i Parken. Her var der massiv interesse for billetterne til neutrale afsnit og Brøndby-afsnittene, der blev udsolgt på timer og minutter, men alligevel kommer 4.000 sæder til at stå tomme til finalen.

Straffer FCK og Zanka for pyro-hyldest

Uacceptabelt - Maskerede FCK-tilhængere bar klubbens officielle armbånd

De ti mest berygtede klubber: Verdens værste hooligans

Den gale hooligan fra helvede: Serber er fodboldens skræk

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+