Chok: Superliga-udvidelse er realistisk

Debatten om ny struktur for landets øverste rækker er præget af positive strømme omkring flere hold i Superligaen

Landets bedste række blev i starten af 1990'erne skåret ned fra 16 hold til det eksisterende format. Nu kan en forøgelse af antallet af hold være på vej (Polfoto)
Landets bedste række blev i starten af 1990'erne skåret ned fra 16 hold til det eksisterende format. Nu kan en forøgelse af antallet af hold være på vej (Polfoto)

Superligaen kan ende med at bestå af 14 hold, når den sparkes i gang sommeren 2016.

Den mulighed tegner sig i det fodbold-politiske landskab, efter det hollandske firma Hypercube er blevet hyret til at komme med bud på fremtiden for de danske prof-ligaer.

FCK-Brøndby er Superligaens største kamp - den kan blive spillet oftere eller sjældnere, hvis strukturen ændres (Foto: Jens Dresling) Sport Her er Superligaens fremtid

Hypercube blev hyret for mindre end to uger siden og har derfor endnu til gode at lancere nogle modeller for fremtidens struktur, men flere kilder i Divisionsforeningens inderkreds konstaterer over for Ekstra Bladet, at en model med 14 hold i Superligaen og formentlig også 1. division er: ’ganske realistisk.’

Fremtiden kan byde på flere opgør mellem FCK og Brøndby (Foto: Jens Dresling)
Fremtiden kan byde på flere opgør mellem FCK og Brøndby (Foto: Jens Dresling)
 

Dermed er der klar bevægelse i underskoven i forhold til diskussionen om divisions-strukturen, der løb i 2009, hvor der primært blev talt om slutspil i halen af 12 holds turneringer i Superliga og 1. division. Samtidig var ti hold i de øverste rækker også i spil dengang.

Det er endnu meget tidligt i forløbet omkring Hypercubes arbejde med den danske turneringsstruktur.

Men arbejdet munder i sidste ende ud i indtil flere modeller for fremtidens fodbold for landets tre øverste rækker. Med tanke på, hvor stort fokus Superligaen render med, så vil den offentlige debat uvægerligt komme til at fokusere på, hvilke scenarier der tegner sig for landets bedste række – og hvorvidt der indføres slutspil og nedrykningsspil.

Stig Tøfting er ikke fortaler for slutspil i Superligaen (Foto: David Bering/Polfoto) Superligaen Tøfting: Derfor gider jeg ikke slutspil

– Hvis de danske klubber ender med at støtte en model, der baserer sig på den eksisterende struktur med 12 i hold i de to øverste rækker, så er der frit spil til at indføre den turnering øjeblikkeligt. Men det er klart, at kræver fremtidens model flere eller færre klubber i nogle rækker, så bliver man nødt til at bruge næste sæson som en overgangs-turnering, siger direktør og stifter Pieter Nieuwenhuis fra Hypercube til Ekstra Bladet.

Det skal imidlertid ikke glemmes i denne sammenhæng, at fremtidens struktur er afhængig af et forslag, der kan samle bred opbakning blandt de klubber, der lige nu er i divisionerne.

En ændring af strukturen for divisionerne kan nemlig vedtages af bestyrelsen i Dansk Boldspil Union. Men det kræver bred opbakning – formentlig 75-80 procent – blandt de berørte klubber, før det kommer så vidt.

Franco Mussis var et flop i København - nu er han en succes i Argentina igen(Foto: Jan Unger) Superligaen Se her, FCK: Mussis vader i succes

Derfor bliver diskussionen om fremtidens struktur i høj grad et spørgsmål om at finde en løsning, som også gør konkurrencen under Superliga-niveau interessant og meningsfyldt.

2. division bliver efter denne sæson skåret ned fra 32 til 24 hold. Efter sommerpausen bliver rækken opdelt i tre geografisk opdelte turneringer med otte hold i hver. Den turnering fører siden til et slutspil med 12 hold om oprykning til 1. division, mens de resterende 12 hold kæmper mod nedrykning til Danmarksserien.

Med en nybagt turneringsform til 2. division på plads betyder det også, at struktur-diskussionen i denne ombæring efter alt at dømme kun kommer til at fokusere på de to øverste rækker. Og det gør det til en markant lettere opgave at finde et spiseligt kompromis.

DBU’s bestyrelse holder møde 20. juni, hvor et forslag til ny struktur kan komme på bordet.

– Vi har noteret datoen 20. juni, og det er en del af vores tidsplan, siger Pieter Nieuwenhuis.

71 kommentarer
Vis kommentarer