De var Superligaens kæledægger: Derfor er det gået så galt

Sidste år imponerede Hobro med tre sejre over Brøndby og en 7. plads i Superligaen. Nu er de tilbage i 1. division. Hvad er gået galt? Og hvordan kan holdet komme tilbage?

Efter et 1-4 nederlag til FC Midtjylland stod det klart, at Hobro IK måtte rykke ned i 1. division. Foto: Polfoto
Efter et 1-4 nederlag til FC Midtjylland stod det klart, at Hobro IK måtte rykke ned i 1. division. Foto: Polfoto

Hobro IK formåede ikke at gentage sidste års succes og holde pladsen i Superligaen. Efter onsdagens 1-4 nederlag til FC Midtjylland er holdet atter tilbage i 1. division.

Men intet på holdet er som før.

Da Hobro sluttede på en velfortjent syvendeplads i Superligaen sidste sæson, var det med cheftræner Jonas Dal i spidsen.

I dag er han hentet til Esbjerg, og Ove Pedersen, der blandt andet har en fortid som træner i AGF, OB og FC Midtjylland, har overtaget jobbet.

Ikke kun trænerstaben er ny. Siden Superliga-triumfen er halvdelen af holdet således skiftet ud. Ud af 31 spillere er 17 nye.

Hobro ryger ned i 1. division. Det står klart, efter Mditjylland massakrerede de sort-gule fra Mariager Fjord med 4-1. (Foto: René Schütze) Superligaen Midtjylland sender Hobro i 1. division

Målscorerne Emil Berggreen, Mads Hvilsom og Martin Thomsen er alle fortid i klubben, mens anfører, Mads Justesen, der har spillet i Hobro siden 2004, har kontraktforlænget til 2017.

På 11 år har han mærket både vindersus og nederlag. Alligevel føles onsdagens nedrykning ekstra hård:

– Vi har været inde i en periode i klubben, hvor pilen kun er gået én vej, og så pludselig vender det. Det er selvfølgelig tungt og mentalt hårdt. Man er skuffet, fortæller Mads Justesen.

Og selv om klubben længe har vidst, hvor det bar hen, gør det ikke nederlaget nemmere for anføreren:

– Jeg kan sgu ikke huske, hvornår vi sidst har vundet, men vi har klynget os til det sidste håb. Alle mand har kæmpet.

Markante klubændringer

Men hvad var det, holdet kunne sidst, som de ikke lykkedes med denne gang?

– Der er ingen tvivl om, at vi har haft en udfordring med kollektivt at ligne det hold, vi havde sidste år. Vi har bevist, at vi spiller godt sammen, men man har ikke formået at udnytte hver enkelt spillers potentiale.

Anføreren påpeger samtidig, at der er sket markante ændringer i klubben siden sidste sæson, som har haft en stor indflydelse på holdet.

– Der er sket sindssygt meget i klubben på bare ét år. Halvt hold, ny træner med en markant anderledes spillestil, forfærdelige nederlag, dommerkendelser vi ikke har været enige i og så videre. Det kræver tilvænning, så forhåbentligt er vi bedre rustet næste sæson.

Hvis Hobro skal tilbage i Superligaen, kræver det ifølge holdets cheftræner, Ove Pedersen, et markant forbedret kollektivt spil, og det undrer Mads Justesen. Ifølge ham er det mindst lige så vigtigt at udnytte det talent, spillerne hver især gemmer på:

– Vi har ikke formået at få forløst det talent, der er i gruppen. Jeg kan se mange dygtige spillere i Hobro, men man skal sørge for at udnytte alles potentiale. Hvis vi skal vokse som gruppe, skal man også dyrke den enkelte spillers kompetencer.

Husker du også dengang Hobro bankede FCK i Parken?

Hobrotræner stolt af indsatsen
Selvom Hobro ikke har vundet en eneste kamp med Ove Pedersen som cheftræner, har klubben valgt at forlænge kontrakten.

Og forventningerne er store.

– Vi har i Ove Pedersen en af de mest kompetente og erfarne cheftrænere i dansk topfodbold, og han har også tidligere vist, at han kan få et hold hurtigt tilbage i Superligaen. Den fodboldfaglige viden har aldrig været større i vores klub, fortæller sportschef Jens Hammer Sørensen i en pressemeddelelse.

Selv siger Ove Pedersen, at han ikke har været i klubben længe nok til at udtale sig om fortiden. Fremtiden derimod... den vil han gerne tale om.

– Vi har mange stærke spillere, men vores kollektive spil er ikke godt nok. Det sagde jeg allerede, da jeg startede, men jeg har ikke været god nok til at få rettet op på det, fortæller cheftræneren.

Trods nedrykningen er Ove Pedersen dog godt tilfreds med sit hold.

Hans Henrik Andreasen - her i duel med Nordsjælland Tobias Mikkelsen - kan tangere en helt særlig rekord onsdag aften. (Foto: Jens Dresling) Hobro Superliga-koryfæ når magisk milepæl

Vi skal op igen

– Jeg er meget tilfreds med det, spillerne har præsteret. Vi har mødt meget modgang, og alligevel har spillerne vist et fantastisk gå-på-mod.

I fremtiden glæder han sig til at være stolt af holdets placering og ikke udelukkende præstationen. For målet er at komme tilbage i Superligaen, og det kan sagtens lade sig gøre, forklarer han.

– Vores force er, at vi på dagen er et hold, der kan tage point fra alle. Alligevel har vi ikke haft den samme vindermentalitet og attitude som de hold, vi har mødt, og det har været vores udfordring.

– Vi er kraftigt på vej, men vi mangler stadig nogle procenter, forklarer Pedersen.

– Hvis jeg ringer til dig om et år, hvor er I så?

– Så er vi tilbage i Superligaen, så husk at ring og ønsk tillykke, lyder svaret optimistisk.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

29 kommentarer
Vis kommentarer