Derfor gik det galt: Slutspil styret af frygt og penge

Mellem-klubberne frygtede at havne i det forkerte slutspil, mens topklubberne ikke ville betale for de svageste, så nu må Superligaen sejle videre i sit skæve format

FC Kønehavn og FC Midtjylland ønskede ikke en Superliga med 14 hold, og så døde det sidste håb om at få en ny struktur (Foto: Lars Poulsen)
FC Kønehavn og FC Midtjylland ønskede ikke en Superliga med 14 hold, og så døde det sidste håb om at få en ny struktur (Foto: Lars Poulsen)

Hvor er der er vilje, er der ikke altid vej...

De 24 klubber i de to bedste rækker var alle enige om, at det ville være til dansk fodbolds bedste med en ny struktur. Det var det, de skulle blive enige om på Odense Kongrescenter onsdag, og som Divisionsforeningens direktør Claus Thomsen sagde, så ville de blive ved, indtil der var hvid røg.

Men den hvide røg kom aldrig op ad skorstenen i H. C. Andersens by. Kl. 22.25 onsdag aften sendte Divisionsforeningen en pressemeddelelse ud. Forhandlingerne var brudt sammen. Der kommer ingen ny struktur i dansk fodbold.

Ekstra Bladet har talt med flere af personer, der sad med omkring bordet i Odense. Ingen vil tale til citat, men uden for blokken udtrykker de alle ærgrelse over, at der ikke blev opnået enighed. Men klubbernes sær-interesserer kom i sidste ende i vejen for en fælles aftale.

En ny struktur for FC Midtjylland og kollegerne i superligaen lever endnu, mener den hollandske konsulent (Foto: Jens Dresling) Superligaen Konsulenten: Superliga-slutspil er ikke dødt

Klubberne var under mødet i Odense delt op i to grupper. I et lokale sad 1. divisionsklubberne, i et andet Superliga-klubberne.

I 1. divisionsgruppen var der relativt stor enighed, og de kom kun med ét ultimativt krav: De ville beholde deres to direkte oprykningspladser, hvis Superliga-klubberne fortsat ønskede en række med 12 hold.

Så det var ikke her, problemet lå. Det lå i det andet lokale, hvor Superliga-klubberne ikke kunne blive enige.

De forsøgte sig ellers mere flere modeller, og det var ved at lykkes et par gange. Men hver gang kom der særinteresser i vejen, og det var ikke muligt at finde nok ja-sigere til at gennemføre planerne. Ingen ville gi’ sig de sidste meter.

- Der var vilje og en god indstilling, men i sidste ende så ender folk med at tænke på sig selv. Og det kan jeg godt forstå, som en Superliga-leder udtrykker det.

Flere forskellige modeller var på bordet, men én efter én blev de pillet af bordet igen. Nogle ville have en Superliga med 12 hold, andre én med 14.

Problemet var, at ingen kunne blive enige om alt, og i sidste ende blokerede FC København sammen med FC Midtjylland for en Superliga med 14 hold og slut- og nedrykningsspil.

Claus Thomsen henter trøst i, at processen har bibragt klubberne en ny forståelse (Polfoto) Superligaen Trods skuffelse: Fodbold-Danmark har fået et løft

1. divisionsklubberne havde ellers nikket ja, og det samme kunne ti af 12 Superliga-klubber, men det var ikke nok. FC København og FC Midtjylland, som i følge Ekstra Bladets oplysninger aller helst så en lige med kun ti hold, var kategorisk imod en 14-holdsliga.

Det ville ifølge dem give en sportsligt dårligere liga og ikke gave de danskes hold europæiske chancer.

- Det har hele tiden været FC Københavns holdning, at det maksimale antal hold for en bæredygtig Superliga er 12 hold, men det har desværre ikke været muligt at opnå enighed omkring klubberne imellem, sagde Anders Hørsholt i en pressemeddelelse umiddelbart efter sammenbruddet.

FC Midtjylland var lige så standhaftige som FC København og dermed var 14-holdsmodellen død.

Der kom aldrig hvid røg i Odense. Vi fik aldrig en happy ending. Superligaen fortsætter nøjagtig, som vi kender den, selv om alle var enige om, at den trængte til en ansigtsløftning.

- Der må sidde nogle Superliga-klubber med røde ører, som en 1. divisionsleder siger til Ekstra Bladet.

Scenarier

Superliga med 12 hold (6 i slutspillet og 6 i nedrykningsspil eller 8 i slutspillet og 4 i nedrykningsspillet)

Derfor blev det ikke til noget:

Klubber som FC København og FC Midtjylland ønskede en liga med maksimalt 12 hold og så gerne et slutspil. Det var tæt på en løsning nogle gange, og der blev arbejdet med flere modeller. Først en 6/6-løsning og derefter en 8/4-model.

Det krævede enighed fra minimum 9 af de 12 klubber, men en håndfuld (midter- og bundklubber) var imod, fordi deres egen risiko for nedrykning ville ville være for stor.

Det var nemlig et ultimativt krav fra 1. divisionsklubberne, at de i en Superliga med 12 hold ville have to direkte oprykningspladser, men det lå Superliga-klubberne frit for, om de ville have en liga med slutspil eller ej.

Superliga med 14 hold (med slutspil og nedrykningsspil)

Derfor blev det ikke til noget:

FCK var ikke interesseret i en liga med 14 hold og fik støtte i sit synspunkt af FC Midtjylland. En udvidelse af Superligaen ville kræve en ny aftale om fordelingen af tv-midlerne – og en genforhandling ville kræve accept for alle klubber bag den gamle aftale.

Hvis det skulle være en 14-holdsliga, ønskede FCK en omfordeling af tv-pengene, men det var hovedparten af de øvrige ikke interesseret i.

De kom i stedet op med den løsning, at paraplypengene, der følger med de to nedrykkere ned, skulle gå til hold nummer 13 og 14 i Superligaen. 1. divisionsgruppen købte idéen og krævede ikke to direkte oprykkere ved denne løsning.

Ti af 12 Superliga-klubber kunne sige god for den løsning, men FCK lukkede med støtte fra FCM for den mulighed. 14 hold var ’no go’.

51 kommentarer
Vis kommentarer