Derfor hader FCK og Brøndby hinanden

Fronterne er trukket skarpt op inden derbyet mellem FCK og Brøndby. Derfor har Ekstra Bladet snakket med de to holds fanklubber for at afklare, hvorfor rivaliseringen er så stor

Siden tidernes morgen har rivaliseringen mellem Brøndby og FCK været stor. Især Daniel Agger og Mathias 'Zanka' kan få modstanderholdets fans i det røde felt. (Foto: Polfoto)
Siden tidernes morgen har rivaliseringen mellem Brøndby og FCK været stor. Især Daniel Agger og Mathias 'Zanka' kan få modstanderholdets fans i det røde felt. (Foto: Polfoto)

Rivaliseringen mellem Brøndby og FC København er ikke til at tage fejl af. Lige siden tidernes morgen har de to klubber hadet hinanden, og ikke mindst hos fanklubberne er der store følelser på spil.

Søndag mødes de to klubber til endnu et københavnsk opgør, når løverne fra FCK drager til Vestegnen.

Hos fanklubberne i både FCK Og Brøndby er forberedelserne derfor i fuld gang, og det er med både glæde og frygt, at fansene ser frem til kampen.

- Det er sådan en had-kærlighedsdag. Der er enormt meget nervøsitet, som så kan blive til meget meget stor glæde, men også meget stor frustration, alt efter, hvordan udfaldet bliver. Det er jo en kamp, man virkelig ikke har lyst til at tabe, men samtidig er rivaliseringen og kampens størrelsen sjovt, siger Lars Thor Jensen, der er formand for FCKFC (FCK Fanclub)

Se også: Brøndby-profil revser FCK: En klub med medløberfans

Han fortæller derudover, at rivaliseringen har været der lige siden klubberne blev oprettet, fordi klubberne er så forskellige i deres opbygning og måde at gøre tingene på. Senere er der dog kommet flere grunde til, og Lars Thor Jensen kan især komme i tanke om én episode, der nok har fået Brøndby til at se sig ekstra sure på FCK.

- Hjalte Nørregaards mål i overtiden på Brøndby Stadion, som sikrede FCK danmarksmesterskabet. Det har helt sikkert gjort ondt på Brøndby, og det har nok givet dem endnu mere grund til at hade FCK. Der er jo så mange kampe i kampene, og det gør rivaliseringen større, siger han.

Romerlys ramte børn
I Brøndby-lejren er der også fuld gang i forberedelserne til søndagens hjemmekamp mod ærkerivalerne. Sikkerheden skal være i top, og fanklubben skal være helt klar på lægterne. Brøndby har nemlig en helt særlig grund til at hade FCK lidt mere end alle andre klubber.

- Set fra vores side, så blev FCK jo oprettet dengang for at tage kampen op imod Brøndby. Det giver jo et eller andet had. Og så ligger vi så tæt på hinanden, at det jo sådan set er både kollegaer, venner og familie man kæmper imod, siger Brøndby Support's næstformand, Sarah Agerklint.

Se også: Agger ser mere frem til Brøndby Stadion end til FCK

Med årene har forskellige episoder også bidraget til større had mod FCK. I Brøndby husker man også Hjalte Nørregaards sene scoring som en af de ting, der har gjort særligt ondt på klubbens fans, men en anden episode har alligevel været værre, hvis man spørger Sarah Agerklint.

- Vi havde en kamp på Brøndby Stadion for nogle år siden, hvor FCK-fansene står oppe i svinget. Og der er nogle fans, der ikke helt kan holde deres romerlys stille i hånden, så de drysser ned over vores familietribune. Og på det tidspunkt havde vi desværre vores børneafsnit lige op af deres afsnit, så det røg ned over børnene. Det er sådan en episode, som lige bidrager lidt ekstra til det had, siger hun.

Fronterne er altså trukket skarpt op inden slaget skal stå søndag klokken 13 på Brøndby Stadion. Fanklubberne er klar til at rulle det helt store skyts ud for at hjælpe deres hold hele vejen til en sejr i det intense derby.

Se også: Thomas Franks stikpille til FCK's fans

Seks skarpe til fanklubberne

Hvad hader du mest ved det andet hold?

Lars Thor Jensen: Deres måde at tale sig selv op på, uden at have noget, at have det i, og deres lidt forfejlede selvforståelse som storhold og fans.

Sarah Agerklint: Deres arrogance. Jeg synes, det er blevet en del af FCK's identitet at være arrogant i forhold til andre klubber. Den måde de omtaler sig selv, andre klubber og ligaen på er blevet meget arrogant.

Hvilken spiller har du set dig særligt sur på?

Lars Thor Jensen: Daniel Agger er jo et hade- og kærlighedsobjekt ude på Vestegnen. Jeg vil ikke sige, man har set sig sur på ham, men han er nok nærmere en god fredags-lol rundt omkring. Det bliver spændende at se, hvor længe han kommer til at spille på søndag. Han må jo være i topform efter at have spillet fire kampe i træk.

Sarah Agerklint: Zanka. Det er noget med hans attitude på banen.

Hvordan vinder i derbyet?

Lars Thor Jensen: Vi skal bare fotsætte de takter, de seneste kampe har vist. Fortsætte det høje pres og fremadrettede spil. Jeg tror, at hvis vi får sat dem rigtigt under pres, så virker deres defensiv til at være absolut til at tale med.

Men der er også det sjove ved de her kampe. De lever bare sit eget liv. Det flydende spil får sjældnere sin plads frem for intens fight, og det tror jeg også, vi kommer til at se. Og der tror jeg, vores midtbane har lidt flere muskler at spille med.

Sarah Agerklint: Ved at score flere mål end dem.

Hvorfor er i bedre fans?

Lars Thor Jensen: Det er vi bare.

Sarah Agerklint: Vi har en større grad af loyalitet end FCK-fansene har. Vi piber ikke og buher vores spillere ud, bare fordi de spiller dårligt en enkelt kamp. Vi står der kamp efter kamp - uanset hvor dårligt det går for holdet, så er vi der og bakker dem op hele vejen.

Hvad skal i skyde på, for at det gør særligt ondt på dem?

Lars Thor Jensen: Det vil jeg gemme til på søndag. Det bliver en overraskelse, fordi begynder man først at lægge dem ud, så kan der altså komme nogle modsvar. Men Deres nuværende placering og deres senere tids resultathøst er jo altid en sprogblomst værdig.

Sarah Agerklint: Den sang, der nok bliver sunget mest, det er 'FC blod på trøjen'. Eller også er det noget med alle dem, der går i hvidt, de skal dø - noget i den stil. Det er ikke særlig sobert, men sådan er det jo nogle gange i fodbold, når følelser er involveret.

Hvad er dit bud på kampens resultat?

Lars Thor Jensen: 2-1 til os

Sarah Agerklint: Det tør jeg ikke spå om, fordi hver gang jeg prøver at gætte sådan noget, så taber vi. Så jeg tror bare, jeg holder min mund.

87 kommentarer
Vis kommentarer