Divisionsforeningen i romerlysbrøler: Vi har begået en fejl

Det var en fejl at bruge tv-klip med romerlys i en optakt til DBU Pokalen, erkender direktør for Divisionsforeningen

Divisionsforeningen erkender blankt, at der er sket en fejl i en reklame for torsdagens pokalfinale, hvor Brøndbys vej til finalen vises i en video, som blev offentliggjort på DBU Pokalens Facebook-side.

I videoen blev der to steder zoomet ind på Brøndby-fans med brændende romerlys. Det er sandsynligvis i strid med DBU's egne love, og videoen blev da også hurtigt flået af nettet igen.

- Jeg kan bekræfte, at videoen var tilgængelig, men vi indså hurtigt selv, at det var en fejl at bruge de billeder i videoen. Derfor pillede vi det omtalte materiale af igen, siger direktør for Divisionsforeningen Claus Thomsen til Ekstra Bladet onsdag.

Artiklen fortsætter under billederne.

Her er screenshots af Divisionsforeningens tv-klip på Facebook, hvor der to steder zoomes ind på romerlys:

Viborg fik tilbage i september 2016 en bøde på 10.000 kroner for at have 'udtrykt anerkendelse for brugen af romerlys og derved udvist illoyal og usømmelig adfærd jævnfør DBU's love'.

Årsagen var, at Viborg havde rost klubbens fans i et Facebook-opslag, hvor man samtidig bragte en video af fansene med bannere, flag og altså romerlys.

Men om Divisionsforeningen, der står for gennemførelsen af DBU Pokalen, har gjort sig skyldig i et lignende brud på DBU's love, ønsker Claus Thomsen ikke at forholde sig til.

- Det må DBU's disciplinærinstans tage fat i, hvis de vurderer, at der er sket noget, som er strafbart, siger han.

- Hvad er forskellen på jeres video og Viborgs ditto i 2016?

- Jeg hverken kan eller skal vurdere, om vi har trådt over stregen, men hvis disciplinærinstansen mener, der er hjemmel for straf, så må vi forholde os til det. Jeg kan kun sige, at vi selv mener, vi havde begået en fejl og derfor reagerede med at fjerne videoen, siger Claus Thomsen.

Klar i spyttet
Ekstra Bladet har kontaktet Fodboldens Disciplinærinstans' formand Jens Hjortskov for at høre, om DBU i givet fald også står til en bøde på 10.000 kroner, men han er foreløbig ikke vendt tilbage på vores opkald.

Tilbage i september var Hjortskov dog klar i spyttet omkring anerkendelsen af pyroteknik.

- Vi sendte et brev til klubberne før sæsonstart, hvor vi understregede, at klubber, spillere eller officials anerkendelse af brugen af pyroteknik ville kunne medføre sanktioner. Vi arbejder målrettet for at bekæmpe brug af pyroteknik, som er i strid med vores bestemmelser, og derfor har vi nu sanktioneret Viborg FF og vil også fremover slå hårdt ned på ulovlig brug herunder lovprisninger af en sådan brug, sagde Hjortskov dengang.

Tilbage står nu spørgsmålet, om Fodboldens Disciplinærinstans har nået at opdage brøleren, og der derfor venter en bøde for at have 'udtrykt anerkendelse for brugen af romerlys og derved udvist illoyal og usømmelig adfærd jævnfør DBU's love', som det hedder i unionens egne love.

Da Viborg i 2016 blev straffet med samme begrundelse, syntes klubbens direktør Morten Jensen, at DBU strammede den.

- Vi kommer til at tage det her op til en generel dialog, for vi føler ingenlunde, at vi har handlet i ond tro. Det her handlede for os om at brande frivillighed og opbakning, sagde Morten Jensen dengang.

- Forud for kampen havde vores fans brugt meget tid på at lave 900 flag samt et 45 meter-langt banner. Den opbakning lever vi af og sætter stor pris på. Så vi var forberedt på at filme den tifo. Den video viste vi efterfølgende på Facebook og takkede for støtten. Vi var ikke bevidste om, at der blev affyret pyroteknik. Vi ville bare takke dem for den flotte kulisse - som vi i øvrigt altid gør, sagde Morten Jensen dengang.

 

Viborg-direktøren påpegede dengang, at der ud af de 1500 fans på billedet blot var ti fans, der brød reglerne. På videoen, som DBU har delt, er det et tilsvarende antal fans, der fyrer romerlys af.

Viborg er ikke eneste klub, der er blevet straffet med en bøde på 10.000 kroner for at anerkende romerlys. I december 2016 blev FC København også tildelt en bøde på 10.000 kroner, mens Mathias 'Zanka' Jørgensen fik en skriftlig advarsel.

Årsagen var, at FCK på Twitter takkede for støtten i forbindelse med en Champions League-kamp mod Porto, hvor fansene inden kampen tog imod spillerbussen med romerlys, mens Zanka i et interview havde talt positivt om romerlys.

- Vi er lodret uenige i dommen. Vi nærmer os vel snart nordkoreanske tilstande, hvis man skal til at straffes for at svare ærligt på spørgsmål. Helt grundlæggende anerkender vi ikke de her to domme, sagde daværende FCK-direktør Anders Hørsholt dengang.

Fodboldens Appelinstans ophævede dog senere straffen, fordi Fodboldens Disciplinærinstans ikke havde hjemmel til at behandle kampe vedrørende Champions League, men DBUs aktuelle bommert omhandler som bekendt dansk fodbold og torsdagens finale.

Det er torsdag klokken 17.00, at pokalfinalen mellem Brøndby og Silkeborg spilles i Parken. Her var der massiv interesse for billetterne til neutrale afsnit og Brøndby-afsnittene, der blev udsolgt på timer og minutter, men alligevel kommer 4.000 sæder til at stå tomme til finalen.

Rammerne omkring opgørene mellem FC København og Brøndby er enestående - og desværre også enestående voldelige. Foto: Lars Poulsen Sport og Spil FCK/Brøndby-hadet: 26 års fodvold - her er skammens liste

FC København Straffer FCK og Zanka for pyro-hyldest

En video taget af en tysk turist viser tydeligt, at mindst tre FCK-tilhængere var iført Parkens officielle armbånd. Privatfoto: Dang-Stefan La Hong Dansk fodbold Uacceptabelt - Maskerede FCK-tilhængere bar klubbens officielle armbånd

I februar i år endte kampen mellem Pananthinaikos og Olympiakos i det rene kaos. Her står formummede ballademagere over for en kampklædt politimand midt inde på banen. Foto: All Over Press Tæt på De ti mest berygtede klubber: Verdens værste hooligans

Ivan Bogdanov anholdt af italiensk politi i oktober 2010. Han blev fundet skjult i bagagerummer på en fanbus. (Foto: AP) Sport og Spil Den gale hooligan fra helvede: Serber er fodboldens skræk

16 kommentarer
Vis kommentarer