Dyr ændring for Superliga-klubberne: To sagde nej

1. divisionsklubberne stod fast i forhandlingerne med Superliga-klubberne. De ville have to oprykkere og fik deres vilje – plus en masse millioner

Peter Ankersen (tv.) og FCK i duel med Hany Mukhtar og Brøndby. I den nye struktur er de to klubber sikret flere tv-penge. Foto: Jan Sommer
Peter Ankersen (tv.) og FCK i duel med Hany Mukhtar og Brøndby. I den nye struktur er de to klubber sikret flere tv-penge. Foto: Jan Sommer
Følg Superligaen

Der er jubel i 1. division.

Klubberne i den næstbedste række kan se frem til millioner af kroner og vigtigste af alt: De får to direkte oprykkere til Superligaen.

Torsdag formiddag kunne Divisionsforeningen præsentere en ny aftale for de to bedste fodboldrækker i Danmark.

Superligaen bliver fra sæsonen 2020/21 igen skåret ned til 12 hold, men det har været en dyr omgang for de store klubber i den bedste række at få deres store ønske opfyldt.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger var Superliga-klubbernes første udspil til 1. divisionsklubbernes forhandlere, at der kun skulle være én direkte nedrykker fra Superligaen, mens nummer 11 skulle møde nummer to i 1. division.

Det ville klubberne i den næstbedste række ikke være med til, og da Superliga-klubberne havde brug for deres stemmer for at lave en så gennemgribende ændring af strukturen, måtte de komme op med noget bedre.

Hovedpunkterne i den nye aftale

 • Superligaen skæres fra sæsonen 2020/21 ned til 12 hold
   
 • Sæsonen 2019/20 bliver en overgangssæson med tre nedrykkere fra Superligaen og kun én oprykker fra 1. division
   
 • Der vil stadig være slutspil i Superligaen. Efter 22 runders grundspil spiller top 6 mesterskabsspil, mens nummer 7 til 12 mødes i et kvalifikationsspil. Vinderen får en playoff-kamp om en plads i Europa, nummer 11 og 12 rykker ned.
   
 • Alle medierettigheder og fælles rettigheder blandt de danske ligaklubber i de to bedste rækker samles i et fælles selskab helt frem til 2031
   
 • Samarbejdet med tv-stationerne Nordic Entertainment (tidligere MTG) og Discovery Networks Danmark om Superligaen og 1. division søges forlænget frem til sommeren 2024

1. divisionsklubberne stod i hele forløbet fast på to direkte oprykningspladser og fik også støtte af nogle klubber i Superligaen. Desuden fik de i forhandlingerne sikret sig en større del af tv-pengene for de to bedste rækker.

I pressemeddelelsen fra Divisionsforeningen står der, at den næstbedste række får allokeret ’væsentligt flere midler fra de fælles aftaler’.

I dag får 1. divisionsklubberne omkring 28 mio. kr. til deling per sæson. Det beløb stiger løbende med et stort hop i sæsonen 2020/21 og ender ifølge Ekstra Bladets oplysninger på helt oppe omkring 60 mio. kr. i tv-aftalens sidste år (sæsonen 2023/24).

Desuden er 1. divisionsklubberne helt frem til 2031 til enhver tid sikret 14,49 pct. af Superligaens tv-aftale. I dag er procentsatsen 9,68.

Ekstra Bladet erfarer, at 23 ud af de 26 stemmeberettigede klubber fra Superligaen og 1. division har stemt ja til den nye aftale.

Det er tre flere end de 20 ja’er, som var krævet for at ændre strukturen.

Blandt klubberne er der et gentleman-agreement om ikke at fortælle om, hvordan de enkelte klubber stemte, men ifølge Ekstra Bladets oplysninger har to af sidste sæsons 14 Superliga-klubber stemt nej til aftalen.

Det ene er Hobro, den anden Randers FC. For kronjydernes vedkommende skulle årsagen til nej’et være, at de ville have en struktur med kun én sikker nedrykker

Hobro og Randers stemte ifølge Ekstra bladets oplysninger nej til strukturændringen. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Hobro og Randers stemte ifølge Ekstra bladets oplysninger nej til strukturændringen. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

I 1. division var FC Roskilde ene om at vende tommelfingeren ned til aftalen.

Ekstra Bladet erfarer, at der også kommer en justering af, hvordan tv-pengene fordeles i den nye aftale.

Klubber som Brøndby, FC København og AGF, der traditionelt har mange tv-seere til deres kampe, bliver i højere grad belønnet i den nye aftale.

Men da der samtidig samlet set kommer flere penge i den kommende tv-aftale, vil de mindre klubber kunne forvente at få det samme som i dag.

Ifølge Ekstra Bladets oplysninger vil også pokalturneringen blive justeret for at kompensere for, at der i den nye ligastruktur vil være færre kampe i Superligaen.

Løsningen skulle blive, at der både i kvart- og semifinale afvikles over to kampe.

Efter forfærdeligt VM: Dansk angriber vil væk

Dansk målmand giver fortabt mod Zlatan

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Hvordan synes Mette Frederiksen selv, det går?