Efter norsk mål-skandale: Det er et problem i Danmark

I Norge har storskærmen kostet en sejr, og i Danmark er storskærmen også et problem, vurderer tidligere topdommer

Storskærmen bruges i dag til andet end at vise stillingen, men det er hjemmeholdet, der bestemmer, hvilke situationer der vises (Foto: Lars Poulsen)
Storskærmen bruges i dag til andet end at vise stillingen, men det er hjemmeholdet, der bestemmer, hvilke situationer der vises (Foto: Lars Poulsen)

Et mål godkendt af dommeren plejer at tælle, men det gjorde det ikke i søndagens kamp mellem Tromsø og Sandefjord.

Sandefjord var foran 1-0, da de kort ind i anden halvleg scorede til 2-0, og dommeren dømte mål.

Målet blev vist på storskærm og medførte en del buhen og piften fra hjemmeholdets fans, der mente, at målet burde være annulleret for offside.

Spillerne stillede sig klar til at give bolden op, da dommeren løb ud og refererede med sine assistenter, og han valgte så at annullere målet igen.

- Afgørelsen kommer efter, at billederne blev vist, og efter publikum havde reageret. Det her stinker, men sådan er det, siger Sandefjord-træner Lars Bohinen til norsk TV2.

- Jeg skal ikke kritisere dommerstanden, men dommeren siger, at han bestemmer det ud fra mavefølelsen, og det kan jeg ikke leve med. For mig havde kampen været afgjort ved 2-0, siger Bohinen og bliver bakket op af tv-eksperter.

- Dommeren og linjedommeren godkender målet, de løber op til midterlinjen, men så kommer fjerdedommeren, som garanteret har set det på storskærm og hører det utilfredse publikum. Derfor laver de afgørelsen om, fordi de ikke kan tåle, at 5000 tilskuere råber, at de har lavet fejl, siger TV2 Norge-eksperten Jesper Mathisen.

Den tidligere danske topdommer Claus Bo Larsen forstår, at man i Norge brokker sig, hvis storskærmen har fået dommeren til at skifte mening.

- Dommeren må ikke ændre beslutningen efter at have kigget på storskærmen eller brugt andre hjælpemidler. Så kunne man lige så godt have timeout eller en challenge, hvor man kunne se det igennem, siger Larsen til Ekstra Bladet.

Spørgsmålet er, om en lignende skandale kunne foregå i Danmark.

Claus Bo Larsen mener, at det er et problem, at man efter en regelændring for et år siden nu også må vise de kontroversielle situationer på danske stadions.

- Jeg synes, at det skaber meget mere ballade. Før måtte man ikke vise det kontroversielle, men så var der folk hjemme i stuen, der sendte sms'er til folk på stadion, og der var folk, der sad på stadion og hørte P3 og begyndte at buhe. Men i dag er det endnu værre, siger Larsen.

- Det skaber splid på stadion, og så er der også det, at hjemmeholdet ikke viser alt. Hvis en Brøndby-spiller på Brøndby Stadion svinger albuen i hovedet på en modstander, så er det jo ikke noget, man viser tre gange, men hvis det var en Randers-spiller, der gjorde, så skulle det nok blive gjort for at lægge pres på, og det synes jeg er noget lort, siger Larsen.

- Men det er ikke noget, vi kan bestemme. Det er jo Divisionsforeningen, der bestemmer, hvordan deres turnering skal spilles, siger Larsen.

Se også: Politiet afviser: Vi har ikke dikteret Brøndby-FCK

Havde forkert følelse
Selv mener den norske dommer ikke, at hans beslutning er taget ud fra storskærmens billeder eller reaktionen på storskærmens billeder.

- Da jeg blæser i fløjten, får jeg en følelse af, at afgørelsen er forkert. Jeg løber ud til min assistent, som har samme følelse, og han bekræfter det, jeg føler. Vi er lige sikre, og sammen med resten af dommerteamet træffer vi afgørelsen, siger Ola Hobber Nielsen til VG.

- Afgørelsen blev taget på grund af kommunikation internt i dommerteamet - ikke på baggrund af storskærmen, men jeg forstår, at folk reagerer, når afgørelsen kommer så sent, siger Ole Hobber Nielsen.

Er det tilfældet så har den norske dommer ifølge Claus Bo Larsen ikke gjort noget forkert.

- Hvis fjerdedommeren eller linjedommeren har andre meninger, så kan dommeren vælge at tage imod råd eller overrule. Dommeren kan vælge at ændre beslutningen, ind til bolden er sat i spil igen, siger Larsen.

Selv har Claus Bo Larsen også oplevet at have lavet en fejl, som så er blevet vist på storskærmen.

- Der er ikke noget værre end at have lavet en klokkeklar fejl, som så bliver vist på storskærmen. Det er svært ikke at blive påvirket af det, siger Larsen.

- Men når man har taget beslutningen, så er man nødt til at stå fast. Det giver så et ekstra pres i de næste minutter, og det er ikke særlig sjovt, når hele stadion kan se, at man har set forkert, siger Larsen.

Han har dog forsøgt ikke at kigge på storskærmen selv.

- Som dommer har du ikke fokus på storskærmen, for alles øjne hviler på dig, men hvis der er scoret et klassemål, så kan man godt lige stå og kigge og tænke hold kæft et godt opspil, men ellers ikke, siger Larsen.

Claus Bo Larsen kritiserer, at storskærmene i Danmark nu også viser de kontroversielle episoder, og det er hjemmeholdet, der bestemmer, hvad der skal vises. (Foto: Ernst van Norde)
Claus Bo Larsen kritiserer, at storskærmene i Danmark nu også viser de kontroversielle episoder, og det er hjemmeholdet, der bestemmer, hvad der skal vises. (Foto: Ernst van Norde)
 

Ifølge Claus Bo Larsen skal man heller ikke bare automatisk tage storskærmen som sandhedsvidne, for der kan være mange vinkler på en episode, som der ikke kommer frem, men hvor dommeren har haft en bedre vinkel.

I øvrigt viste det sig, at det annullerede mål i Norge ikke burde have været annulleret, og for at strø ekstra malurt i bægeret, så fik Tromsø udlignet fem minutter før tid, og de to hold ligger fortsat og kæmper i bunden af Tippeligaen.

Se også: Toptræner undrer sig over storskærme i Parken: Det er uheldigt

Tilbage i november 2014 havde vi i øvrigt en sag i dansk fodbold, hvor storskærmene kom i spil.

Mens dommerne diskuterede FC Københavns kontroversielle 1-0-scoring mod SønderjyskE, blev målet vist på storskærm.

- Jeg synes, det er uheldigt, at det kan ske. Hvis det er tilladt, kan vi jo lige så godt gå over til at have videodommere en gang for alle, sagde den daværende SønderjyskE-træner Lars Søndergaard dengang til Ekstra Bladet, mens både dommer og spillere også beklagede sig over storskærmen til Politiken.

- Ledelsesmæssigt bliver det langt sværere, fordi spillerne kommer mere aggressivt, peger på storskærmen og føler, at de har en god sag - selv om de ikke altid kan se alle detaljerne der. Når de stopper op og ikke tror på dommerens beslutning, er det med til at underminere hele autoriteten, sagde dommer Michael Johansen og blev bakket op af en spiller.

- Personligt kan jeg ikke lide, at de her episoder bliver vist. Efter at Nicolai Jørgensen fløj ind i Marin, kunne dommeren nå at se den flere gange på storskærmen, før han gav gult kort. Hvis dommeren ser på det og hører tilskuernes reaktion, kan han da blive påvirket i den ene eller anden retning, lød det fra daværende SønderjyskE-anfører Niels Lodberg.

Siden 16. marts 2004 har der under DBU's Disciplinærudvalg eksisteret et cirkulære om regler for brug af storskærme på landets Superliga-stadioner. Her fremgik det blandt andet, at kontroversielle situationer ikke måtte vises i langsomme gengivelser på en måde, så de kom til at underminere dommerens autoritet eller direkte direkte kom til at indvirke på dommerens rolle. Det cirkulære blev dog skrottet op til sæsonen 14/15.

Se det kontroversielle FCK-mål, hvor storskærmen kom i spil her:

52 kommentarer
Vis kommentarer