Ekspert afviser fodboldplan: Den går ikke!

Professor og advokat Anders Ørgaard mener ikke, at Divisionsforeningens bestyrelse kan lade en administrator afgøre vigtige spørgsmål som op- og nedrykning

En juraekspert mener ikke, at formand Thomas Christensen og den øvrige bestyrelse i Divisionsforeningen handler korrekt. Foto: Tariq Mikkel Khan
En juraekspert mener ikke, at formand Thomas Christensen og den øvrige bestyrelse i Divisionsforeningen handler korrekt. Foto: Tariq Mikkel Khan

Ifølge professor i formueret advokat Anders Ørgaard fra Aalborg Universitet går det ikke, når Divisionsforeningens bestyrelse i denne sag giver beslutningskompetence til en administrator.

Læs hele den historie her: Man gør alt for at få spillet sæsonen færdig i Superligaen, men lykkes det ikke, kan det ende i et juridisk slagsmål. Foto: René Schütze Superligaen Se brevet: Blåstempler kontroversiel plan

Ekstra Bladet har forelagt Ørgaard sagen og sendt ham det åbne brev fra Hobro, svaret fra advokatfirmaet Gorrissen Federspiel og propositionerne for Herre-DM.

På den baggrund er han ikke i tvivl om, at Divisionsforeningens bestyrelsen er på særdeles tynd is.

- Ud fra det, jeg har set, synes jeg, at det er en beslutning, der skal træffes af bestyrelsen. Den er ikke berettiget til at delegere beslutningskompetencen videre til en administrator.

- Og gør den det alligevel, har den stadig ansvaret for beslutningen. Man kan ikke på den måde delegere sig ud af et ansvar, siger Anders Ørgaard, der kalder det usædvanligt, at Divisionsforeningens bestyrelse har valgt at sige, at turneringsadministratoren i givet fald skal træffe en så vidtrækkende afgørelse:

- Det er et meget stort ansvar at give en administrator, at han skal afgøre op- og nedrykning med alle de følger, som det har. Dér må bestyrelsen efter min vurdering steppe up.

Hvem skal afgøre hvad?

Hvis sæsonerne i de bedste danske rækker på grund af coronakrisen ikke kan spilles til ende, vil en skrivebordsafgørelse blive nødvendig.

Divisionsforeningens bestyrelse mener, at der er hjemmel til, at beslutningen om, hvad der skal ske, alene kan træffes af turneringsadministrator efter et armslængdeprincip.

En række klubber med Hobro i spidsen sår tvivl om dette. De kalder hjemmelgrundlaget for mangelfuldt.

De ønsker at blive hørt og mener, at en så vidtrækkende beslutning bør træffes af medlemmerne - de 50 klubber.

På et tidligere orienteringsmøde fik klubberne at vide, at måtte turneringen afbrydes, så gjaldt stillingen dags dato.

Det vil sige, at FC Midtjylland blev mestre, og de tre nederste i Superligaen - deriblandt Hobro - blev tvangsnedrykket til i 1. division.

Mandag er der et såkaldt orienteringsmøde i Divisionsforeningsregi om mulige scenarier for afviklingen af turneringerne.

Superliga-klubberne mødes til videomøde kl. 10, kl. 13 er det 1. divisionsklubbernes tur, mens 2. division er på kl. 16.


Anders Ørgaard, der udover Aalborg Universitet arbejder hos TVC Advokatfirma, gør opmærksom på, at der er tale om en ny juridisk problemstilling, hvor der ikke nødvendigvis kun er en rigtig løsning.

Ifølge juraprofessoren vil der være et vist spillerum i forhold til at få løst situationen. Han mener dog, at man bør vente så længe som overhovedet muligt med at træffe en endelig afgørelse:

- Jo større uklarhed, desto mere rimeligt er det ikke bare at rykke hold ned ved en skrivebordsafgørelse.

Hvis turneringen må stoppes, mens nedrykningsspørgsmålet stadig er åbent, mener Ørgaard, at det er mest fair, at ingen rykker ned.

- Det rigtige må i alle tilfælde være først at træffe en beslutning, når man har gjort alt, siger professoren.

Se brevet her:

Brevet fra Gorrissen Federspiel
Brevet fra Gorrissen Federspiel

I sit svar til Lars Kühnel argumenterer advokaten fra Gorrissen Federspiel for, at Divisionsforeningen qua sin formålsbestemmelse har hjemmel til at træffe beslutning om, at administratoren skal bestemme turneringsafviklingen – herunder en førtidig sæsonafslutning.

Anders Ørgaard mener ikke, at det er tilfældet. Ifølge juraprofessoren kan man bruge en formålsbestemmelse til at argumentere for både det ene og det andet:

- Det er ikke til at komme med konklusioner ud fra formålsbestemmelsen. Det bliver nemt noget lirumlarum, der bare fører til det resultat, som man selv gerne vil have. 

Thomas Christensen, formand for Divisionsforeningen, ønsker ikke at kommentere historien. Foto: Lars Poulsen
Thomas Christensen, formand for Divisionsforeningen, ønsker ikke at kommentere historien. Foto: Lars Poulsen

Ekstra Bladet har været i kontakt med Divisionsforeningens formand, Thomas Christensen, men han ønsker ikke at kommentere sagen:

- Vi har meldt ud, hvad vi mener i denne sammenhæng. Der er nu en proces, og vi forbereder hele tiden at spille alle kampe og håber, at det sker i løbet af foråret og sommeren.

Man gør alt for at få spillet sæsonen færdig i Superligaen, men lykkes det ikke, kan det ende i et juridisk slagsmål. Foto: René Schütze Superligaen Se brevet: Blåstempler kontroversiel plan

Brøndby-ejer Jan Bech Andersen drosler ikke ned for sit Brøndby-engagement trods corona-krise. Foto: Lars Poulsen Brøndby Midt i krisen: Opløftende Brøndby-melding

Maja Alm er tidligere syvdobbelt verdensmester i orienteringsløb. Arkivfoto Henning Bagger/Ritzau Scanpix Atletik Aflysning ændrer alt: Overvejer stop

Christian Eriksen skal ikke forvente at komme i aktion i Serie A i hverken april eller begyndelsen af maj. Det erkender den italienske sportsminister, Vincenzo Spadafora, som ellers var ude med en mere positiv prognose tidligere i marts. Foto: Daniele Mascolo/Reuters/Ritzau Scanpix Italiensk fodbold - Lige nu er det utænkeligt