Esbjergs formand erkender uskønt forløb med Hyballa

Peter Hyballa havde i et par uger forsøgt at få ophævet sin kontrakt, siger EFB-formand Michael Kalt

Peter Hyballa nåede mindre end tre måneder i trænersædet hos Esbjerg, før han onsdag forlod jobbet. Arkivfoto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Peter Hyballa nåede mindre end tre måneder i trænersædet hos Esbjerg, før han onsdag forlod jobbet. Arkivfoto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Den langstrakte saga om kontroverserne mellem træner, spillere og ledelse i fodboldklubben Esbjerg fik onsdag en foreløbig afslutning, da den tyske cheftræner Peter Hyballa fik ophævet sin kontrakt.

Hans landsmand Roland Vrabec overtager roret, så der er styr på efterfølgeren. Men klubbens bestyrelsesformand, Michael Kalt, indrømmer, at forløbet i Esbjerg ikke har været kønt.

- Vi ville gerne have løst problemet, men på et tidspunkt må du acceptere, at tingene ikke kan løses, siger Kalt til Radio 4.

- Jeg fortryder de sidste par måneder, men jeg synes, at nogle af de problemer, som Peter Hyballa har oplevet, det er nogle, som alle trænere af den type ville have oplevet.

- Men det er klart, at Peter Hyballa optrappede nogle af situationerne på grund af sin stil.

Han bekræfter desuden, at det ikke først var onsdag, at Hyballa var kommet til klubben med ønsket om at ophæve kontrakten.

- Det er noget, han har bragt op i løbet af de sidste uger. Mens tæskene fra medierne har ramt ham, har han selvfølgelig overvejet sin situation. Nu flød bægeret over, og så blev vi ret hurtige enige om at ophæve kontrakten, fortæller Kalt.

Klubledelsen har selv undervejs talt om kultursammenstød, hvor Peter Hyballas meget kontante stil og enorme træningsintensitet ikke er faldet i god jord hos mange spillere.

Efter forlydender om at Hyballa havde slået en spiller, givet en såkaldt sherifstjerne og kørt psykisk terror mod spillere skrev 21 spillere i truppen et åbent brev og udtalte deres stærke mistillid til træneren.

Hyballa blev ansat 24. maj i år, men efter mindre end to måneder i jobbet begyndte rygterne om den interne uro at sprede sig. Og Michael Kalt indrømmer, at klubben måske ikke havde lavet forarbejdet godt nok i forhold til Hyballas stil inden ansættelsen.

- Det kunne vi selvfølgelig have overvejet bedre set i bakspejlet, hvorvidt det var et godt match. Vi var måske for hurtige til at sige, at fodbold er fodbold, og han skal nok tilpasse sig. Det var en fejl, og det indrømmer jeg gerne, siger han til Radio 4.

FAKTA: Esbjerg skifter flittigt ud på trænerposten

Udskældte Peter Hyballa er fortid i Esbjerg efter kort tids ansættelse. Hans tyske landsmand Roland Vrabec erstatter ham, og Vrabec bliver cheftræner nummer 14 siden fyringen af Ove Pedersen i marts 2011. Se listen over Pedersens efterfølgere her:

* 2021-nu: Roland Vrabec

* 2021: Peter Hyballa, 4 kampe i spidsen for klubben (fraværende af private årsager til de to af dem).

* 2021: Lars Vind (midlertidig), 3 kampe.

* 2020-2021: Olafur Kristjansson, 32 kampe.

* 2020: Troels Bech (midlertidig), 6 kampe.

* 2019-2020: Lars Olsen, 14 kampe.

* 2019: Claus Nørgaard (midlertidig), 6 kampe.

* 2017-2019: John Lammers, 86 kampe.

* 2016-2017: Lars Lungi Sørensen, 16 kampe.

* 2016: Colin Todd, 23 kampe.

* 2015-2016: Jonas Dal, 21 kampe.

* 2015: Michael 'Mex' Pedersen (midlertidig), 10 kampe.

* 2013-2015: Niels Frederiksen, 92 kampe.

* 2011-2013: Jess Thorup, 80 kampe.

Kilde: Transfermarkt.

FAKTA: 11 år med store bølgeskvulp i Esbjerg

1.-divisionsklubben Esbjerg stoppede onsdag samarbejdet med cheftræner Peter Hyballa efter kort tids ansættelse, mens også direktør Brian Knudsen er færdig i klubben. Roland Vrabec er ny cheftræner, og Jens Hammer Sørensen er ny direktør.

Bliv her klogere på den vestjyske klubs op- og nedture siden 2010:

* 2010/11: Rykker ud af Superligaen.

På sidste spilledag rykker Esbjerg ud af Superligaen sammen med Randers FC, efter at de to klubber spiller 2-2 i sidste spillerunde. Det er enden på ti sæsoner i træk i landets bedste række for vestjyderne.

* 2011/12: Vinder 1. division.

Uden problemer fører Jess Thorup et talentfuldt Esbjerg-hold tilbage i Superligaen.

* 2012/13: Pokalvinder.

For tredje gang i klubbens historie - og første gang i 37 år - vinder Esbjerg pokaltitlen. Klubben imponerer også i Superligaen, hvor oprykkerne slutter som nummer fire. Martin Braithwaite sendes til Toulouse som det første store salg fra et talentfuldt kuld.

* 2013/14: Europæisk eventyr.

Under klubbens nye cheftræner, Niels Frederiksen, opnår Esbjerg stor europæisk succes. Klubben kvalificerer sig først til gruppespillet og siden 16.-delsfinalerne i Europa League. Tvillingerne Peter og Jakob Ankersen sælges, ligesom forsvarsklippen Eddi Gomes og topscorer Martin Pusic også bliver pæne millionsalg.

* 2014/15: Flirter med nedrykning.

Efter den flotte europæiske sæson ender Esbjerg med en europæisk fiasko og ryger ud i Europa League-kvalifikationen til Ruch Chorzow fra Polen. I Superligaen når Esbjerg at flirte med nedrykning, men klarer frisag.

* 2015/16: Trænerkabale begynder.

Kort inde i den nye sæson ryger Niels Frederiksen på porten. Michael 'Mex' Pedersen får ansvaret midlertidigt, inden Jonas Dal forlader konkurrenten Hobro og tager over. Esbjerg slutter som nummer 11, men på grund af en forestående udvidelse til 14 hold, rykker kun ét hold ud af Superligaen, og Esbjerg slipper med skrækken.

* 2016/17: Flere fyringer og nedrykning.

Få dage inden sæsonstart smides Jonas Dal på porten. Rutinerede Colin Todd kommer ind, men resultaterne udebliver. Todd droppes før jul og erstattes af Lars Lungi Sørensen, men klubmanden kan ikke redde et Esbjerg-hold fuld af eksotiske lejespillere. Esbjerg rykker ud efter playoffnederlag til AC Horsens.

* 2017/18: Oprykning til Superligaen.

Hollænderen John Lammers fører Esbjerg tilbage i Superligaen via en samlet playoffsejr over Silkeborg.

* 2018/19: Bronzemedaljer.

I den afsluttende del af sæsonen går alle marginaler med Esbjerg. Klubben kommer på mærkværdig vis i mesterskabsslutspillet efter en kæmpe målmandsbrøler fra Vejles Thomas Hagelskjær. Esbjergenserne tøjler rækkens bedste hold, og for første gang i 15 år vinder klubben bronze.

* 2019/20: Elevatoren kører ned igen.

Hvedebrødsdagene er ovre. Esbjerg ryger hurtigt ud af Europa uden at score mod Shakhtyor Soligorsk fra Hviderusland. I Superligaen går det også trægt, og John Lammers smides på porten. Claus Nørgaard overtager roret midlertidigt, inden Lars Olsen hives ind til sit første klubjob i ni år. EM-helten får ikke succes, og spillertruppen mister tilliden til træneren, som trækker sig. Vikaren Troels Bech formår ikke at redde vestjyderne, der igen må ned i 1. division.

* 2020/21: Oprykningen kikser.

Esbjergs tre første nedrykninger i årtusindet blev fulgt op af en omgående oprykning, men det lykkedes ikke for Olafur Kristjanssons mandskab at kopiere den opskrift. Islændingen blev fyret, da den matematiske mulighed for oprykning forsvandt tre runder før tid. I løbet af sæsonen har en amerikansk investorgruppe købt aktiemajoriteten i klubben.

* 2021/22: Uro fra sæsonstart.

Sæsonen når end ikke at gå i gang, før klubbens nye cheftræner, Peter Hyballa, kommer under beskydning for hårdhændede træningsmetoder og upassende sprogbrug. Flere spillere degraderes til U19-truppen og får siden ophævet deres kontrakter. 21 spillere udtrykker 'stærk mistillid' til cheftræneren, men Hyballa og ejerkredsen afviser kritikken. Blot tre ligakampe inde i sæsonen stopper Hyballa i klubben. Også direktør Brian Knudsen stopper.

BLÅ BOG: Esbjergs nye cheftræner Roland Vrabec

Bliv klogere på Esbjergs nye cheftræner, Roland Vrabec, der erstatter Peter Hyballa på posten i 1.-divisionsklubben:

* Navn: Roland Vrabec.

* Født: 6. marts 1974 (47 år).

* Nationalitet: Tysker.

* Aktuelt: Er med omgående virkning hyret som cheftræner i 1.-divisionsklubben Esbjerg fB.

* Tidligere klubber/landshold som ungdoms- eller assistenttræner: FSV Frankfurt, Mainz, Tysklands U18- og U19-landshold, Lokomotiv Leipzig, St. Pauli og FC Luzern.

* Tidligere klubber som cheftræner: FSV Frankfurt (Tyskland), FC Vaduz (Schweiz/Liechtenstein), Progrès Niederkorn (Luxembourg).

Kilde: Transfermarkt.