Hyballa reagerer: - Karaktermord

Peter Hyballa nægter at have slået spillere i Esbjerg, og han føler sig udsat for et karaktermord

Hyballa reagerer: - Karaktermord

Peter Hyballa afviser at have slået sine spillere og fortæller, at spillernes utilfredshed 'kom som et chok'.

Kontroversielle Peter Hyballa er fortid i 1.-divisionsklubben Esbjerg, efter at han onsdag har sagt op.

Ifølge ham selv har han været offer for et karaktermord, som også har haft store konsekvenser for hans familie.

Den nu afgåede cheftræner siger til fodboldsiden transfermarkt.de:

- Det, der er foregået, har været et kæmpe rod. Det var et karaktermord. Jeg blev jagtet. Selv min familie blev truet, lyder det fra Hyballa.

- Amerikanerne (ejerne, red.) ville virkelig have mig til at blive der. Men det stak helt af. Jeg vil ikke have noget med racisme og krænkelse at gøre.

Flere medier begyndte at rapportere om stor ballade internt i klubben, hvor spillertruppen angiveligt slet ikke kunne med den kontante tyske træner. Der blev også skrevet, at Hyballa havde slået en spiller.

Flere spillere blev degraderet til U19-holdet, og til sidst udsendte 21 spillere fra holdet et åbent brev og erklærede deres stærke mistillid til Hyballa.

Men virkeligheden var en ganske anden end beskrevet i brevet og i medierne ifølge Hyballa.

- Jeg lo af det åbne brev, lyder det fra Hyballa, som hævder, at det kun var tre-fire spillere i truppen, som havde et horn i siden på ham.

Og han ville ikke finde sig, hvad de spillere spredte af rygter om ham.

- Jeg slår ikke spillere. Det er noget fis. Det handler også om mit ry, og det er jeg chokeret over, siger træneren.

Han fortæller desuden, at han ikke får nogen penge med, da han selv har opsagt stillingen.

Hyballa mener samtidig, at der var en kulturel kløft mellem Tyskland og Danmark, som han ikke havde forberedt sig på.

- Som trænerteam forberedte vi os nok ikke godt nok til Danmark. De var ikke vant til intensiteten, forklarer han.

Hyballa erstattes nu af landsmanden Roland Vrabec, som skal forsøge at samle esbjergholdet, der har fået en skidt start på sæsonen med kun ét point i de første tre kampe.

FAKTA: Esbjerg skifter flittigt ud på trænerposten

Udskældte Peter Hyballa er fortid i Esbjerg efter kort tids ansættelse. Hans tyske landsmand Roland Vrabec erstatter ham, og Vrabec bliver cheftræner nummer 14 siden fyringen af Ove Pedersen i marts 2011. Se listen over Pedersens efterfølgere her:

* 2021-nu: Roland Vrabec

* 2021: Peter Hyballa, 4 kampe i spidsen for klubben (fraværende af private årsager til de to af dem).

* 2021: Lars Vind (midlertidig), 3 kampe.

* 2020-2021: Olafur Kristjansson, 32 kampe.

* 2020: Troels Bech (midlertidig), 6 kampe.

* 2019-2020: Lars Olsen, 14 kampe.

* 2019: Claus Nørgaard (midlertidig), 6 kampe.

* 2017-2019: John Lammers, 86 kampe.

* 2016-2017: Lars Lungi Sørensen, 16 kampe.

* 2016: Colin Todd, 23 kampe.

* 2015-2016: Jonas Dal, 21 kampe.

* 2015: Michael 'Mex' Pedersen (midlertidig), 10 kampe.

* 2013-2015: Niels Frederiksen, 92 kampe.

* 2011-2013: Jess Thorup, 80 kampe.

Kilde: Transfermarkt.

FAKTA: 11 år med store bølgeskvulp i Esbjerg

1.-divisionsklubben Esbjerg stoppede onsdag samarbejdet med cheftræner Peter Hyballa efter kort tids ansættelse, mens også direktør Brian Knudsen er færdig i klubben. Roland Vrabec er ny cheftræner, og Jens Hammer Sørensen er ny direktør.

Bliv her klogere på den vestjyske klubs op- og nedture siden 2010:

* 2010/11: Rykker ud af Superligaen.

På sidste spilledag rykker Esbjerg ud af Superligaen sammen med Randers FC, efter at de to klubber spiller 2-2 i sidste spillerunde. Det er enden på ti sæsoner i træk i landets bedste række for vestjyderne.

* 2011/12: Vinder 1. division.

Uden problemer fører Jess Thorup et talentfuldt Esbjerg-hold tilbage i Superligaen.

* 2012/13: Pokalvinder.

For tredje gang i klubbens historie - og første gang i 37 år - vinder Esbjerg pokaltitlen. Klubben imponerer også i Superligaen, hvor oprykkerne slutter som nummer fire. Martin Braithwaite sendes til Toulouse som det første store salg fra et talentfuldt kuld.

* 2013/14: Europæisk eventyr.

Under klubbens nye cheftræner, Niels Frederiksen, opnår Esbjerg stor europæisk succes. Klubben kvalificerer sig først til gruppespillet og siden 16.-delsfinalerne i Europa League. Tvillingerne Peter og Jakob Ankersen sælges, ligesom forsvarsklippen Eddi Gomes og topscorer Martin Pusic også bliver pæne millionsalg.

* 2014/15: Flirter med nedrykning.

Efter den flotte europæiske sæson ender Esbjerg med en europæisk fiasko og ryger ud i Europa League-kvalifikationen til Ruch Chorzow fra Polen. I Superligaen når Esbjerg at flirte med nedrykning, men klarer frisag.

* 2015/16: Trænerkabale begynder.

Kort inde i den nye sæson ryger Niels Frederiksen på porten. Michael 'Mex' Pedersen får ansvaret midlertidigt, inden Jonas Dal forlader konkurrenten Hobro og tager over. Esbjerg slutter som nummer 11, men på grund af en forestående udvidelse til 14 hold, rykker kun ét hold ud af Superligaen, og Esbjerg slipper med skrækken.

* 2016/17: Flere fyringer og nedrykning.

Få dage inden sæsonstart smides Jonas Dal på porten. Rutinerede Colin Todd kommer ind, men resultaterne udebliver. Todd droppes før jul og erstattes af Lars Lungi Sørensen, men klubmanden kan ikke redde et Esbjerg-hold fuld af eksotiske lejespillere. Esbjerg rykker ud efter playoffnederlag til AC Horsens.

* 2017/18: Oprykning til Superligaen.

Hollænderen John Lammers fører Esbjerg tilbage i Superligaen via en samlet playoffsejr over Silkeborg.

* 2018/19: Bronzemedaljer.

I den afsluttende del af sæsonen går alle marginaler med Esbjerg. Klubben kommer på mærkværdig vis i mesterskabsslutspillet efter en kæmpe målmandsbrøler fra Vejles Thomas Hagelskjær. Esbjergenserne tøjler rækkens bedste hold, og for første gang i 15 år vinder klubben bronze.

* 2019/20: Elevatoren kører ned igen.

Hvedebrødsdagene er ovre. Esbjerg ryger hurtigt ud af Europa uden at score mod Shakhtyor Soligorsk fra Hviderusland. I Superligaen går det også trægt, og John Lammers smides på porten. Claus Nørgaard overtager roret midlertidigt, inden Lars Olsen hives ind til sit første klubjob i ni år. EM-helten får ikke succes, og spillertruppen mister tilliden til træneren, som trækker sig. Vikaren Troels Bech formår ikke at redde vestjyderne, der igen må ned i 1. division.

* 2020/21: Oprykningen kikser.

Esbjergs tre første nedrykninger i årtusindet blev fulgt op af en omgående oprykning, men det lykkedes ikke for Olafur Kristjanssons mandskab at kopiere den opskrift. Islændingen blev fyret, da den matematiske mulighed for oprykning forsvandt tre runder før tid. I løbet af sæsonen har en amerikansk investorgruppe købt aktiemajoriteten i klubben.

* 2021/22: Uro fra sæsonstart.

Sæsonen når end ikke at gå i gang, før klubbens nye cheftræner, Peter Hyballa, kommer under beskydning for hårdhændede træningsmetoder og upassende sprogbrug. Flere spillere degraderes til U19-truppen og får siden ophævet deres kontrakter. 21 spillere udtrykker 'stærk mistillid' til cheftræneren, men Hyballa og ejerkredsen afviser kritikken. Blot tre ligakampe inde i sæsonen stopper Hyballa i klubben. Også direktør Brian Knudsen stopper.

BLÅ BOG: Esbjergs nye cheftræner Roland Vrabec

Bliv klogere på Esbjergs nye cheftræner, Roland Vrabec, der erstatter Peter Hyballa på posten i 1.-divisionsklubben:

* Navn: Roland Vrabec.

* Født: 6. marts 1974 (47 år).

* Nationalitet: Tysker.

* Aktuelt: Er med omgående virkning hyret som cheftræner i 1.-divisionsklubben Esbjerg fB.

* Tidligere klubber/landshold som ungdoms- eller assistenttræner: FSV Frankfurt, Mainz, Tysklands U18- og U19-landshold, Lokomotiv Leipzig, St. Pauli og FC Luzern.

* Tidligere klubber som cheftræner: FSV Frankfurt (Tyskland), FC Vaduz (Schweiz/Liechtenstein), Progrès Niederkorn (Luxembourg).

Kilde: Transfermarkt.