Superligaekspert: Esbjergs ledelse virker splittet

Jonas Dal var den perfekte mand i Esbjerg for under et år siden. Torsdag blev han fyret

Det overrasker Viasats superligaekspert Jesper Thygesen, at Esbjerg torsdag fyrede cheftræner Jonas Dal med øjeblikkelig virkning.

Klubbens begrundelse lyder, at man er uenig med træneren om den fremtidige ledelsesstil.

Det tyder på interne stridigheder i klubben, siger han.

- Jeg er overrasket over, at han ikke i de første fem kampe får lov til at bevise, at de kunne slette indtrykket fra den sidste del af forårssæsonen.

- Fyringen må betyde, at der har været kræfter i spillertruppen, som ikke har været meget for Jonas Dal. Dét må have vejet tungest, siden fyringen sker nu.

- Men man skal heller ikke underkende, at ledelsen blev omstruktureret før sommerferien, og det virker til, at den er splittet, siger Jesper Thygesen, der selv har en fortid som superligaspiller.

Jonas Dal. Foto: Casper Holmenlund Christensen
Jonas Dal. Foto: Casper Holmenlund Christensen
 

Så sent som sidste efterår var det store dele af samme ledelse, der ansatte Jonas Dal.

- Ledelsen hæfter kollektivt for ansættelsen af Jonas Dal, fordi det var en lille familie på det tidspunkt. Ansættelsen var et for radikalt kulturskifte i en stor traditionsklub.

- Vi ved bare ikke, hvem i ledelsen der var fortaler for Jonas Dal, så vi ved ikke, hvordan tingene hænger sammen. Men vi kan hvert fald konkludere, at ledelsen har brændt nallerne, siger eksperten.

Selv om Esbjergs trup efter Jesper Thygesens vurdering er bedre end den 11.-plads, som klubben sluttede på i den forgangne sæson, bør resultaterne i sig selv ikke berettige en fyring.

- Trænerhåndværket, der blev lavet hen over vinteren, kunne man jo ikke klage over. Klubben lå og var truet af Hobro, og der var kun den ene nedrykningsplads at spille om. De fik nogle sejre og fik Hobro på afstand.

- Det så fornuftigt ud, og den defensive organisation var på plads. Det var absolut godkendt.

- Så væltede det fuldstændigt i anden halvdel af foråret, hvor de skulle blive bedre offensivt. Der blev spillet dårligere i begge ender af banen.

- Men måske betød det ikke så meget, hvordan det gik i foråret, for spillerne skulle vænne sig til Jonas Dals højskoleagtige tilgang. Den stil har ikke alle i truppen troet på, siger Thygesen.

Han giver sit bud på to trænere, der kunne være med til at stabilisere Esbjerg.

- Jeg tænker efter lidt turbulens med to trænerfyringer på trekvart år, jamen så skal man have en, der kender gamet.

- Jeg tænker på Colin Todd, som kunne være interessant. Der er også Thomas Frank, som har fået en masse hår på brystet i Brøndby, siger Jesper Thygesen.

Emil Lyng har ikke mange gode ting at sige om Jonas Dals træner-arbejde. (Foto: Christer Holte) Esbjerg Tidligere Esbjerg-spiller med kritik: Forkælede under Dal

Jonas Dal stod meget alene i Esbjerg - nu er han fyret. 
Foto: Casper Holmenlund Christensen/Polfoto Esbjerg Derfor røg Jonas Dal ud i Esbjerg

Jonas Dal er nu færdig i Esbjerg. Foto: Anders Brohus Allan Olsen Fair fyring: De kaldte ham serie 1-træneren

Jonas Dal er fortid i Esbjerg. Foto: Esbjerg Esbjerg fyrer træneren