Fodbold er ikke bare et spørgsmål om liv eller død. Det er langt vigtigere!
Det berømte citat fra Liverpool-legenden Bill Shankly passer godt på den sponsor-situation, som mange danske topklubber befinder sig i på bagkant af coronakrisen.
Peter Froulund, branding- og kommunikationsdirektør i Arbejders Landsbank, er manden med fingeren på sponsor-pulsen.
Via hovedsponsoratet i Brøndby og FC Midtjylland samt større sponsorater i AGF og FC Nordsjælland har han en stor berøringsflade i de danske topklubber.
Han forudser, at mange Superliga-klubber er udfordret med at hive sponsoraftalerne i land hos de mange virksomheder, der har været hårdt ramt af coronakrisen.
- For nogle klubber kan det her være et spørgsmål om liv eller død, siger Peter Froulund.
Han tror dog, at det kan blive lidt nemmere for klubberne nu, hvor de er i gang med at gentegne sponsoraterne.
Det gør han, fordi det vil have stor effekt, at sponsorerne kan komme på stadion igen. Godt nok i mindre målestok.
- Når der nu kan komme sponsorer på stadion, vil det betyde, at flere sponsorer vil gentegne sponsoratet. De kan se, der er lysere udsigter.
- Men den økonomiske situation er langt fra stabil for mange virksomheder. Og det gør stadig sponsor-markedet meget usikkert.
- Udfordringen er lidt, at klubberne lige nu ikke kan forklare, hvilket produkt sponsorerne får. De kan ikke love dem alle sammen, at de er inde til kampene fra den nye sæson. Og det er et stort problem, siger Peter Froulund.
Han tror, mange klubber vil prioritere at få så mange sponsorer på stadion i den nuværende situation, hvor det handler om at få lukket aftalerne, så der kommer penge i klubkasserne.
- Min holdning har altid været, at fodbold er for fans. Men lige nu gør det ondt, hvis du mister dine sponsorer.
- Derfor kan klubberne på den korte bane redde meget på sponsorfronten ved at prioritere sponsorerne i den her specielle situation, vi befinder os i, vurderer han.
I Brøndby, hvor Arbejdernes Landsbank er hovedsponsor året ud, prioriterer klubben fansene. Ud af de 225 der kan lukkes ind mod AGF, ventes 160-170 at være fans. Altså blot 55-65 sponsorer.
Med udsigt til lidt liv i sponsorlogerne rundt i fodbold-Danmark forventer Peter Froulund, at der bliver lagt låg på debatten om kompensation til sponsorerne:
- Jeg ved, flere klubber har været i gang med at tale kompensation med sponsorer. Men det vil formentlig dø ud nu.
- For vores vedkommende i Arbejdernes Landsbank har vi fra starten af coronakrisen sagt, at vi ikke går efter økonomisk kompensation. Her vil vi gerne vise samfundssind.
Du kan læse meget mere om Superliga-klubbernes kamp for sponsorkroner i denne artikel (+)
Superliga-bombe: Uvished for 150 mio. kr.
--------- SPLIT ELEMENT ---------
Kan hverken stikke eller bekende
Hos FC Midtjylland er man i færd med at gentegne sponsoraterne.
Kommerciel direktør Jacob Jørgensen erkender, at det er en meget vanskelig situation, som de danske topklubber aktuelt befinder sig i.
- Øvelsen omkring kompensering af manglende ydelser til sponsorer og partnere bliver yderligere vanskeliggjort af uvisheden.
- Vi ved reelt set ikke, hvor mange gæster vi må have, og om vi eventuelt må servere mad og anden forplejning i vores lounger, hvis vi overholder myndighedernes retningslinjer for restaurationer, siger Jakob Jørgensen.
Den kommercielle direktør hos mesterskabsfavoritterne mener, fodboldklubberne reelt bliver en slags gidsler, fordi meldingerne fra myndighederne ikke altid giver særlig god mening:
- Når vi i øjeblikket taler med vores kunder, så kan vi desværre ikke hverken stikke eller bekende i den sammenhæng. Heldigvis finder vi som oftest løsninger på trods, men jeg synes, at vi er efterladt i et vakuum, som ikke giver mening.
- Hvorfor er vores lounger ikke en-til-en med andre restaurationer? Hvorfor må man være 1.000 indenfor i en Bilka eller 15.000 til en demonstration, men kun 500 udenfor på et stadion?
- Hvordan skal mine kollegaer forklare det til vores sponsorer, sæsonkortholdere og fans?