Annonce:
Annonce:

Et spørgsmål om liv eller død

- I den kritiske sponsor-situation, superligaklubberne befinder sig i, kan de redde meget ved at prioritere sponsorerne til kampene, mener Peter Froulund fra Arbejders Landsbank  

Mange klubber er udfordret i forhold til at få hevet sponsorkronerne hjem. Derfor har det også afgørende betydning, at der hurtigst muligt bliver åbnet endnu mere op. Foto: Philip Davali
Mange klubber er udfordret i forhold til at få hevet sponsorkronerne hjem. Derfor har det også afgørende betydning, at der hurtigst muligt bliver åbnet endnu mere op. Foto: Philip Davali
Annonce:
Følg Fodbold
Følg Superligaen

Fodbold er ikke bare et spørgsmål om liv eller død. Det er langt vigtigere!

Det berømte citat fra Liverpool-legenden Bill Shankly passer godt på den sponsor-situation, som mange danske topklubber befinder sig i på bagkant af coronakrisen.

Peter Froulund, branding- og kommunikationsdirektør i Arbejders Landsbank, er manden med fingeren på sponsor-pulsen.

Via hovedsponsoratet i Brøndby og FC Midtjylland samt større sponsorater i AGF og FC Nordsjælland har han en stor berøringsflade i de danske topklubber.

Han forudser, at mange Superliga-klubber er udfordret med at hive sponsoraftalerne i land hos de mange virksomheder, der har været hårdt ramt af coronakrisen.

- For nogle klubber kan det her være et spørgsmål om liv eller død, siger Peter Froulund.

Peter Froulund er branding- og kommunikationsdirektør i Arbejders Landsbank. Foto: Jakob Jærgensen
Peter Froulund er branding- og kommunikationsdirektør i Arbejders Landsbank. Foto: Jakob Jærgensen

Han tror dog, at det kan blive lidt nemmere for klubberne nu, hvor de er i gang med at gentegne sponsoraterne.

Annonce:

Det gør han, fordi det vil have stor effekt, at sponsorerne kan komme på stadion igen. Godt nok i mindre målestok.

- Når der nu kan komme sponsorer på stadion, vil det betyde, at flere sponsorer vil gentegne sponsoratet. De kan se, der er lysere udsigter.

- Men den økonomiske situation er langt fra stabil for mange virksomheder. Og det gør stadig sponsor-markedet meget usikkert.

- Udfordringen er lidt, at klubberne lige nu ikke kan forklare, hvilket produkt sponsorerne får. De kan ikke love dem alle sammen, at de er inde til kampene fra den nye sæson. Og det er et stort problem, siger Peter Froulund.

Han tror, mange klubber vil prioritere at få så mange sponsorer på stadion i den nuværende situation, hvor det handler om at få lukket aftalerne, så der kommer penge i klubkasserne.

- Min holdning har altid været, at fodbold er for fans. Men lige nu gør det ondt, hvis du mister dine sponsorer.

Annonce:

- Derfor kan klubberne på den korte bane redde meget på sponsorfronten ved at prioritere sponsorerne i den her specielle situation, vi befinder os i, vurderer han.

Arbejdernes Landsbank står på brystet af Brøndby-trøjen frem til udgangen af 2020. Foto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix
Arbejdernes Landsbank står på brystet af Brøndby-trøjen frem til udgangen af 2020. Foto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix

I Brøndby, hvor Arbejdernes Landsbank er hovedsponsor året ud, prioriterer klubben fansene. Ud af de 225 der kan lukkes ind mod AGF, ventes 160-170 at være fans. Altså blot 55-65 sponsorer.

Med udsigt til lidt liv i sponsorlogerne rundt i fodbold-Danmark forventer Peter Froulund, at der bliver lagt låg på debatten om kompensation til sponsorerne:

- Jeg ved, flere klubber har været i gang med at tale kompensation med sponsorer. Men det vil formentlig dø ud nu.

- For vores vedkommende i Arbejdernes Landsbank har vi fra starten af coronakrisen sagt, at vi ikke går efter økonomisk kompensation. Her vil vi gerne vise samfundssind.

Du kan læse meget mere om Superliga-klubbernes kamp for sponsorkroner i denne artikel (+)

Superliga-bombe: Uvished for 150 mio. kr.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Kan hverken stikke eller bekende

FC Midtjylland måtte nøjes med at invitere til drive-in-fodbold i den første kamp efter coronapausen. Foto: Jens Dresling
FC Midtjylland måtte nøjes med at invitere til drive-in-fodbold i den første kamp efter coronapausen. Foto: Jens Dresling
 

Hos FC Midtjylland er man i færd med at gentegne sponsoraterne.

Annonce:

Kommerciel direktør Jacob Jørgensen erkender, at det er en meget vanskelig situation, som de danske topklubber aktuelt befinder sig i.

- Øvelsen omkring kompensering af manglende ydelser til sponsorer og partnere bliver yderligere vanskeliggjort af uvisheden.

- Vi ved reelt set ikke, hvor mange gæster vi må have, og om vi eventuelt må servere mad og anden forplejning i vores lounger, hvis vi overholder myndighedernes retningslinjer for restaurationer, siger Jakob Jørgensen.

Den kommercielle direktør hos mesterskabsfavoritterne mener, fodboldklubberne reelt bliver en slags gidsler, fordi meldingerne fra myndighederne ikke altid giver særlig god mening:

- Når vi i øjeblikket taler med vores kunder, så kan vi desværre ikke hverken stikke eller bekende i den sammenhæng. Heldigvis finder vi som oftest løsninger på trods, men jeg synes, at vi er efterladt i et vakuum, som ikke giver mening.

- Hvorfor er vores lounger ikke en-til-en med andre restaurationer? Hvorfor må man være 1.000 indenfor i en Bilka eller 15.000 til en demonstration, men kun 500 udenfor på et stadion?

- Hvordan skal mine kollegaer forklare det til vores sponsorer, sæsonkortholdere og fans?

Klubber kæmper sig gennem krisen

Coronakrisen har udfordret Superliga-klubberne til det yderste, men ifølge en sponsorekspert kan den også føre noget positivt med sig.

Der vil være sponsorer, der har så store økonomiske kvaler, at de ikke forlænger deres aftale, men andre vil knytte sig endnu tættere til klubben.

Det vurderer sponsorekspert Thomas Badura fra Sponsorpeople.

Han lever at rådgive virksomheder om sponsorater og har en fin føling med, hvad det foregår i Superligaen inden for det kommercielle områder.

- Og jeg fornemmer, at det har været en rigtig fin loyalitet fra sponsorerne. De ønsker stadig at være engagerede, og det klæder dem og er naturligvis glædeligt for klubberne, siger Badura.

Han mener, at de danske klubber over en bred kam skal roses for at have arbejdet sig godt igennem krisen.

De har ifølge Badura angrebet opgaven med kreativitet og professionalisme, og corona-erfaringerne kan komme forretningen til gode.

- I en sådan krise kan man enten sætte sig i sofaen og være passiv eller arbejde mere innovativt. Mange Superliga-klubber har gjort det sidste og forsøgt at udvikle produktet - og ofte i samarbejde med sponsorer.

- Kombinationen af, at sponsorerne har haft tålmodighed, og at klubberne har formået at udvikle og gentænke indholdet, gør, at der kommer noget positivt ud af det her. Partnerskabet styrkes, siger Thomas Badura.

Der var drive-in-fodbold i Herning. Blot et af de mange kreative tiltag, vi har set i Superligaen. Foto: Jens Dresling
Der var drive-in-fodbold i Herning. Blot et af de mange kreative tiltag, vi har set i Superligaen. Foto: Jens Dresling

Ifølge sponsoreksperten har klubberne kunnet udnytte den viden, de fik i forbindelse med finanskrisen.

De seneste årti har der været et enormt fokus på effektmåling af sponsorater. Virksomhederne ønsker dokumentation for, at et sponsorat er investeringen værd.

Det måles der nøje på, og det giver også klubberne en bedre fornemmelse af, hvad deres produkt er værd.

De kan over for virksomheder dokumentere værdien af et sponsorat, og det er et tungtvejende argument, når en aftale er til genforhandling.

- Kender man ikke værdien, kan en aftale være lettere at opsige. Nu kan klubberne dokumentere værdien af et sponsorat og på den måde vise, at det ikke giver mening for virksomheden at trække sig, siger Thomas Badura.

Også i Aarhus blev det tænkt ud af boksen. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Også i Aarhus blev det tænkt ud af boksen. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

En del af et sponsorat er billetter og hospitality i forbindelse med kampe, og det har stor betydning for sponsorer, at de og deres gæster nu får adgang til stadion igen.

- Det har altid været et vigtigt element, men det var noget, vi tog for givet for få måneder siden. Klubberne kan tilbyde virksomheder at skabe relationer. At samles og mødes igen, alt det vi har savnet.

- Så der er ingen tvivl om, at sponsorerne står først i rækken, når der åbnes op. Det er helt afgørende for klubbernes forretning, at de kan få genoptaget partnerdelen med alt, hvad der følger med, siger Thomas Badura.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
København skal være en by i provinsen
Annonce:
Annonce:

... Dom over Haas

Annonce:
Annonce: