18 mio. kr. og 768 minutter: Santander er assistkongen uden mål

Federico Santander er god til at gøre sine holdkammerater bedre og lægge op til chancer og mål, men score selv kan den paraguyanske FCK-angriber ikke. Trods 25 afslutninger har han fortsat ikke fundet vej til netmaskerne i Superligaen

Federico Santander - her i duel med Daniel Agger - har fortsat ikke scoret i Superligaen for FCK (Foto: Lars Poulsen)
Federico Santander - her i duel med Daniel Agger - har fortsat ikke scoret i Superligaen for FCK (Foto: Lars Poulsen)

Forventninger var store, da FC København midt i juni hentede Federico Santander i Club Guarani.

- Vi har fået en fysisk stærk, men også meget mobil og målfarlig angriber, sagde FCK-manager Ståle Solbakken om 18 mio. kr. manden fra Paraguay. Fysisk stæk og mobil er Santander, men målfarlighed har han stadig ikke vist i Parken.

Ét mål i Europa League mod tjekkiske Jablonec og ét i pokalen mod FC Vestsjælland lyder det sørgelig udbytte efter de første måneder. 

Trods 768 minutter i Superligaen – det svarer til næsten otte og en halv effektiv kamp – og i alt 25 afslutninger venter Santander, Solbakken og FCK-publikummet fortsat på den første sydamerikanske scoring i Superligaen.

- 25 skud og nul mål er ikke nogen acceptabel udnyttelse. Når man trods alt har så mange afslutninger, skal nogle af dem ende i kassen. Man skal gerne mindst ligge på noget, der minder om ét mål på hver femte afslutning. 

- Cornelius har tre mål på 14 forsøg, og ham er det nærliggende at sammenligne Santander med, siger TV3 Sports ekspertkommentator og tidligere AGF-bomber Peter Graulund.

Se også: Skadet FCK'er fik sms fra Brøndby-mand

Federico Santander har med sit runde nul den suverænt dårligste udnyttelsesprocent blandt de Superliga-angribere, som Prozone Nordic har analyseret for Ekstra Bladet. 

Der er én fra hver af de 12 klubber og så Santander, der som den eneste ikke er kommet på måltavlen i denne sæson. Han er ellers blandt dem, der har fået mest spilletid, og hvad angår afslutninger ligger han også i øvre halvdel. Men mål har han ikke scoret endnu.

- Og selvfølgelig sætter det sig. Når du har selvtillid, tror du på, at selv det mest umulige kan lade sig gøre.

- Så selvtillid er altafgørende, og som angriber er du nødt til at få scoret mål for at få det boost, siger Peter Graulund, som ligesom mange andre havde enorme forventninger til angriberen, der gjorde det så godt i Copa Libertadores (den sydamerikanske Champions League, red.), og som Ståle Solbakken med et smil sagde, at han så noget Hernan Crespo i.

- Når FCK igen betaler en gigantisk sum efter danske forhold for en ny angriber, så vil der være en forventning om, at han kan noget ekstraordinært.

- Santander scorede seks gange i Copa Libertadores mod gode modstandere og scorede også hurtigt i Europa League. Det undrer mig, at han ikke har kunnet overføre det til Superligaen, hvor modstanden ofte ikke er helt så stærk, siger Graulund.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Som mulige forklaringer kan nævnes sprogproblemer og den store omvæltning, der fulgte med skiftet fra Sydamerika til Danmark. Det tager tid, men tid har Santander også fået, men han har ikke brugt den på at score mål i ligaen.

- Jeg er da også skuffet over, at målet ikke er kommet endnu, men jeg har det også sådan, at målene nok skal komme. Han er i fysisk fin forfatning, går godt med i spillet og arbejder for holdet, siger Graulund og peger på, at hårdt arbejde er den eneste vej ud af målkrisen for en angriber:

- Du kan selvfølgelig træne afslutninger, så du er klar, når chancen opstår, men ellers skal du bare gå på banen og kun tænke på at arbejde hårdt for holdet. Hvor det er vilje, er der også vej, og se på en spiller som Nicki Bille, der også gik længe uden mål.

- Han blev ved med at knokle, og det var det berømte køleskab, han fik smidt af skuldrene, da han fik scoret. Det samme kan ske for Santander.Det skal nok komme, men indtil det sker, må han leve med, at der er kritik.

Selv om Santander ikke selv har scoret, så har der været lyspunkter. Han bør roses for sine evner som oplægger. Blandt de angribere, som Prozone Nordic har leveret statistik på, topper FCK’s 19’er.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Han har stået bag tre målgivende pasninger og er også den, der lægger op til flest chancer og skud til holdkammeraterne.

Men første Superliga-mål venter vi stadig på. Næste chance er søndag aften i Parken mod Hobro...

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Superligaens tre varmeste angribere ifølge Peter Graulund

1) Bruninho. Han blev fortjent månedens spiller i september og er kommet buldrende ind i Superligaen. Han har været en kæmpe gevinst for FC Nordsjælland og forvandlet en potentiel nedrykningskandidat til et solidt midterhold.

2) Rasmus Festersen. Jeg sagde inden sæsonen, at han mindst ville score 15 mål. Han arbejder hårdt, er meget direkte i sit spil og har evnen til at være inde i boksen. Og så lukrerer han naturligvis på Rasmus Falks fine blik for spillet. 

3) Andreas Cornelius. Jeg har stor respekt for den måde, han er kommet tilbage på efter sin skade. Han begynder at ligne den gamle Andreas Cornelius igen, ham der tog os alle med storm, og vi havde så store forventninger til.

13 kommentarer
Vis kommentarer