Zanka: Jeg kan virke pissearrogant

- På mange måder er jeg måske 26-28 år oppe i hovedet, siger FCK’s 20-årige landsholdsstopper Mathias ’Zanka’ Jørgensen

- Jeg skal ikke skånes, bare fordi jeg kun er 20, siger Mathias 'Zanka' Jørgensen. (Foto: Benjamin Kürstein)
- Jeg skal ikke skånes, bare fordi jeg kun er 20, siger Mathias 'Zanka' Jørgensen. (Foto: Benjamin Kürstein)

Zelvtillid
Mathias ’Zanka’ Jørgensen var blot 17 år og fem måneder gammel, da han debuterede for FCK’s førstehold i pokalkamp mod Fredericia. En uge senere blev den ukendte teenager skiftet ind i en afgørende UEFA Cup-kvalifikationskamp mod franske Lens, da anfører Michael Gravgaard blev udvist.

Ståle Solbakken indrømmede siden, at han gamblede stort ved at sende ’Zanka’ i aktion i så vigtig en kamp, men det gik godt for FCK, der gik videre, og for den 17-årige selv, der spillede med en nærmest overnaturlig selvsikker attitude for så ung en mand.

- Selvtilliden har jeg altid haft. Det handler nok mest om den opbakning, jeg har fået hjemmefra, siger ’Zanka’, der er født og opvokset i København og i fodboldmæssig forstand hos B93.

Som blot 20-årig er han nu officielt udnævnt til viceanfører i FCK.

- Det er selvfølgelig et kæmpe skulderklap, men også noget, der gør, at jeg endnu mere skal forsøge at holde et stabilt niveau. Ellers har det nok ikke ændret så meget i hverdagen. Efter at jeg er blevet viceanfører, har jeg dog taget mig den frihed at sige, at hvis der er fem andre unge til træning, så skal jeg altså ikke slæbe bolde og toppe, men jeg gør det nu en gang imellem alligevel.

Alder
De fleste af hans jævnaldrende er enten i gang med et sabbatår efter gymnasiet, på jordomrejse med rygsæk eller ansat som kasseassistenter i et supermarked, hvis de da ikke allerede er gået i gang med at læse videre.

Matias ’Zanka’ Jørgensen er derimod en sat mand med ejerlejlighed, ny BMW og en kometkarriere, der indtil videre har kastet 117 kampe for FCK af sig samt fem opgør for det danske A-landshold.

- Føler du dig som en 20-årig?

- På nogle punkter føler jeg, at jeg er langt ældre. Der er jo nogle valg, jeg har foretaget, hvor jeg har været ’ældre end min alder’. Jeg købte bolig som 19-årig, og det er klart, at der har jeg sprunget nogle led over. På nogle områder er jeg måske 26-28 år og ikke blot de 21, som jeg runder om et par uger. Jeg har andre muligheder, men også andre måske mere alvorlige valg at tage end de fleste andre 20-årige.

- Min far døde, da jeg var 11, og min mor arbejdede på skiftende tidspunkter, så min storesøster og jeg måtte da af og til lave mad til os selv og handle, og hvad man nu gør. Jeg var også nødt til at anskaffe mig en mobiltelefon, så jeg kunne få fat i fat i min mor. De oplevelser har nok givet nogle hår på brystet.

- Samtidig begyndte jeg allerede som 15-årig at få penge mellem hænderne, da jeg fik kontrakt med B93. Det blev så forstærket yderligere, da jeg kom her til FCK. Jeg var 17 år, boede stadig hjemme hos min mor og tjente nogenlunde det samme som hende. Det var underligt for os begge. Da jeg kom og fortalte hende, hvor meget jeg ville komme til at tjene om måneden, mente hun, at jeg måtte tage fejl, og at det i stedet var min årsløn!

Nattelivet
Efter 117 kampe i FCK-trøjen og debut på A-landsholdet er ’Zanka’ efterhånden et kendt ansigt. Han har fra starten af den professionelle karriere været bevidst om, at der fulgte visse privilegier, men så sandelig også visse forpligtelser med til at være en offentlig person.

- Jeg har aldrig haft det der vilde behov for at skeje ud og skabe mig åndssvag, så jeg frygter ikke så meget at blive knaldet på en eller anden forside som ugens brandert. Måske hjælper det mig en del, at jeg er født og opvokset i København. Jeg er streetsmart og ved, hvor man ikke skal gå hen, og hvornår man ikke skal gå ud. Jeg tror også, jeg er meget god til at holde mig i baggrunden og falde i ét med omgivelserne, så man ikke på den måde kommer i fokus.

Krav
Presset på 20-årige ’Zanka’ er enormt, når han spiller Champions League-fodbold for FCK, og millioner af mennesker sidder ved tv-skærmene, hvor selv den mindste fejl bliver gentaget fra alle vinkler i superslow. Det mindst skræmmende er, at manden, der for mindre end et år siden blot var en teenager, slet ikke lader sig mærke af forventningerne.

- Hvordan har du fundet ud af, at du kan bruge din medfødte selvtillid på banen?

- Blandt andet på den måde, at det ikke betyder noget, at modstanderen hedder Drogba. Jeg ved, jeg skal arbejde meget med at forbedre mit spil og skærpe min koncentration mod de måske mindre golde hold.

- Jeg sætter barren så højt, at jeg kan tåle kritikken, hvis jeg ikke lever op til kravene. Fair nok, når jeg får at vide, at jeg har spillet en dårlig kamp, for jeg er jo selv den første til at erkende det. Jeg skal ikke skånes, fordi jeg kun er 20, for jeg vil da sammenlignes med Mikael Antonsson, min makker i FCK-forsvaret, selv om han er næsten 30.

Arrogance
- ’Zanka’ er stærk mentalt, og han har forstået, at han må arbejde med tingene. Og så var han heldig, at han fik en træner, der så, han kunne blive god, samtidig med at han fik chancen, før han skulle, på grund af mange skader i 2007/08, siger Ståle Solbakken om sin 20-årige midterforsvarer. FCK-træneren mener, det er mikset af en god psyke og naturens gavmildhed i form af en superfysik, der har gjort unge Jørgensen til en superstopper.

- Han er hurtig, han er atletisk, og han har hen ad vejen fået den taktiske forståelse. Han er lidt ’positivt arrogant’. Det handler nok om, at jeg har udtalt, at han skulle være ’lidt mindre Beckenbauer’, siger Ståle Solbakken.

- Din træner siger, du kan virke arrogant, både på og uden for banen?

- Det har jeg fået at vide masser af gange. Jeg mener snarere, det er en stor selvtillid, for jeg har altid fået at vide hjemmefra, at jeg er fantastisk.

- Det er nok tidspunkter, hvor jeg tror, jeg er bedre, end jeg er, men det nok den der ungdommelige selvsikkerhed. Sådan er jeg som fodboldspiller, og sådan er jeg som person. Jeg vil selvfølgelig gerne have, at folk synes, jeg er en fin person, men jeg kan da godt se, at udefra set kan jeg virke pissearrogant.

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Langt de fleste pampere ender heldigvis med at blive drivvåde