Zanka giver en hånd til Afrika

FC Savanna hjælper Folkekirkens Nødhjælp med at skaffe vand til folk i Zambia, fortæller Mathias 'Zanka' Jørgensen

Mathias Zanka Jørgensen har været i Afrika fem-seks gange. Alle gange i Gambia, hvor han ved selvsyn har kunnet konstatere, hvor lidt der skal til for at hjælpe en forfærdelig masse.

– Da min fars familie fik installeret en vandhane, var der kæmpe fest for hele kvarteret. Det var en stor omvæltning, at folk ikke behøvede at vandre langt med store dunke på hovedet til og fra de brønde, der er, siger FC København-spilleren.

Han ’spiller’ også på et andet fodboldhold. FC Savanna, hvor Superliga-profiler på tværs af hold kæmper for en fælles sag –  at skaffe vand til indbyggerne i et andet afrikansk land, Zambia.

Behov for vand
– De har det værre i Zambia end i Gambia, som vel nærmest er at betegne som et iland efterhånden. De har endda lige fået hæveautomater, fortæller Zanka om den seneste udvikling i Gambia.

Så heldige er de ikke i Zambia. Her er der i landsbysamfundene akut behov for rent vand til både landbrug og husholdninger.

I dag er der i gennemsnit 135 husstande for hver brønd, og folk skal gå op til 11 km for at komme til nærmeste brønd. Ligeledes må mange vandre syv km eller mere til nærmeste vandløb for at vande deres husdyr.

Derfor er FC Savanna –  i samarbejde med Folkekirkens Nødhjælp –  gået ind i kampen for rent vand ved installation af solcelledrevne vandforsyningssystemer i den sydlige del af det afrikanske uland.

En god hjælp
Pengene til projektet skal komme i hus ved, at menigmand eller virksomheder støtter med et beløb, når deres favoritspiller scorer, deres yndlingsmålmand holder buret rent, eller deres Superliga-hold vinder.

Zanka gør sit til, at der skal blive bedre levevilkår i Gambia. Dels ved at promovere FC Savanna –  og dels ved selv at spendere nogle penge.

– Når jeg har det privilegium at tjene så mange penge på fodbold, kan jeg sgu godt bruge 100 kroner hist og her.

– Det er jo bare at droppe cafebesøget og i stedet tage en rugbrødsmad, siger FC København-forsvarsspilleren.

Læs mere på fcsavanna.dk
0 kommentarer
Vis kommentarer
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere