FCK-hooligan dømt

Københavns Byret har i dag afsagt dom mod FCK-fan, der dukkede op på et stadion, selvom han stod i hooligan-registret og var forment adgang til fodboldkampe

Det var efter kampen mellem FCk og Brøndby i 2006 at daværende justitsminister Lene Espersen begyndte forarbejdet til et hooliganregister (Foto: Kristian Linnemann)
Det var efter kampen mellem FCk og Brøndby i 2006 at daværende justitsminister Lene Espersen begyndte forarbejdet til et hooliganregister (Foto: Kristian Linnemann)

Hvor dyrt er det at bryde bestemmelserne i det såkaldte hooliganregister? Den første dom faldt fredag eftermiddag i Københavns Byret, men man blev ikke meget klogere på, hvor hårdt hammeren falder.

Den FCK-fan, der havde fået forbud mod at vise sig på et fodboldstadion, men som alligevel troppede op på Vanløse Stadion tilbage i august, blev godt nok kendt skyldig. Men han fik ikke en bøde på 5000 kroner, som anklageren havde lagt op til.

Årsagen til, at han slap uden straf, var, at han samtidig skulle stå til regnskab for et overfald på norske Lillestrøm-tilhængere tilbage i 2008. I den sag fik han tre måneders ubetinget fængsel, og så mente dommeren ikke, at der var grund, til at han også skulle have en bødestraf.

Anklager Søren Harbo bad i sin procedure retten om at sende et signal i sagen om hooliganregistret.

- Så hooligans kan forstå, at de skal holde sig væk, indtil de kan se fodbold på samme måde som os andre, som han sagde.

Efter dommen var han dog godt tilfreds, selv om stadionbesøget i Vanløse ikke udløste en bøde.

- Selv om han ikke fik en bødestraf, så blev han dømt. Det vil sige, at hvis han overtræder forbuddet igen, så kan vi gå efter en fængselsstraf, lød konklusionen fra anklageren.

Flere andre sager om overtrædelse af hooliganregistrets bestemmelser er på vej, og de må så skabe klarhed om, hvor meget det skal koste at troppe op på et stadion, når man er i karantæne.

Hooliganregistret trådte i kraft 1. juli 2008 - to år efter, at daværende justitsminister Lene Espersen (K) første gang bragte forslaget på banen, da 102 personer blev anholdt i forbindelse med en kamp mellem FC København og Brøndby.

En del fanfraktioner har kritiseret registret, fordi de frygter, at der er fare for, at ikke-voldelige tilhænger havner i den sorte bog. Da registeret så endelig kom, blev det kritiseret for at være for ineffektivt, fordi kun ganske få hooligans faktisk blev registreret.

Den FCK-tilhænger, der blev dømt fredag i Københavns Byret, var i øvrigt den første overhovedet, som blev optaget i registret. Siden har 11 andre personer gjort ham selskab. Han valgte at anke dommen, så nu skal Østre Landsret komme med sin vurdering. To andre FCK-tilhængere var tiltalt i sagen om overfaldet på Lillestrøm-tilhængere tilbage i august 2008. Også de fik tre måneders ubetinget fængsel.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere