Annonce:
Annonce:

Delaney: Jeg er FCK-fan ... men går ikke på banen med had

Kaptajnen af København: Thomas Delaney blev meldt ind i KB som treårig og var som helt ung sikker på, at han en dag skulle blive anfører i FC

Thomas Delaney satte sig tidligt for at blive anfører i FCK og har nået målet. Nu vil han være fast på landsholdet (Foto: Lars Poulsen)
Thomas Delaney satte sig tidligt for at blive anfører i FCK og har nået målet. Nu vil han være fast på landsholdet (Foto: Lars Poulsen)
Annonce:
Følg Fodbold
Følg Superligaen
Følg FC København

Det var det, han ville være. Være anfører. 

Thomas Delaney fandt hurtigt ud af, at topscorer blev han nok aldrig, og hverken landsholdet eller udlandet drømte han om, når han og hans far cyklede over på KB’s baner i weekenden for at sparke lidt på mål. 

Thomas Delaney ville være anfører for FC København. Nogen drøm var det egentlig ikke. For denne lille fodboldglade dreng fra Peter Bangs Vej var det helt naturligt at tænke sådan, og han var ikke i tvivl om, at han nok skulle blive det en dag.

- Jeg er jo KB-dreng, så det har altid været FCK, der har været det nærliggende for mig. Jeg er vokset op lige ved siden af klubben, og jeg har altid tænkt, at jeg nok skulle nå det.

Annonce:

- Det var på en måde det eneste logiske for mig. Skulle jeg være fodboldspiller, skulle det være her, og så har det altid passet godt til mig at gå forrest, siger Thomas Delaney til Ekstra Bladet.

FCK-kaptajn frygter holdkammerat i Brøndby

I eftermiddag vil den 24-årige FCK’er igen gå forrest. I mere end en forstand. Som kaptajn af København går han som forreste mand i hvidt direkte ind i fjendens gule højborg, Brøndby Stadion.

Det var her, at han 1. december 2013 prøvede det første gang. Lars Jacobsen var syg, og Ståle Solbakken placerede derfor bindet med C’et på Thomas Delaneys venstre overarm.

Det var også nordmanden, der før sæsonen 2009/10 hev en noget spinkel 17-årig med lækkert hår op i en stjernebesat førsteholdstrup, der talte navne som Pospech, Grønkjær og Kvist. 

Den nye dreng i klassen løb ikke forrest, men vidste, at han en dag ville komme til at gøre det, selv om vejen til spilletid og anførerbind kunne synes uendelig lang.

Annonce:

Tipsbladet lavede den sommer et interview med Thomas Delaney og spurgte, hvor han var om fem år.

’Enten er jeg anfører i FCK, eller også spiller jeg i en klub i Premier League’, lød svaret fra den daværende 27’er, der forud for sidste sæson fik overdraget anførerbindet på permanent vis.

- Jeg kan godt huske det interview, og jeg er pissestolt over, at jeg nåede det, siger Thomas Delaney, der blev meldt ind i KB som treårig og omtaler sig selv som FCK-fan.

Se listen: Her er de 10 mest mindeværdige derbys

Han fulgte sit hold i Parken og lagde især mærke til de spillere, der løb rundt med anførerbindet. 

Det var midtbanespillere som ham selv. Tobias Linderoth, Hjalte Nørregaard, William Kvist. Han kunne identificere sig med dem og var overbevist om, at det en dag nok skulle blive hans tur. 

Annonce:

- Det er en kæmpe motivationsfaktor for mig at være anfører i FCK. Der vil altid være forventninger til anføreren, og det har altid hjulpet mig, at andre har forventninger til mig. Så skal jeg stå til regnskab. 

- Hvis ikke jeg spiller godt, så føler jeg ikke, at jeg kan være anfører. Jeg kan selvfølgelig godt ha’ en dårlig kamp og en dårlig periode, men jeg føler, at jeg skal være den bedste. På den måde motiverer det mig.

- Er du en god anfører?

- Det tror jeg ikke, at jeg kan svare på. En anfører skal være vellidt og kunne gi’ en skideballe. Men det hele handler om, hvad dine holdkammerater synes.

- Og dit indtryk af det?

- Jeg tror, at de er okay tilfredse. I FCK arbejder vi med en gruppe spillere, der tager teten og ansvaret. Jeg spiller jo også sammen med mange, der har prøvet mere end mig. Zanka og William (Kvist, red.) har endda været anførere her tidligere, så det er ikke sådan, at jeg er chef over nogen, siger Thomas Delaney.

Annonce:

I eftermiddag spiller FCK’s nummer 8 sit tiende derby på Brøndby Stadion, og forståelsen af forholdet mellem FCK og Brøndby kom ind med modermælken, som han selv formulerer det.

Kahlenberg lover: Jeg skal slutte i Brøndby

Det er altid intenst, når FCK og Brøndby mødes (Foto: Jens Dresling)
Det er altid intenst, når FCK og Brøndby mødes (Foto: Jens Dresling)

- Som ungdomsspiller var der en periode, hvor vi tit spillede mod Brøndby dagen før derbyet. Der var ekstra fans og godt skræl på.

- Jeg kan også huske, at når vi tog til stævner og kørte igennem Brøndby, så blev der sagt ’rul vinduerne op, det lugter’. I dag er det noget lidt andet. For vi spillere kender mange af dem godt og har spillet sammen med dem på landsholdene.

- Jeg er også FCK-fan, men kan ikke sammenligne det, jeg føler i forhold til Brøndby, med det som andre FCK-fans føler. Jeg går ikke på banen med had. Det ville ende med noget lort. 

- Men en kontrolleret vrede?

- Ja, helt sikkert. Det er svært at forklare, men vores følelser bliver afspejlet af fansenes. Der er kæmpe forskel på at møde Hobro i Parken og så Brøndby på Brøndby Stadion. 

Annonce:

- Rammerne sætter ofte tonen i en kamp. Og den intensitet, der altid er mod Brøndby, kan man ikke skabe mod andre i Superligaen.

- Er det sværere at være anfører i sådan en kamp?

- Nej, men det er anderledes. Jeg har i hvert fald ikke oplevet, at nogen lige skulle tændes til sådan en kamp. 

- Det er stort set umuligt at kommunikere, så det handler meget om at holde hovedet koldt. Alle er oppe og køre, og især som ung spiller kan det være svære kampe at spille, for du handler irrationelt og instinktivt.

- Men det er kampe, du bliver voksen af, siger Thomas Delaney, der har kontrakt med FCK frem til sommeren 2017.

- Hvis vi nu ser fem år ud i fremtiden. Hvor er du så?

- Det fine svar kunne være anfører i FCK eller i en Premier League-klub. Det kunne også være frækt at sige anfører for landsholdet, men den er nok lidt sværere at komme i mål med ...

Annonce:

- Det næste skridt for mig er at bide mig fast på landsholdet og så komme til udlandet en dag. Men jeg tager ikke af sted bare for at tage af sted. Det her er jo hjem for mig, siger kaptajnen af København.

Thomas Delaney scorede i sidste sæson et smukt mål mod Brøndby:

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvor heldig har man dog lov til at være på boligmarkedet?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: