Efter FCK-succes i Europa: Danmark tæt på magisk plads

Danmark er gået forbi Tjekkiet på UEFA's rangliste, og alt tyder på, at dansk fodbold får en plads i det fine selskab fra sæsonen 2021/22, hvor en ny europæisk turnering ser dagens lys

Hvad kan de andre Superliga-hold lære af FC København, når det kommer til at præstere i Europa? Producer: Lasse Brøndal
Følg Fodbold
Følg Superligaen
Følg FC København

FC København leverede torsdag aften endnu en gang på den europæiske scene, og det kommer virkelig dansk fodbold til gode.

Med 1-0-sejren ude over Lugano skaffede FCK yderligere koefficientpoint til Danmark, og alt tyder nu på, at dansk fodbold fra sæsonen 2021/22 vil være at finde i det fine selskab.

Om godt halvandet år sker der en større ændring af de europæiske klubturneringer. Europa League skæres ned fra 48 til 32 hold, mens der samtidig kommer en ny europæisk turnering ved navn Conference League.

Den vil hverken sportsligt eller økonomisk være så attraktiv for danske klubber, der derfor skal sættes deres lid til, at Danmark kan komme blandt de 15 bedste i UEFA.

For lande uden for top-15 får kun mesteren i Champions League-kvalifikationen, mens de tre resterende hold må i Conference League.

Danmark startede denne sæson som nummer 16 i Europa, men med FCK's sejr i Schweiz strøg Danmark forbi Tjekkiet og er aktuelt på en 13. plads på UEFA's rangliste.

Det er ikke, fordi Danmark har haft nogen ret god sæson, men vi har sagt farvel til den magre 14/15-sæson og har gode muligheder for at holde en plads blandt de 15 bedste.

Sker det, vil Danmark i sæsonen 2021/22 få to hold i Champions League-kvalifikationen, et i Europa League-kvalifikationen, mens to skal forsøge at kvalificere sig til gruppespillet i den nye turnering, Conference League.

Tjekkiet får meget svært ved at gå forbi Danmark i denne sæson.

Det vil kræve, at Slavia Prag laver et bedre resultat i Dortmund end FC København gør hjemme mod Malmö FF.

Nicolaj Thomsen blev matchvinder i opgøret, der blev spillet i St. Gallan. Foto: Gian Ehrenzeller/Ritzau Scanpix
Nicolaj Thomsen blev matchvinder i opgøret, der blev spillet i St. Gallan. Foto: Gian Ehrenzeller/Ritzau Scanpix

I det hele taget gik resultaterne i Europa League torsdag aften i høj grad Danmarks vej.

Alle schweiziske hold tabte, mens serbiske Partizan på udebane mod AZ smed sejren væk i overtiden. Det betyder, at de ikke længere kan gå videre.

Skotland, der har haft en fremragende europæisk sæson, kan meget vel passere Danmark i løbet af foråret, men ellers er det svært at se, hvem der skulle kunne gå forbi.

Det ligner med andre ord en plads i det fine selskab fra sæsonen 2021/22.

Sådan gik det konkurrenterne

Danmark: FC København har gode kort på hånden. Med blot uafgjort mod Malmö FF i Parken er de videre til 1/16-finalen i Europa League. Hvis Dynamo Kiev ikke slår Lugano hjemme, er københaverne også sikret avancement.

Tjekkiet: Slavia Prag er eneste tilbageværende hold og har udspillet sin rolle i Champions League. De skal lave et stort resultat ude mod Dortmund i sidste kamp, for at Tjekkiet kan have en chance for at gå forbi Danmark.

Skotland: Det kører for skotterne i Europa League. Celtic vandt igen, og Rangers spillede uafgjort. Celtic er videre, og Rangers er det samme med blot uafgjort hjemme mod Young Boys. Skotland kan meget vel passere Danmark.

Cypern: Som ventet vandt APOEL ude over Dudelange, og dermed er de sikre på at gå videre til 1/16-finalen. Cypern er 1,25 point efter Danmark, og det svarer til, at APOEL skal hente to sejre og en uafgjort mere end FCK. Det sker næppe.

Grækenland: Kun Olympiakos er tilbage, og de skal slå Røde Stjerne i sidste Champions League-runde for at komme i Europa League. Det virker usandsynligt, at grækerne henter Danmark.

Serbien: Røde Stjerne fik store tæsk af Bayern München, men vil med uafgjort ude mod Olympiakos gå videre til 1/16-finalen i Europa League. Partizan smed en 2-0-føring mod AZ og kan ikke længere komme videre.

Kroatien: Det vil være katastrofalt, hvis Dinamo Zagreb slår Manchester City og går videre i Champions League. Det vil give Kroatien 1,750 point. Formentlig ender Zagreb i Europa League.

Schweiz: Schweizerne havde en elendig torsdag aften, da alle tre hold tabte i Europa League. Basel er dog alligevel 1/16-finaleklar, mens det kniber for Young Boys. De skal formentlig slå Rangers ude for at gå videre. Lugano er færdige. 

Pinlige tal: Storklub tangerer flere negative rekorder

Vild afslutning: Malmö leverer overraskelsen

Brøndby-fans i krig: Derfor tog de hævn

Klar melding fra Peter Møller: - Vi skal være mere ambitiøse

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+