Annonce:
Annonce:

FCK afviser: Vil ikke droppe dem

Center for Ludomani støtter forbud mod spilfirmaer på kamptrøjer. FCK ved ikke, om det er den rigtige løsning

FC København-teenageren Roony Bardghji spiller med den samme trøje som sine ældre holdkammerater, der alle har Unibet påtrykt på brystet. Det er ikke forbudt i Danmark, selv om Bardghji er under 18 år. (Arkivfoto). Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
FC København-teenageren Roony Bardghji spiller med den samme trøje som sine ældre holdkammerater, der alle har Unibet påtrykt på brystet. Det er ikke forbudt i Danmark, selv om Bardghji er under 18 år. (Arkivfoto). Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Annonce:
Følg Fodbold
Følg Superligaen
Følg FC København

Fra sommeren 2026 er det slut med at se reklamer for spiludbydere på brystet på fodboldspillerne i Premier League-kampene.

Det blev besluttet i sidste uge, men der er ikke et lignende forbud på vej i dansk fodbold. Det har Divisionsforeningen slået fast.

FC København og Lyngby er de eneste klubber, der har spiludbydere på brystkassen af kamptrøjerne i Superligaen. Og de har ingen planer om at ændre kurs.

FCK oplyser, at klubben ikke overvejer at droppe bettingselskabet Unibet som sponsor og reklamesøjle på trøjerne.

- Nej, det gør vi ikke. Vi mener, at det er op til lovgiverne at lave den slags tiltag ud fra et oplyst grundlag, siger Jes Mortensen, kommunikationschef i FCK, i en skriftlig kommentar.

Han har noteret sig det forbud, der bliver indført i England, og påpeger, at de engelske kamptrøjer stadig må have bettingreklamer på ærmer og ryg.

Annonce:

- Vi ved ikke, om det er den rigtige løsning, eller om det gør en stor forskel, at de i England flytter betting-eksponering til et andet sted på trøjen.

- Både vi og vores partnere er meget bevidste omkring, at markedsføring af betting skal foregå med stor omtanke og ansvarlighed. Vi tager det ansvar og den lovgivning meget seriøst, siger FCK-kommunikationschefen.

Væk med betting - Superligaen afviser

Det ærgrer Henrik Thrane Brandt, leder på Center for Ludomani, at problemet ikke bliver taget mere alvorligt i dansk fodbold.

- Vi ser gerne, at der ikke er markedsføring for spil, fordi det normaliserer spil som harmløs underholdning.

- Det bliver mere og mere tydeligt, at markedsføringen ikke er god for børn og unge samt personer, der spiller for mere, end godt er.

- Spilindustrien udsætter en allerede sårbar gruppe med denne markedsføring, og så giver det ikke mening at have den, siger Henrik Brandt.

Annonce:

Han har i sit arbejde mødt en far, der ville købe en FCK-trøje til sin 12-årige søn, hvor der ikke stod Unibet på brystet.

- Der står ikke Unibet på børnetrøjer, fordi det må der ikke. Men sønnen ville ikke have trøjen, fordi det var jo ikke den rigtige trøje.

- Vores børn og unge bliver eksponeret for det. Det er ikke sikkert, at den her 12-årige dreng havde den store indsigt i, hvad Unibet er. Men han ser navnet igen og igen.

- På den måde er det også markedsføring, der rammer børn og unge. Det skaber en normalisering, at man hele tiden ser reklamer for bettingsider, siger centerlederen.

Han hilser af samme årsag det engelske initiativ velkomment.

- Det fylder meget i England. Det er en signalværdi til deres fans om, at de faktisk synes, at det er problematisk. Verdens bedste fodboldliga vil gerne passe på deres fans.

- Det er selvfølgelig ikke det, der løser problemet overhovedet. Men processen kommer i gang, og de tager et ansvar, siger Henrik Brandt.

Annonce:

Ifølge Spillemyndighedens seneste undersøgelse om pengespilproblemer i Danmark fra 2021 har næsten en halv million voksne danskere problemer med spil i en eller anden grad. Det er en fordobling siden 2016.

Et forbud mod spilleudbydere på kamptrøjer løser ikke det voksende problem i Danmark, men Henrik Brandt mener alligevel, at det er et lille skridt på vejen.

- De unge ser op til de her fodboldspillere, så det er ikke særligt godt. Vi synes ikke, at fodboldklubber skal reklamere for spil, fordi det er så afhængighedsskabende.

- Vi så gerne, at fodboldklubber fandt andre sponsorer. Der er brug for, at vi gør noget andet, og vi håber, at sportsklubberne hjælper til, appellerer han.

Skatteminister Jeppe Bruus (S) talte i Folketinget om temaet torsdag, hvor det engelske forbud var oppe at vende.

- Jeg synes, det er meget sympatisk, det man gør i Premier League, sagde Jeppe Bruus, der snarligst vil indkalde forligskredsen på området til drøftelser om blandt andet det og andre tiltag.

SF kritiserede endnu en gang regeringens tempo og efterlyser, at der sker noget nu. Det lover skatteministeren, at der gør.

- Det er fair nok, at utålmodigheden er stor. Jeg indkalder partierne til den første temadrøftelse, så vi kan sætte os sammen og arbejde i dybden med de her sager. Vi går i gang nu, lød det fra Jeppe Bruus.

FCK gæster søndag aften AGF i Superligaen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

TILTALE

Hvad er din pris, Mette?
Annonce:
Annonce:

... MEGA-GALLERI

Annonce:
Annonce: