FCK-profil om Brøndby-fans: 'Fedt at bringe pisset i kog hos så mange mennesker’

Stephan Andersen er tilbage på sin tidligere hjemmebane, og den 36-årige FC København-keeper ser frem til gensynet med Sydsiden

Ekstra Bladet varmer op til derby. Vores reporter er i marken for at lodde stemningen

Det siges, at målmænd er lidt skøre, og Stephan Andersen gør intet for at afkræfte den sejlivede myte.

For hvor mange såkaldt normale mennesker ville nyde at stå med ryggen til flere tusinde personer, der med ukvemsord og alskens kastekyst vil gøre alt for at ødelægge din dag?

Stephan Andersen smiler ved tanken om, hvad der venter ham på Brøndby Stadion. Og han griner, da Peter Ankersen går forbi og nynner den sang, som han vil blive mødt af på sin tidligere hjemmebane.

Den 36-årige FCK-målmand er bare lykkelig over at spille fodbold igen, og at blive svinet til af Sydsidens frådende masse tager han nærmest som en kompliment. Han ville formentlig blive skuffet, hvis ikke det var tilfældet.

- Jamen, det er fedt, og jeg glæder mig. Det er de kampe, der er sjove at spille. Jo større kampe, jo bedre. Jo flere tilskuere, jo bedre. Jo mere der bliver råbt og skreget, jo bedre.

- Det er langt bedre end at spille en dødssyg pokalkamp i Vendsyssel, hvor der møder 1200 op.

- Men du går ned i et felt foran en tribune, hvor alle synes, at du er en idiot, og du ved ikke helt, hvad kommer bagfra…

- For mig er det sjovt og med til at sætte mig op. Jeg synes, at det er fedt, at en enkelt person kan bringe pisset i kog hos så mange mennesker. Det giver et ekstra kick.

- Kan du godt forstå, at de har det sådan med dig?

- Det er vist meget normalt, er det ik’. Hvis man har spillet i en klub og så ryger til konkurrenten senere. Det kan jeg sagtens forstå.

Sådan bør Brøndby handle til sommer

Status før slutspillet: Så stærkt står dit hold

- Men der er en, de nok vil råbe endnu mere efter…

- Tror du, at de vil det? Det kan godt være. ’Boile’ nåede trods alt ikke at spille en førsteholdskamp derude, men nu må vi se. Jeg tror ikke, at de er glade for, at nogen af os spiller i denne her klub. Men det gør ikke mig så meget.

- Du kan godt smile af det?

- Sagtens. Det er sjovt, at folk har holdninger og meninger. Vi lever i et frit land, så det er helt fair.

Sydsiden skal nok minde Stephan Andersen om, at han har lavet det 'forbudte skifte'. Foto: Lars Poulsen
Sydsiden skal nok minde Stephan Andersen om, at han har lavet det 'forbudte skifte'. Foto: Lars Poulsen

- Hvor meget fylder det uden for banen?

- Meget lidt. Jeg tror, at jeg kan tælle de gange, hvor folk har råbt efter mig på gaden, på en eller to hænder. Det er ikke noget, jeg bruger tid på.

- Hvad er den største forskel på at være på Brøndby Stadion som Brøndby-målmand og så som FCK’er?

- Der er to. Der er alle de verbale ting. Nu er det skældsord, det var det ikke før, medmindre jeg havde klokket i det… Og så er der alle de mønter og lightere, der kommer flyvende omkring ørene på en. Sådan var det heller ikke før. 

- Det rører mig ikke, men jeg vil da hellere redde et straffespark foran Sydsiden end i den anden ende. Det er klart.

- Hvordan har du det med at være en af dem, der har lavet ’det forbudte skifte’?

- Det er et job. Jeg tror, at samtlige mennesker - og ikke kun inden for fodbolden - har ambitioner om at nå så langt som muligt og vil være på så højt niveau som muligt.

- Jeg så FCK som en god mulighed for at prøve at opnå nogle af de ting, jeg ikke havde prøvet. At vinde mesterskaber og være med i Champions League. Så må man træffe et valg. Det er sådan, at det er.

Den tidligere landsholdskeeper tog til FCK for at vinde titler. Her fejrer han sammen med Federico Santander sidste års pokalsejr over Brøndby. Foto: Jens Dresling
Den tidligere landsholdskeeper tog til FCK for at vinde titler. Her fejrer han sammen med Federico Santander sidste års pokalsejr over Brøndby. Foto: Jens Dresling

- Hvad er den største forskel på at være i de to klubber?

- Det er svært at sige, for vi taler om to vidt forskellige perioder. Da jeg var i Brøndby, vidste vi godt, at det ikke var mesterskabet, vi skulle spille med omkring, selv om ambitionen var der.

- I FCK er SKAL vi vinde mesterskabet hvert år og være med i europæisk fodbold.

- Hvad trives du bedst med?

- Jeg kan godt lide det ekstreme pres. Det tiltaler og tænder mig. Jeg synes, at det er fedt altid at blive vægtet og vejet.

- Også efter en kamp i Herning hvor du fejler?

- Det er målmandens lod. Laver du en fejl, kan det koste et mål. En angriber kan brænde fire friløbere og alligevel blive helt med et mål i sidste minut.

- Men selvfølgelig rammer det mig på stoltheden, og jeg sov ikke mere end halvanden time, da vi kom hjem, fordi kampen kørte rundt i hovedet på mig.

- Hvad er det så, at du tænker?

- Det er lidt det hele. Man skal også huske at tage det gode ud af den kamp, og jeg har nogle gode redninger, men sådan en fejl rammer stoltheden.

- Hvordan parkerer du den?

- Det gør jeg egentlig med det samme. Sket er sket, og jeg kan ikke gøre noget ved det. Man bliver nødt til at parkere den, for går du og tænker på den i løbet af kampen, kommer der endnu flere fejl…

- Efter kampen kan jeg godt tænke over, hvad jeg kunne have gjort anderledes, men når der er gået et døgns tid, lægger jeg det til side og ser frem mod næste kamp.

Stephan Andersen spillede ungdomsfodbold i Brøndby og nåede 172 førsteholdskampe for klubben. Foto: Benjamin Kürstein
Stephan Andersen spillede ungdomsfodbold i Brøndby og nåede 172 førsteholdskampe for klubben. Foto: Benjamin Kürstein

- Hvad er din vildeste derby-oplevelse?

- Jeg har været med i mange vigtige derbyer, men jeg vil sige pokalfinalen sidste år. Der var meget på højkant for begge mandskaber, og jeg var med til at gøre en forskel. Det var rigtig fedt.

- Hvad bliver kampen?

-Vi vinder 1-0 på et mål af Viktor Fischer.

- Og målmanden?

- Forhåbentlig laver jeg en god præstation, og jeg tror også, at det er påkrævet. Brøndby har set skarpe ud på det seneste.

***

Stadig tårnhøje ambitioner

Stephan Andersen mistede sin faste plads i FCK-målet, da han i januar 2016 brækkede anklen. Robin Olsen blev hentet ind, og svenskeren gjorde det så godt som vikar, at han fik pladsen på permanent vis.

Nu er det så Olsens tur til at være alvorligt skadet, og det har fået manager Ståle Solbakken til at hive Stephan Andersen ud af glemslen.

- Det er rart, men når det er sagt, vil jeg også sige, at det ikke er denne måde, jeg gerne ville ind og spille på. Jeg vil spille, fordi jeg er bedre - ikke fordi en anden bliver skadet

- Men det er ikke noget, jeg er herre over. Jeg er glad for de minutter, jeg får i øjeblikket, for der er nok ingen tvivl om, at han kommer til at spille igen, når han er klar. Der er jo et VM.

- Du er 36. Hvad er dine ambitioner?

- Jeg er her stadig, fordi jeg vil vinde og være nummer et. Det har ikke ændret sig, fordi jeg er blevet ældre. Mine ambitioner er stadigvæk tårnhøje. Ellers kunne jeg lige så godt stoppe og lave andre ting. 

- Så ville jeg ikke kun spilde min egen tid, men også de andres. Og jeg synes, at jeg har et fint niveau og kan bidrage med meget – blandt andet min rutine, siger Stephan Andersen, der efter sommerferien får Horsens’ Jesse Joronen som ny konkurrent.

- Forhåbentlig kan det gavne mig til næste sæson, hvis jeg gør det godt nu. Lad os sige, at jeg lige nu har fem procents chance for at stå fra start i næste sæson. Kan jeg forhøje den til eksempelvis otte procent, så er det en gevinst for mig. 

- Det er det, jeg skal prøve nu.

Superligaen på spillerjagt: Sådan handler FCK til sommer

De afgørende detaljer: Brøndby klar til guldfest