Flugtrute København: Derfor vender spillerne hjem til FCK

Nicolaj Thomsen er den seneste af en lang række tidligere Superliga-profiler, der efter et mislykket ophold i udlandet ønsker at genrejse karrieren i FC København

Følg Fodbold
Følg Superligaen
Følg FC København

Det var en lang jagt, der sluttede, da FC København i dag fik papir på Nicolaj Thomsen.

De danske mestre forsøgte første gang at hente skagboen i 2014, men AaB ville have for mange penge for ham.

Og da den nordjyske klubs prissætning flugtede med, hvad FCK ville gi’, så var det Thomsen selv, der ikke var interesseret.

Han ville forfølge sin udenlandsdrøm og skiftede i sommer til Nantes. Men tiden som 'Kanariefugl' i Bretagne blev kun 13 ligakampe lang.

Så er han FCK'er: Dansk mester præsenteret i Parken

Manden, der hentede ham, træner René Girard, blev fyret i starten af december, og hans afløser, portugiseren Sérgio Conceição, så ikke Thomsens vej.

Han havde ikke den store udsigt til spilletid i den franske klub og valgte dermed den 'flugtrute', som så mange andre før ham har haft succes med.

For FC København er stedet, hvor man kan få karrieren på rette spor igen, efter den af den ene eller anden årsag er kørt af sporet i udlandet.

I den nuværende trup er der mange gode eksempler. Der er faktisk nærmest ikke andet.

Peter Ankersen, Mathias ’Zanka’ Jørgensen og Andreas Cornelius er eksempelvis vendt tilbage til landsholdet efter deres hjemkomst.

Og det er ikke kun danskere, der har nydt godt af flugtruten til Parken. For et år siden kom svenskerne Robin Olsen og Erik Johansson efter korte, mislykkede ophold i henholdsvis PAOK og Gent.

De to tidligere Malmö FF-drenge har fået stor succes hos de danske mestre, og når de på et tidspunkt igen skifter til udlandet, bliver det ikke til adresser i Grækenland eller Belgien…

53593045.jpg 

Største økonomiske muskler
Det er en helt bevidst strategi fra FC Københavns side at se mod udlandet og danske og andre skandinaviske spillere, der har det vanskeligt.

For det er i flere tilfælde deres chance for at få den spiller, som de længe har haft kig på.

En stor Superliga-profil løber ofte rundt med en stor udenlandsdrøm.

Så hvis ikke FCK bliver afvist af hans klub – som det for eksempel skete i tilfældene Peter Ankersen (Esbjerg) og Erik Sviatchenko (FC Midtjylland) – vil spilleren ofte takke høfligt nej.

Svaret er dog lige så ofte et andet, når udenlandsdrømmen forvandler sig til et mareridt. Så bliver FC København af flere årsager en attraktiv adresse.

For det første er det den klub i Danmark med de klart største økonomiske muskler.

Københavnerne er den klub herhjemme, der bedst er i stand til at betale lønninger, der kommer i nærheden af, hvad spillerne kan tjene i udlandet.

Godt udstillingsvindue
For det andet er FCK den klart førende klub, og det tætteste på en pokalgaranti og garanti for europæisk fodbold man får som spiller.

Historien har igen og igen vist, at FC København er et godt udstillingsvindue, der både kan hjælpe én på landsholdet og til udlandet igen.

Får man succes i FC København, bliver det bemærket, og så har man igen en god chance for at komme til en klub af en fornuftig størrelse – på trods af et mislykket ophold et sted i Europa på cv’et.

Selvfølgelig er klubber klar over, at Mathias 'Zanka' Jørgensen eksempelvis ikke slog igennem i PSV, men hans præstationer i Champions League i denne sæson tæller langt mere i den sammenhæng.

Nicolai Jørgensen er formentlig også glad for, at han efter tiden i Bayer Leverkusen valgte FCK-løsningen.

Spillerne ved, at FC København ikke er det galehus, som de måske er blevet skræmt af i udlandet.

Der er en klar linje i, hvad klubben gør, og det giver de hjemvendte en bedre forudsætning for at præstere og genfinde niveauet.

57422142.jpg 

Youtouh-afløser?
For FC København handler der i høj grad om at kunne tiltrække spillere, som klubben under normale omstændigheder ikke ville kunne få fat i.

Når først udenlandske klubber er på banen, kan det være svært for FCK – trods klubbens økonomiske muskler – at være med, så de danske mestre må i stedet vente og håbe på, at spilleren havner i en blindgyde i udlandet.

Det er dér, at FC København har muligheden for at hugge til.

Som da Nicolai Boilesen og Jorés Okore i sensommeren blev hentet hjem efter at være endt i fryseboksen i henholdsvis Ajax og Aston Villa.

Spillere af den kaliber med erfaring fra Champions League og Premier League burde FC København umiddelbart ikke være i spil til, men omstændighederne har det med at ændre sig hurtigt i fodboldverdenen, hvad også Nicolaj Thomsen kan tale med om.

FC København er i forvejen godt besat på kanterne, men igen kan der tales om rettidig omhu - og om at sende et klart signal til konkurrenterne i Superligaen.

Venstrekanten Youssef Toutouh har kontraktudløb i sommeren 2018, og hvis parterne ikke kan blive enige om en forlængelse, virker et salg til sommer som en realistisk løsning.

FC København har i hvert fald fundet spilleren, der kan overtage hans plads, og det er bestemt ikke noget minus, at han i første omgang ikke klarede den i det store udland.

Nicolaj Thomsen har lært af sit ophold i Frankrig og uden tvivl fået mere hårdhed.

Det er muligt, at selvtilliden hos den 23-årige midtbanespiller er en smule ramt efter den seneste tid i Nantes, men FC København har vist sig at være et ganske godt sted at bygge den op igen…

Hjemvendte FCK'ere

TV: Her scorer 'Zanka' i Champions League:

Ståle afviser Norge: Skal ikke være landstræner nu

Her er de 25 mest magtfulde i dansk fodbold 

Farvel, kaptajn: Det betyder Delaneys afgang for FCK 

Mere fra Ekstra Bladet+

LIGE NU
Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+