Ingen kopi: Delaneys arvtager vil sætte sit eget præg på FCK

Den nyindkøbte Uroš Matić ser ud til at blive William Kvists nye makker på FC Københavns midtbane. Men den serbiske spilfordeler og temposætter kommer ikke til at følge Thomas Delaneys fodspor ved at kopiere den tidligere anførers spillestil. Matić vil gøre det på sin egen måde

Foto: KHAN TARIQ MIKKEL/POLFOTO
Foto: KHAN TARIQ MIKKEL/POLFOTO

DUBAI (Ekstra Bladet): Det blæser en halv pelikan på NAS Sports Complex lidt uden for Dubai centrum, hvor FC København i disse dage forbereder sig på forårssæsonens hårde strabadser, alt i mens træningsturneringen Dubai International Cup er i fuld gang.

Vindstødene er langt koldere end forventet på disse breddegrader, og sandkornene hvirvler omkring og stikker en smule i øjnene på alle, der er til stede på træningsanlægget fredag formiddag.

- Måske burde vi bare rejse tilbage til Danmark, griner FCK’s spritnye midtbanemand Uroš Matić, mens han lunter hen i læ for at lave et interview med Ekstra Bladet.

På mange måder virker det som om, den høflige og muntre serbers lille vittige kommentar sagtens kunne være ment i ramme alvor, for Uroš Matić lader til at være vældig tilfreds med sit nylige skifte fra den østrigske Bundesliga og FK Sturm Graz til den danske hovedstadsklub, FCK.

- Jeg er vild med det, lyder det fra Matić på spørgsmålet om, hvordan opstarten i FCK havde været.

- Det er en stor klub, som har et godt og solidt fundament med hele den tekniske stab omkring holdet, og jeg er sikker på, at det var den helt rigtige beslutning at tage hertil.

- Staben gør alt for, at vi som spillere kan udvikle os. Alt er stadig nyt for mig, og det går bedre og bedre med at lære, hvilken måde der spilles fodbold på i FCK, sagde han.

FCK træning i Dubai, Uroš Matić. Foto: KHAN TARIQ MIKKEL/POLFOTO
FCK træning i Dubai, Uroš Matić. Foto: KHAN TARIQ MIKKEL/POLFOTO

Uroš Matić nåede blot at spille en halv sæson for sin østrigske klub, inden han skiftede til den danske Superliga. Men alligevel fik han fuld spilletid med tyve kampe i Bundesligaen, hvor det også blev til tre mål og tre assists.

Da FCK offentliggjorde deres nyeste signing, sagde manager Ståle Solbakken disse ord om den serbiske midtbanespiller:

- Uroš Matić har kun været i den østrigske Bundesliga siden i sommer, men han har lynhurtigt etableret sig som en af de bedste midtbanespillere dernede, hvor han har vist sine evner som en løbestærk og hårdtarbejdende midtbanespiller, lød det fra Solbakken.

Og med det tomrum i FCK’s maskinrum, som den tidligere FCK-kaptajn Thomas Delanyes skifte til tyske Werder Bremen har efterladt sig, følger der også – ganske naturligt – en benhård casting til pladsen ved siden af den rutinerede William Kvist på den centrale midtbane.

Ståle Solbakken holder derfor p.t. skarpt øje med de tre mulige kandidater i FCK-truppen (Greguš, Keita og Matić, red.) for at kunne udse og udvælge nøjagtig den spiller, som bedst kan løfte den tunge arv fra klubmanden Delaney.

FCK's træning i Dubai. Foto: KHAN TARIQ MIKKEL/POLFOTO
FCK's træning i Dubai. Foto: KHAN TARIQ MIKKEL/POLFOTO

Den 26-årige serber har indtil videre set ud som den person, der for fremtiden skal danne par med Kvist og være den ene halvdel af det spilstyrende makkerpar i Solbakkens klassiske 4-4-2.

Og Matić er udmærket klar over, hvor stor en profil, FCK netop har vinket farvel til, men han er omvendt ikke bange for risikoen for at ende som en Delaney-light-erstatning. For som serberen selv forklarer det, så er han ikke samme type spiller:

- Han (Delaney, red.) gjorde et fantastisk job i klubben, og jeg vil selvfølgelig stile mod at blive lige så succesfuld, som han var. Men han er en helt anden type spiller, end jeg selv er, siger Matić.

- Jeg er en teamplayer, og jeg elsker at arbejde hårdt. Jeg vil give mit absolut bedste for holdet.

- Men jeg har min egen måde at spille på, og den vil fansene forhåbentlig snart få at se på banen, siger han.

Uroš Matić er lillebror til den to år ældre Nemanja Matić, som til daglig huserer på Chelseas defensive midtbane.

FCK har indgået en 4 1/2-årig aftale med Matić til sommeren 2021. Han blev købt for cirka 16 millioner kroner og overtager i øvrigt Delaneys gamle nummer: nemlig nr. 8.

Seberen har tidligere spillet for Benficas B-hold og NAC Breda i den hollandske Æresdivision og 1. division.

***

Ståle udbreder ansvaret: Tomrummet skal udfyldes af hele holdet

DUBAI (Ekstra Bladet): Thomas Delaney vil blive savnet i FC København, ingen tvivl om det.

Med årene udviklede den nu tidligere FCK-spiller sig til at blive en stor profil på manager Ståle Solbakkens mandskab.

Delaney tog et kæmpe ansvar på grønsværen, når han svingede med dirigentstokken.

Men det er nye tider i FCK, nu hvor deres dygtige spilfordeler et smuttet til den tyske Bundesliga.

I stedet har klubben bl.a. satset på Uroš Matić, som har fået spilletid i begge af klubbens to seneste træningskampe mod hhv. Halmstad og Spartak Moskva.

Og her har den 26-årige serber imponeret sin nye manager, selvom tomrummet efter afskeden med Delaney fremadrettet vil blive en kollektiv opgave at udfylde.

- Thomas' fravær skal ikke bare udfyldes af Matić, det skal udfyldes af hele holdet, lyder det fra Ståle Solbakken efter dagens træning i Dubai.

- Han har gjort det rigtig godt og var vældig stærk i kampen mod Spartak Moskva. Han er en lidt anden type spiller og bevæger sig på en lidt anden måde.

- Men man kan ikke erstatte Thomas en til en, siger han.

FCKs manager, Ståle Solbakken, ved holdets træning i Dubai. Foto: KHAN TARIQ MIKKEL/POLFOTO
FCKs manager, Ståle Solbakken, ved holdets træning i Dubai. Foto: KHAN TARIQ MIKKEL/POLFOTO

FCK’s anfører Mathias Zanka Jørgensen er også godt tilfreds med sin nye holdkammerat:

- Matić er en rigtig habil fodboldspiller og en spiller, som helt sikkert vil kunne tilføje holdet noget ekstra, når han engang falder rigtigt til, siger Zanka Jørgensen.

- Det er også vores andres opgave, at sørge for han kommer godt ind på holdet, hvis han får lov til at spille ved siden af William (Kvist, red.).

- Det er uden tvivl et kæmpe tomrum, som Delaney efterlader sig, men det sagde man også med Nikolaj (Jørgensen, red.) og Daniel Amartey.

- Hver evig eneste gang, der er nogen, der forsvinder, så er der også nogle, som træder til og skinner i deres fravær, siger han.

 

Læs mere om Superliga-klubberne her:

Se også: Så meget scorer de: EM-pengeregn over Superliga-klubber

Se også: Her er de næste millionsalg i Superligaen: Kan koste 85 millioner

Se også: Zorniger: Spillerne skal præstere og holde kæft

Se også: DBU's store plan: Vil skrotte udlændinge for danske talenter  

8 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i fodbold
Seneste i fodbold
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere