Masker kan sende fodboldfans i hooligan-register

Efter derby-balladen bliver tonen skærpet over for urolige fodbold-bøller

Video: Ritzau

FCK-tilhængeres amokløb på Brøndby Stadion 6. august 2017 kan betyde, at langt flere personer end hidtil risikerer at ende i hooligan-registeret.

Det ønske har politi-ledelsen nemlig rejst over for justitsminister Søren Pape Poulsen (K) under et møde i kølvandet på balladen i Brøndby.

Det kommer formentlig frem under det samråd om fodboldvold, som justitsministeren er indkaldt til torsdag på Christiansborg.

Politiet, klubberne og fodbold-fans har inden  for den seneste måned holdt møde med justitsministeren oven på de voldsomme scener, hvor mere end 100 FCK-fans efter alt at dømme helt bevidst fremprovokerede et sammenstød med ordensmagten.

Politi-ledelsen ønsker øget adgang til at proppe personer i hooligan-registret. Det blev oprettet i 2008 og blot 54 personer var ifølge Rigspolitiets opgørelser i 2016 opført som hooligans.

Det kræver i dag en mistanke om overtrædelser af straffeloven for at komme i berøring med hooliganregistret, og i praksis kræver det en dom for at ende der.

Politiet ønsker tærsklen for at registrere hooligans sænket, så eksempelvis en overtrædelse af maskeringsforbuddet kan gøre det, lige som det skal være muligt at straks-registrere hooligans frem for at afvente sagsbehandling. (fortsættes...)

Se hvor galt det gik, da FCK-bøllerne gik amok i Brøndby

Fra fodboldsklubbernes side er der et udtalt ønske om adgang til at dele karantæne-oplysninger om fans indbyrdes mellem klubberne, så klubbernes egne sanktioner mod tilskuere, der ikke kan opføre sig ordentligt, bliver mere effektive.

Registerloven forbyder klubberne at dele navne og billeder af personer med karantæne, og det betyder, at det især på udebane er svært at håndhæve karantæner.

- Vi kigger hele tiden på, hvordan vi kan optimere de redskaber, som vi har. Og i god dialog med fans og politiet er i vi konstant i gang, siger direktør Claus Thomsen fra Divisionsforeningen.

Der blev blot anholdt syv personer for vold i forbindelse med fodboldkampe i både 2015 og 2016 viser politiets egne tal, og tallene for hærværk er på samme niveau.

Til sammenligning blev der anholdt otte for vold af politiet i Midt- og Vestjylland alene, da julebryggen blev frigivet julen 2016.

- Ud fra de møder vi har holdt, så forstår jeg, at alle parter er enige om, at FCK-balladen var en ekstraordinær hændelse i en ellers positiv udvikling. Men det betyder ikke at vi tager den mindre alvorligt, siger Claus Thomsen, som maner til besindighed på Christiansborg.

- Jeg håber mest af alt, at alle parter bliver inddraget i det kommende forløb.

- Eksempelvis kunne vi godt hos klubberne tænke os, at der blev gjort noget ved vores muligheder for at udveksle karantæneoplysninger, siger Claus Thomsen.

Samrådet i retsudvalget er indkaldt af Trine Bramsen (S) og starter klokken 14.

Se også: Minister skærer igennem: Klar med hårde straffe til hooligans

Se også: 25 betjente kom til skade: Her er sigtelserne efter råt københavner-derby

Se også: Så vanvittigt var voldsorgiet i Brøndby: Uhyggelige detaljer afsløret

FCK skal spille to hjemmekampe uden tilskuere Foto: ritzau/Jens Dresling FC København - 22. aug. 2017 - kl. 11:27 Efter derby-ballade: Her er straffen til FCK

Se også: Her er tallene: Vold og trusler rammer dansk fodbold

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i fodbold
Seneste i fodbold
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen