Pilen peger på én: Her er årsagen til FCK's nedtur

Dårlige indkøb bærer en stor del af skylden for, at mesterskabet allerede er utopi for kriseramte FCK. Det mener to eksperter

Krisen kradser i FC København.

Det blev tydeligt udstillet søndag eftermiddag i Haderslev, hvor de forsvarende danske mestre blev kørt over med 3-0. Det var SønderjyskE's første sejr over FCK i 36 forsøg.

Fadæsen i Sønderjylland er ganske sigende for FC København. For løverne er denne sæson blevet forvandlet til blide lam, som ingen behøver frygte længere.

Det mener i hvert fald de to Superliga-eksperter, som Ekstra Bladet har bedt om at vurdere, hvad der er gået galt hos mesterholdet denne sæson:

- Pilen peger på én mand, og det er Ståle Solbakken. Det siger han også selv. Det er ham, der tegner FCK og står for både køb og salg. Det er her, det hovedsageligt er gået galt. Kvaliteten af indkøbene har på ingen måde været god nok i de seneste transfervinduer, siger Ekstra Bladets fodboldkommentator, Stig Tøfting og fortsætter:

- Jeg roste FCK for at udvise rettidig omhu, da man skulle erstatte Zanka, Augustinsson, Delaney og Cornelius. Men erstatningerne har bare ikke haft FCK-niveau. Det har ikke været billige folk at hente, og så må man forvente, de leverer varen fra start. Det har slet ikke været tilfældet med Lüftner, Sotiriou, Pavlovic, Bengtsson, Matic, Gregus med flere, siger Stig Tøfting.

FCK i historisk nedtur efter chokstart

Poul Hansen, fodboldekspert på TV3 Sport, mener heller ikke, Ståle Solbakkens indkøb har formået af løfte den tunge arv, som særligt de indædte FCK'ere Thomas Delaney, Mathias 'Zanka' og Andreas Cornelius har efterladt.

- Ståle havde selvfølgelig regnet med, at de nye spillere havde et højere niveau, end det har været tilfældet. Men sandheden er, at det ligner gennemsnitsspillere, FCK har hentet. Derfor er det et ganske ordinært fodboldhold lige nu. Hvor mange FCK-spillere ville de øvrige topklubber lægge penge på bordet for at hente? Det er ikke mange, siger Poul Hansen og udpeger selv en af årsagerne til de mange transfer-fejlskud:

- Problemet er, at FCK har mistet sit skandinaviske DNA, som har kendetegnet klubben i mange år. Men det skandinaviske marked er ikke længere stærkt nok, til at FCK kan konkurrere på den hylde, de gerne vil. Derfor er man nødt til at kigge mod eksempelvis Østeuropa, Sydeuropa og Sydamerika. Og her er det bare sværere at scoute spillerne, siger Poul Hansen.

Artiklen fortsætter under billedet.

FCk.jpg 

FC København vandt sidste sæson mesterskabet med 22 point ned til Brøndby - nu er man 14 point efter rivalerne fra Vestegnen. Det er et helt uhørt niveaufald, ifølge Poul Hansen.

TV3 Sports ekspert mener ikke, FCK kan nå at rette op på tingene i 2017, og dermed er mesterskabet også utopi.

- Problemet er, at FCK mangler tempo, aggressivitet og energi i spillet. Det får man ikke bare fra dag til anden - i hvert fald ikke, når det har manglet siden august. Det går jo ud over næsten alle facetter i spillet, og FCK lægger meget an på, at deres presspil fungerer. Og det gør det ikke. Derudover har man ikke den spiller, der kan gøre noget på egen hånd lige p.t., siger Poul Hansen og konkluderer:

- FCK må forholde sig til, man er et midterhold i Superligaen. Mesterskabet er væk, men det drejer sig om at rebe sejlene i 2017 og så komme stærkere ud i 2018 og kvalificere sig til Europa.

Hvor stor er risikoen for, at FCK misser top seks?

- Der er større chance for, at Donald Trump bliver minister i Nordkorea, end at FCK misser mesterskabsslutspillet. Vinterpausen vil gøre dem godt. Santander og Johansson vender tilbage, og måske henter man en forstærkning yderligere. Jeg kan slet ikke forestille mig, FCK misser top seks, siger Poul Hansen.

Stig Tøfting er på ingen måde lige så skråsikker på FCK's vegne som sin kollega fra TV3 Sport.

- Hvis jeg var Ståle Solbakken, ville jeg være meget bekymret for, om FCK overhovedet når med i top seks. Der er altså tale om mega krise. De har tabt fire, spillet en uafgjort og vundet over AGF i de seneste seks kampe. Med de resultater, kan man sagtens glide ud af mesterskabsslutspillet.

- Alle hold kan jo se, de har en mulighed mod FCK. Det er et helt ordinært hold med store problemer i begge felter. Så kommer top seks altså ikke automatisk. FCK har altid været kendetegnet ved en stærk defensiv organisation, men lige nu hagler der nemme mål ind. Det skal ændres hurtigt, hvis FCK skal stoppe blødningen, siger Stig Tøfting.

Artiklen fortsætter under billedet.

doc6xbu2pf0vmsbqq0edkc.jpg

Selv om FC København har ligaens klart største budget og resultaterne mildt sagt ikke har levet op til midlerne denne sæson, så er manager Ståle Solbakken på ingen måde i fare for at få en fyreseddel.

Det er begge eksperter enige om:

- Han er FCK og har alle kasketter på i Parken. Man skal jo heller ikke glemme, hvor meget han har gjort for klubben. Han har løftet FCK op på et flot europæisk niveau og holdt klubben der i mange år. Så er fodbold sådan, at der vil komme en svipser fra tid til anden. Det overlever Ståle også, siger Poul Hansen, der bakkes op af Stig Tøfting.

- Der er jo ikke tale om et magtskifte i dansk fodbold, som nogen vil gøre det til. Der bliver tale om et tronskifte denne sæson, men det er noget helt andet. FCK har vundet mesterskabet 11 gange siden årtusindskiftet og haft stor europæisk succes. Det spiller Ståle en vigtig rolle i, og det kommer han også til at gøre i genrejsningen af FCK, siger Ekstra Bladets fodboldekspert.

Wauw Brøndby: Det var lige en finger til FCK!

Ståle skummede: Denne spiller brød alle aftaler

Umuligt at hente 11 point? Nej, én Superliga-klub har lavet miraklet

Fik tæsk på banen: Men her er FCK stadig bedre end Brøndby

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.