Prøvede at stoppe derby: Dommeren sagde nej

Det første kvarters tid af søndagens derby mellem FC København og Brøndby IF var en tåget affære, og man kunne ikke se meget i TV eller på tilskuerpladserne. TV3 Sport beklager, at det ikke var muligt at få kampen afblæst

Foto: Jens Dresling
Foto: Jens Dresling

Det var ikke nemt at se, hvad der foregik de første 10-15 minutter af søndagens derby i Telia Parken mellem FC København og Brøndby IF. Spillerne gik på banen i røg og damp, som efterfølgende lagde sig som en tyk tåge over nationalarenaen, og som gjorde det svært at se, hvad der skete på grønsværen. Det gjaldt i TV og fra tilskuerpladserne i Telia Parken.

TV3 Sport, der havde rettighederne til kampen, appellerede via fjerdedommeren kampens dommer, Jens Maae, til at afblæse opgøret i et par minutter, så røgen kunne blæse væk, og sigtbarheden komme tilbage. Denne anmodning blev dog afvist.

Kim Mikkelsen, der er ledende redaktionschef på TV3 Sport, fortæller, at det var af sikkerhedsmæssige hensyn, kampen ikke kunne afblæses i et par minutter.

-Jeg er ked af det og beklager dybt over for de TV-seere, der ikke kunne se noget som helst i starten af kampen. Vi er allerede gået i dialog med Divisionsforeningen om, hvad man kan gøre fremadrettet, så vi undgår en lignende situation. For det siger selvfølgelig sig selv, at det ikke er holdbart for produktet, at TV-seerne ikke kan se, hvad der foregår, og det var nærmest endnu værre som tilskuer inde i Parken, siger Kim Mikkelsen til tipsladet.dk og tilføjer:

- Havde det været en kamp i UEFA-regi, var den blevet afblæst uden tøven, og jeg ved ikke, hvorfor det skal være anderledes med en Superliga-kamp. Vi var i dialog med fjerdedommeren om at få afblæst kampen, indtil røgen var lettet, men vi fik at vide, det ikke kunne lade sig gøre af sikkerhedsmæssige hensyn. Jeg ved ærlig talt ikke, hvad det er for hensyn, for jeg er ikke inde i reglerne på det område. Umiddelbart tænker jeg bare, at det da må være en større sikkerhedsrisiko, at vagterne ikke kan se noget som helst på grund af røg.

Han fastslår, at han arbejder på et få en hurtig løsning på plads, så tilskuere og TV-seere ikke fremadrettet skal snydes for nogle minutter af en fodboldkamp på dansk grund.

- Vi har som sagt taget initiativ til, at der sker noget, så det her ikke opstår igen. Vi har en stor pokalfinale på torsdag, hvor man måske ikke kan afvise, at der sker noget lignende. Der skal vi have en plan klar, siger Kim Mikkelsen.

Divisionsforeningen tvivler på sikkerhedsspørgsmål
Hos Divisionsforeningen bekræfter man, at der er dialog med TV3 Sport og Kim Mikkelsen om, hvordan man kan sikre en bedre oplevelse for dem, der kigger på.

Peter Ebbesen, der er turneringschef i Divisionsforeningen, kan dog slet ikke forestille sig, at det var sikkerhedsmæssige hensyn, der lå til grund for, at kampen ikke blev afblæst et par minutter. Det blev der ellers sagt i kommenteringen af kampen, og det var altså også Kim Mikkelsens opfattelse, da tipsbladet.dk snakkede med ham mandag formiddag.

- Jeg kan slet ikke forestille mig, at det har noget med sikkerhedshensyn at gøre. Det kan godt være, at Kim Mikkelsen har ret, men det bør i hvert fald ikke have noget med det at gøre, for sikkerheden er ikke dommerens opgave. Det er op til dommerkvartetten at afgøre, om der er sigtbarhed inde på banen, og det kan der sagtens have været. At man så ikke har kunnet se noget som tilskuer og TV-seer er en anden ting, siger Peter Ebbesen og tilføjer:

- Jeg var selv i Parken og sad på 22. række, og jeg kunne da i hvert fald ikke se så meget. Umiddelbart har jeg da svært ved at forstå, hvorfor man ikke lige kunne afblæse kampen i et par minutter og gøre det til en bedre oplevelse for alle, der kiggede på, men jeg har ikke fået rapporten fra kampen endnu, så jeg kan ikke opklare spørgsmålet. Men jeg tvivler som sagt meget på, at det har noget med sikkerhed at gøre.

Er I ligesom TV3 Sport indstillede på at gøre nogle tiltag, så en lignende situation ikke opstår?

- Jeg har anbefalet, at man fremadrettet afblæser kampen i et par minutter, når sådan en situation opstår, lyder det fra turneringschefen.

Dommer: Det var af sikkerhedshensyn
Selv om Peter Ebbesen altså ikke kan forestille sig, at det var af hensyn til sikkerheden, at kampen ikke blev afbrudt, så var det ikke desto mindre tilfældet, bekræfter dommer Jens Maae. Et opgør mellem de to rivaler fra hovedstaden tåler ingen sammenligning med øvrige Superliga-kampe, og derfor er der også andre tiltag rundt om kampen.

Det gælder blandt andet i forhold til sikkerheden under afviklingen, og det kan altså få en direkte indflydelse på spillet på banen - som det gjorde søndag eftermiddag i Telia Parken.

- Vi var på forhånd blevet briefet af de sikkerhedsansvarlige om, at de gerne så så få afbrydelser i kampen som muligt for på den måde at mindske mulighederne for, at der eksempelvis kunne kastes ting på banen, siger Jens Maae.

- Hvis nogle havde været til fare, havde vi naturligvis afblæst kampen, men i det her tilfælde havde vi, som var aktører nede på banen, fin sigtbarhed, og derfor blev kampen ikke afblæst, selv om jeg sagtens kan sætte mig ind i, at det ikke var de sjoveste minutter for tilskuere og TV-seere. Men det var altså af sikkerhedshensyn, og de vejer tungest.

Han forklarer, at det er ganske normal procedure ved det, der bliver betegnet som højrisikokampe, at dommerne inden kampen har en dialog med de sikkerhedsansvarlige på stadion.

Havde det ikke været en højrisikokamp, havde du så afblæst kampen i de minutter, det ville tage røgen at forsvinde?

- Ja, det havde jeg nok, lyder det fra Jens Maae.

Søndagens derby mellem FC København og Brøndby IF endte 1-1.

Det har været en hård tid for en af sagens hovedpersoner Mads Hvilsom. Foto: Anders Brohus Sport og Spil Nye afsløringer i skandale-sag: Afhørt til tårer

Sport og Spil Günter stak Monica Seles ned: Ingen måtte slå Steffi!

30 kommentarer
Vis kommentarer