Trods hooligan-forbindelse: Derfor holder FCK fast i nøgleperson

FCK's fankkordinator har liket 'hooligan-billeder' på Instagram og er venner med en ledende figur fra gruppen København Hooligans. Det får dog ikke FCK til at droppe ham, men direktør Anders Hørsholt kalder det dumt at like den slags billeder

FCK's fankoordinator nåede at redde flagene, da klubbens fans for tre år siden blev jagtet af hooligans i Kiev

Først var det Uros Matic, nu er det så FCK’s fankoordinator, der har været gavmild med sine likes over for københavnske hooligans.

Information fortæller i sin lørdagsudgave en opsigtsvækkende historie om fankoordinator Daniell Askholm, der på Instagram har liket en række billeder med formodede hooligans under hasttagget #hooligans.

I ét tilfælde har Daniello, som han kaldes, liket et foto af et slagsmål mellem hooligans.

- Det (Instagram-likes, red.) er dumt. Længere er den ikke. Det ved medarbejderen også, og det er rettet ind.

- Det er indlysende, at vi som klub tager afstand fra alt, der relaterer til hooliganisme. At insinuere andet er tåbeligt og ignorant - ikke mindst set i lyset af vores reaktion på episoden i søndags, siger FCK-direktør Anders Hørsholt til Ekstra Bladet.

FC Københavns fans har været i stort fokus den seneste uge efter skandalekampen på Brøndby Stadion, hvor de var i slagsmål med politiet og fik derbyet afbrudt i knap tyve minutter.

Foreløbig forventer klubben at uddele karantæner af forskellige længde til over 100 af ballademagerne fra søndagens opgør.

Fankoordinator Daniell Askholm kender utvivlsomt mange af disse. Det er hans job.

Med en fortid som aktiv fan i frontlinjen har han et stort kendskab til tribunefolket – også dem der kan have andre motiver for at komme end fodbolden.

Information kan fortælle, at han har tæt forbindelse til en ledende figur i gruppen København Hooligans.

Der er tale om en person, der tidligere var livvagt for daværende Hells Angels-medlem Brian Sandberg og var med til at starte rockergruppen AK81.

Personen var også på Brøndby Stadion søndag, men er ikke i blandt dem, der efterfølgende er blevet straffet.

Ifølge Daniello går deres venskab langt tilbage, og han afviser over for Information nogensinde at have været involveret i planlagte, organiserede fodboldslagsmål.

Han kan godt se, at det ikke er ’specielt klogt’ at have liket de omtalte billeder på Instagram.

- Men jeg liker dem ikke, fordi de er hooligans, men fordi det er nogle mennesker, jeg kender og holder af, siger Daniell Askholm til Information.

Politiet måtte rykke talstærkt ind, da der søndag var problemer med FCK's tilhængere i Brøndby. Foto: ritzau/Jens Dresling
Politiet måtte rykke talstærkt ind, da der søndag var problemer med FCK's tilhængere i Brøndby. Foto: ritzau/Jens Dresling

I FC København kendte man alt til hans fortid på tribunen – der blandt anden indbefattede en karantæne for en baneinvasion - da man i 2012 ansatte ham.

Hans gode forbindelse til ’de uofficielle’ var faktisk en af årsagerne til, at han fik jobbet som SLO (fankoordinator).

Mange af de uofficielle er ikke interesseret i at tale med politiet eller andre myndigheder og lader sig nødigt diktere.

Det er her, at fankoordinatoren kommer ind i billedet. Han skal blandt andet fungere som en slags mellemmand mellem politi, fans og klub.

I 2012 havde FCK store problemer med at komme i dialog med dem, men det har ændret sig efter ansættelsen af fankoordinatoren.

I den københavnske klub er det den klare opfattelse, at Daniello har været med til at forhindre ballade.

- Vi er en stor klub i en stor by med en meget fragmenteret fanskare, som vi dagligt skal håndtere. Det er en stor opgave, og det er en del af jobbet som SLO i en klub som FCK at have og opsøge kontakt med så bredt et udsnit af fanmiljøet som overhovedet muligt.

- Det gør man for at sikre, at vi indsamler mest mulig information og får størst mulig indsigt i alle kroge af fanmiljøet, siger FCK-direktør Anders Hørsholt, der mener, at Daniell Askholm i den seneste håndfuld år har udfyldt sin rolle godt:

- Vi ønsker at imødegå potentielle problemer til vores kampe. Det kræver et stort og bredt netværk og en indsigt i miljøer, hvor det kan være svært for os som klub at få adgang.

- Alternativet er, at vi slet ingen indsigt opnår. Det er en meget vanskelig opgave, men vi mener, at den er blevet løst rigtigt godt gennem de seneste år.

- Så på trods af de oplysninger Information frembringer, har du tillid til ham som fankoordianator i FC København?

- Ja. Vi har tillid til alle vores medarbejdere, siger FCK-direktøren og fortæller, at alle skal dokumentere en ren straffeattest for at blive ansat.

En fan-koordinator kan ifølge med sin indsats forhindre ballade i forbindelse med fodboldkampe. Foto: rtizau/Jens Dresling
En fan-koordinator kan ifølge med sin indsats forhindre ballade i forbindelse med fodboldkampe. Foto: rtizau/Jens Dresling

Det er ikke uvant, at en fankoordinator har en fortid blandt nogle af de mere ekstreme fans, som han i sin nye position skal sørge for ikke laver ballade.

Eksempelvis ansatte Brøndby i 2013 en tidligere hooligan som fankoordinator. De kan tale med og til de personer, som politiet kan have svært ved at nå igennem til.

- Hvis ikke en SLO kan snakke med den hårde kerne, så er han groft sagt ikke noget værd for os, siger politiinspektør Mogens Lauridsen fra Københavns Vestegns Politi.

Han kender Daniell Askholm fra afviklingen af flere højrisikokampe mellem Brøndby og FCK og beskriver sit samarbejde med FCK-fankoordinatoren som godt.

- Jeg kan kun sige, at de gange, at jeg har haft med Daniello at gøre, har det været i orden. Du kan samarbejde med ham, og du kan regne med de aftaler, som du laver med ham.

- Langt hen ad vejen er det kørt som aftalt i forbindelse med de højrisiko-kampe. Og det kan ellers være en svær gruppe at kontrollere.

Ifølge Mogens Lauridsen har det været et skridt i den rigtige retning, at Superliga-klubberne skal have en fankoordinator, som politiet kan trække på:

- Det gælder for så vidt både i Brøndby og i FCK. Før klubberne fik en SLO, kunne det være svært for os i politiet at få afleveret et budskab til de fans.

- Det kan vi nu, og det kan i nogle situationer forhindre uroligheder.

Det var eksempelvis Daniell Askholm, der søndag var ansvarlig for, at en store gruppe FCK’er, der før opgøret havde stormet gæstetribunen på Brøndby Stadion, fulgte politiets anvisninger og forlod afsnittet igen.

- Som jeg har hørt det, var han med til at sørge for, at der kom styr på de personer, der var trængt ind på stadion før kampen, siger Mogens Lauridsen til Ekstra Bladet.

FC København spiller sit første opgør efter skandalekampen i Brøndby lørdag kl. 18.30, hvor topholdet Horsens er på besøg i Parken.

For tre år siden var FCK's fan-koordinator Daniell Askholm også i fokus, da cirka 30 københavnske fans blev jagtet af ukrainske hooligans i Kiev. Se episoden her:

Se også: FCK-stjerne får comeback - ny spiller ude

Se også: Fodboldbølle slog tænder løse på betjent

Se også: Hård intern kritik af politiet efter derby-ballade: Helt vanvittigt!

Kampklædt politi på vej ned mod FCK-tribunen på Brøndby Stadion. Foto: ritzau/Jens Dresling Sport og Spil Hele baggrunden: Derfor er FCK-fans i ’krig’ mod politiet

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i fodbold
Seneste i fodbold
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen