Annonce:
Annonce:

Vrimler med teenagere: - Alder har ingen betydning

Seks FCK-teenagere har allerede fået spilletid i Superligaen i denne sæson. Ifølge Jess Thorup skal den københavnske klub kunne udvikle talenter samtidig med, at den henter de krævede titler

FCK har netop hentet endnu en teenager. Se alle Ísak Bergmann Jóhannessons scoringer her
Annonce:
Følg Fodbold
Følg Superligaen
Følg FC København

Da Peter Christiansen i starten af årtusindet spillede for FC København, var en teenager i omklædningsrummet en sjældenhed på niveau med pygmæelefanter.

Og det var nærmest kun 'voksne' spillere, som Jess Thorup i samme periode mødte, når han var på besøg i Parken med Esbjerg.

Dengang kunne der være sæsoner, hvor ikke en eneste FCK-teenager fik spilletid i Superligaen. Og var de med, var det som regel i biroller.

I sæsonen 2006/07 fik teenagerne Mads Laudrup, Nikolaj Hansen og Jacob Neestrup tilsammen fem indhop og i alt 91 minutters Superliga-fodbold.

Det var svært at være ung i FC København. Selv William Kvist fik først spilletid, da han var blevet 20.

Men nu lader de unge sig ikke holde tilbage. FC København har oplevet et regulært 'babyboom' de seneste sæsoner.

I denne sæson har seks FCK-teenagere allerede fået spilletid i Superligaen.

Annonce:

Og når det 18-årige nyindkøb Ísak Bergmann Jóhannesson - muligvis allerede søndag - får debut, vil der være tale om klubrekord.

- Jeg synes, at det er den rigtige vej at gå for en klub som FCK. Vi er ikke bange for at snakke om ambitioner og titler, men samtidig skal vi også kunne udvikle unge spillere, siger træner Jess Thorup

Også i sidste sæson fik seks teenagere spilletid.

Det skete ligeledes i mesterskabssæsonen 2012/13, hvor kometen Andreas Cornelius stod for 32 af de unges 39 Superliga-kampe.

Ståle Solbakken vendte kort efter retur til FC København og kunne konstatere, at det ikke stod ret godt til på talentfronten.

Spillere som Younes Felfel, Marcus Mathiesen og Julian Kristoffersen vinder hverken danske mesterskaber eller bliver solgt til udlandet for millioner.  

Nordmanden arbejdede med egne ord i døgndrift de første år tilbage i København, og et af hans og Johan Langes store fokuspunkter var talentarbejdet.

Den tidligere manager har sin andel i den nuværende ungdomssucces i FC København.

Annonce:

Rasmus Højlund er en af seks FCK-teenagere, der har fået spilletid i denne sæson. De andre er Daramy, Kristiansen, Bøving, Haraldsson og Baldurrson. Foto: Lars Poulsen
Rasmus Højlund er en af seks FCK-teenagere, der har fået spilletid i denne sæson. De andre er Daramy, Kristiansen, Bøving, Haraldsson og Baldurrson. Foto: Lars Poulsen

Det var ikke, fordi Ståle Solbakken ikke brugte unge spillere, men vejen til førsteholdet virker knap så bøvlet under Jess Thorup.

Den nuværende FCK-træner gør dog meget ud af, at unge ikke spiller, fordi de er unge:

- Det handler kun om, hvorvidt man er god nok. Alder har ingen betydning for mig. Jeg skal kigge på kvalitet og bliver målt og vejet på resultater.

- Så det nytter ikke noget at sætte en ung ind, hvis det er på bekostning af resultaterne.

Som 90 mio. kr.-salget af Mohamed Daramy til Ajax viste, ligger de store penge på transfermarkedet i unge spillere.

Men kan man vinde og udvikle på samme tid?

Ja, ifølge Thorup. Hvis talenterne er store nok, og miljøet omkring dem stærkt nok.

- Den største ros skal gå til akademiet. Der har man taget de største skridt i forhold til at gøre spillerne klar, siger Thorup og nikker over mod akademiet på den anden side af træningsbanerne.

Annonce:

- Men vi har også gjort det nemmere for de unge, fordi vi er villige til at inddrage dem i træningen. Vi har trænet mere på tværs og træner samtidig med U19-holdet nu.

- Og så har vi lige nu en trup, der er klar til at tage imod de unge i omklædningsrummet.

På den facon er det i hvert fald blevet lettere at være ung nu...

Derfor satses FCK så hårdt på ungdommen

1) Store penge at hente

Salg er en helt central del af forretningsmodellen, og der er mange penge i unge spillere. Desuden er det ikke muligt at købe sig til den kvalitet, som eksempelvis Daramy og Wind har vist. FCK skal udvikle de spillere selv.

2) Frigør lønkroner

Det er dyrt at købe ind på de øvre hylder, så for at få råd til en Zeca, kræver det, at man selv er i stand til at fremelske en Kristiansen. En egenudviklet spiller er - i hvert fald den første tid - mindre løntung end en udenlandsk spiller på samme niveau.

3) Højere niveau

Der var tidligere årgange, som FCK måtte kassere, da spillerne ikke var gode nok. Den seneste håndfuld år er københavnerne virkelig kommet efter det og har skabt et akademi af internationale klasse. Det vrimler med talenter, og fødekæden til førsteholdet synes sikret.

Jonas Wind og Mohamed Daramy er gode eksempler på, at man kan slippe igennem nåleøjet i FCK. Foto: Jens Dresling
Jonas Wind og Mohamed Daramy er gode eksempler på, at man kan slippe igennem nåleøjet i FCK. Foto: Jens Dresling
 

4) De gode eksempler

FCK er i hård konkurrence med FC Nordsjælland, FC Midtjylland og Brøndby om de største skandinaviske talenter. Skal et talent vælge FCK, skal han kunne se, at førsteholdet er en realistisk mulighed. Tidligere slap ikke mange igennem, og det gav andre klubber en fordel. Nu kan FCK fremvise gode eksempler.

5) Historien

Fans gider ikke se 11 udlændinge spille i Parken. Der skal være egenproducerede spillere omkring førsteholdet for at få fortællingen til at fænge. Fans vil se deres egne bryde igennem, og det klinger bare mere ægte, når Jonas Wind siger, at han ikke bryder sig om Brøndby…

6) Kender klubben

Når en ung spiller kommer op på førsteholdet, ved han allerede, hvad der kræves i FCK. Han har været igennem en skoling, der har forberedt ham til at træde ind på Superliga-holdet. En udlænding har ikke det samme kendskab til klub og kultur, og et dårligt match er en risiko.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Flere på spring
 

Valdemar Lund er i førsteholdstruppen, men ikke fået spilletid endnu. Foto: Dejan Obretkovic/Ritzau Scanpix
Valdemar Lund er i førsteholdstruppen, men ikke fået spilletid endnu. Foto: Dejan Obretkovic/Ritzau Scanpix

Valdemar Lund

Den 18-årige midterforsvarer har siden sommer været en del af førsteholdstrupen og siddet med på bænken. Der er blevet længere til spilletid efter Ruben Gabrielsens ankomst, men det er ikke usandsynligt, at han får debut i denne sæson.

Det er dog tvivlsomt, om det bliver i Superligaen.

Elias Jelert

18-årige Jelert er kommet bagfra og har taget store skridt det seneste år. Den hurtige, atletiske højre back forlængede i august sin aftale med FCK, og der er en forventning om, at han kan tage næste skridt op i førsteholdstruppen.

Han var med på træningslejr i sommer og fik også nogle minutter der.

Svenske Roony Bardghji er blandt de største talenter i skandinavisk ungdomsfodbold. Foto: Ernst van Norde
Svenske Roony Bardghji er blandt de største talenter i skandinavisk ungdomsfodbold. Foto: Ernst van Norde

Roony Bardghji

Annonce:

Svenskeren er stadig for ung til at spille førsteholdsfodbold. Det kræver, at man er 16, og det bliver Roony først midt i november.

Han træner indimellem med, og FCK vil formentlig give ham debut enten i slutningen af året eller i begyndelsen af 2022. For Superliga-kampe som 16-årig gør ikke noget dårligt for prisen.

Orri Óskarsson har høvlet mål ind på FCK's ungdomshold. Foto: Ernst van Norde
Orri Óskarsson har høvlet mål ind på FCK's ungdomshold. Foto: Ernst van Norde

Orri Óskarsson

Den 17-årige islænding er en målmaskine. I sidste sæson blev han med 29 scoringer suveræn topscorer i U17-ligaen - og han scorede samtidig ti gange for U19-holdet.

Óskarsson er en meget dygtig afslutter, men lige nu er den ældre Rasmus Højlund foran ham. Vi skal dog nok få islændingen at se.  

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Hvor heldig har man dog lov til at være på boligmarkedet?
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bag om dansk politik

Vis alle artiklerne

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: