Annonce:
Annonce:

Wilands FCK-nedtur: Derfor måtte jeg væk fra Ståle

Glad igen: Svenske Johan Wiland husker stadig tilbage på sin FCK-tid med godt humør, men det er fansene og ikke manager Ståle Solbakken, der er skyld i det. Bruddet var ikke kønt. I aften spiller han igen – for Malmö FF i Champions League

Smilet er tilbage hos Johan Wiland efter et forfærdeligt sidste år i FC København (Foto: Jonas Olufson)
Smilet er tilbage hos Johan Wiland efter et forfærdeligt sidste år i FC København (Foto: Jonas Olufson)
Annonce:
Følg Fodbold
Følg Superligaen
Følg FC København

MALMØ (Ekstra Bladet): En flok knægte genkender ham med det samme og hilser.

– Tjena, Wiland, siger de, og han sender et venligt tjena retur.

Johan Wiland har været i Malmö FF i godt syv uger, men er allerede et kendt – og populært – ansigt omkring Swedbank Stadion.

Det var i slutningen af juli, at han tog turen fra Parken til sin nye hjemmebane i det skånske.

Langt de fleste betragter det nok som en sviptur på godt tre kvarter, men for den 34-årige svensker var det en lang rejse. En rejse væk fra problemerne, en begyndende depression og tankerne om et karrierestop. Han er gået fra helvede i København til himmel(blåt) i Malmø.

– Ja, det må man sige. Nu er jeg glad igen, siger Johan Wiland til Ekstra Bladet og følger sine ord op med et smil.

Annonce:

– Det er helt vildt, hvad der er sket, og faktiske svært at forklare. Jeg er meget glad for at være kommet herover og få lov at spille fodbold igen.

– Og at det er gået så godt, og at vi nu skal spille Champions League, det er bare toppen. Efter sidste sæson i FCK troede jeg aldrig, at jeg skulle opleve det igen, siger Johan Wiland, der for tredje gang skal i gang med et efterår med Champions League-hymnen i øregangene.

Sådan skabte Malmø Champions League-miraklet

To gange prøvede han det i FC København. Han var klubbens måske bedste målmand nogen sinde, men der skete noget i sidste sæson.

Johan Wiland forsvandt pludselig. I foråret var han ikke en eneste gang i truppen til en Superliga-kamp, og på københavnernes hjemmeside blev der ikke skrevet meget om ham.

Der var en nyhed i starten af april om, at han skulle med reserveholdet til Silkeborg, og det blev i den forbindelse noteret, at han i 2015 havde været en del syg og skadet.

Annonce:

Og det var så det. Der var ingen yderligere forklaring. Wiland stod der først noget om igen midt i juli, da han var ved at blive solgt til de svenske mestre Malmö FF.

– Man skal aldrig gi’ op. Det er det værste, du kan gøre, men på et tidspunkt begyndte jeg også at tænke ’du er 34 år gammel og ikke med i truppen’. Når de andre tog til SønderjyskE, blev jeg hjemme. Der tænkte jeg ’okay, hvad fanden er der sket?’.

– Hvorfor var du ikke i truppen som reserve i din sidste tid i FCK?

Det er et meget godt spørgsmål. Jeg ville jo væk, og alle i denne branche ved, at det så er op til træneren at træffe en beslutning om, hvorvidt han vil have en spiller med, der vil væk fra klubben. Og den beslutning tog han, siger Johan Wiland.

Johan Wiland om FCK-nedtur: Var tæt på at stoppe

Han er FC København-manager Ståle Solbakken.

Annonce:

Nordmanden vendte for nogle år siden vendte hjem til FCK, og selv om Wiland stod en brandkamp mod Juventus i Champions League, bemærkede Solbakken hurtigt, at det bekymrede ham, at den normalt så sikre svensker lavede ukarakteristiske fejl.

Han var ikke sikker på holdet, lod Solbakken forstå, og bogstaveligt talt lige efter den sidste kamp mod OB i sæsonen 2014/15 fik Wiland at vide, at FCK havde hentet den danske landsholdsreserve, Stephan Andersen.

Wiland trængte til at spark i røven, mente Solbakken, og han følte det også som et spark i røven. Som det spark, man får, når man ikke længere kan bruges, og det sendte Wiland ud i en krise.

– Når man henter en mand som Stephan til, så er det for, at han skal spille. Det vidste jeg godt. Jeg så med det samme efter sommerferien, at det var ham, de satsede på. Der var ikke så meget at gøre.

Johan Wiland er nu holdkammerat med Markus Rosenberg i Malmö FF (Foto: Jonas Olufson)
Johan Wiland er nu holdkammerat med Markus Rosenberg i Malmö FF (Foto: Jonas Olufson)

Roen karakteriserede Johan Wiland i alle årene i FC København.

Annonce:

Han var rolig både på og uden for banen, men det er, som om en uforløst vrede begynder at boble i ham, når talen falder på den sidste tid i FCK. En psykolog har hjulpet ham med at tænke positivt, men ikke alt negativt er hvisket ud.

– Jeg synes, at det var forkert at gå ud og sige, at Wiland bliver bedre af konkurrence, når man så ikke giver ham chancen for at bevise det.

– Han kunne i hvert fald have givet mig chancen for at konkurrere med Stephan, inden sæsonen gik i gang, men det var jo allerede afgjort på forhånd, konstaterer den tidligere FCK’er, der blot fik én førsteholdskamp i sidste sæson.

En pokalkamp i Roskilde tilbage i oktober.

– Ståle Solbakken sagde for nogle uger siden til FC Københavns Fanradio, at spillere som Bolaños, Claudemir og Wiland var blevet 20 pct. dårligere i forhold til, da han tog af sted. Hvad tænker du om det?

Annonce:

– Så er det op til træneren, at de bliver gode igen. Det er op til træneren at hive os op, og det gjorde han ikke, synes jeg. Jeg var bestemt ikke på mit bedste i den sæson, men sådan er det indimellem. Det var ét dårligt år, jeg havde. Kan man ikke have ét dårligt år og komme igen?

– Selvfølgelig skal man ikke spille på tidligere meritter, men ét dårligt år! Det kan ske for alle, siger Johan Wiland, der i lighed med flere FCK’ere havde en svær sæson under først Ariël Jacobs og siden Ståle Solbakken.

Wiland efter CL-drama: De er nogle svin

– Når holdet er nede og ikke kan det få det til at fungere, kan det være svært at komme op i gear igen. Så skal man have en leder, der tager fat i dig og siger ’kom igen, gå ud og ha’ det sjovt derude’.

– Det skete ikke. Jeg beskylder ikke nogen for noget, men sådan var det.

– Men var du klar til at være reserve?

Annonce:

– Jeg ved, hvordan det fungerer, og gjorde alt for at støtte spillerne og holdet. Det gjorde jeg også til hver eneste træning. Jeg følte stadig, at jeg havde mere at give FC København, men når du så ikke en gang er nummer to …, siger Johan Wiland og viser med hænderne, hvad han vil gøre med det sidste år i FCK.

– Det skal i en kasse, der skal låses og smides væk. Det sidste år ønsker jeg ikke at huske. Heldigvis havde jeg mange gode venner på holdet, som støttede mig hele vejen igennem.

– Og jeg fik mere tid med min datter Astrid, hvis jeg skal sige noget positivt, siger Wiland, hvis forhold til Astrids mor gik i stykker i løbet af hans sidste år i København.

Brøndby skærer ned på FCK-fans

– Jeg ønskede at spille fodbold, men fik ikke lov. Så jeg kom sur hjem hver dag, og det er ikke sjovt for din familie. Selvfølgelig spillede det ind.

På trods af sit problemfyldte år i den københavnske fryseboks har den svenske målmand stadig varme følelser for FCK.

Annonce:

– Jeg havde nogle fantastiske år i klubben med Champions League og mesterskaber. Det var en fantastisk tid, som jeg med glæde vil huske hele mit liv, siger Wiland og udtrykker taknemmelighed for, at han fik mulighed for tage afsked med Parkens publikum i forbindelse med FCK’s Europa League-opgør mod Jablonec.

– Det var stort. Meget følelsesmæssigt. De havde ikke glemt mig, og jeg er taknemmelig for, at de igennem hele min karriere støttede mig på den måde, siger 34-årige Johan Wiland, der blev droppet af Ståle Solbakken i København og virkede færdig, men nu smiler igen og skal spille Champions League mod Cristiano Ronaldo og Zlatan Ibrahimovic med de himmelblå fra Malmö FF.

Sådan kan både lykken og fodbolden være så lunefuld.

Paris Saint-Germain-Malmö FF, TV 3 Sport 2 kl. 20.45

Se da Wiland pillede pynten af Juventus' stjerner i Parken for to år siden:

 

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Nej, Mette - Danmark kan ikke mere nu
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: