FC Midtjylland er en syg klub

FC Midtjylland har pantsat klubbens fire bedste spillere og taber stadig penge. 'Et sygdomstegn', sagde sportsdirektøren selv om den praksis

FC Midtjylland har solgt eventuelt kommende transferindtægter fra bl.a. Sylvester Igboun til eksterne investorer.  (Foto: René Schütze)
FC Midtjylland har solgt eventuelt kommende transferindtægter fra bl.a. Sylvester Igboun til eksterne investorer. (Foto: René Schütze)

FC Midtjylland er en syg klub.

Det erkender klubbens topfolk selv, efter det i sidste uge blev offentliggjort, at de tre nigerianske talenter Sylvester Igboun, Izunna Uzochukwu og Rilwan Hassan er blevet afsat til eksterne investorer, der tilfører FCM Holding A/S syv millioner kr.

– Det er ærgerligt for en klub, at den skal dele noget, som den helst ville have for sig selv. Det er ikke et sundt forretningsprincip at belåne sine aktiver, sagde FC Midtjyllands sportsdirektør Jens Ørgaard i et B.T.-interview for syv år siden, hvor han bedyrede, at FCM var færdige med at pantsætte sine spillere.

Han kaldte det slet og ret et ’sygdomstegn’ at pantsætte spillere.

Nu står FC Midtjylland midt i playershare-karrusellen igen. Ud over de tre nigerianere var det fremmede pengemænd, der hentede Jakob Poulsen i AGF sidste sommer.

– Jeg har godt nok ikke feber, men jeg er enig i, at det ikke er et sundhedstegn, at afsætte spillere til investorer, erkender Jens Ørgaard i dag.

– Jeg kunne ikke for syv år siden foruddiskontere en finanskrise, der har ramt globalt. Og der er ikke noget underligt i, at den så også har ramt FC Midtjylland, siger FCM-bossen til Ekstra Bladet.

Playersponsoratet kommer samtidig med, at indiske Shrinivas Dempo sparker 70 mio. kr. ind selskabet, men det er tilfældigt, at de to ting kommer samtidig. For playershare var tænkt som en backup-plan, hvis inderne trak sig fra investeringen. Nu trak forhandlingerne med inderne så lang tid, at begge planer endte med at blive realiseret.

FC Midtjylland offentliggjorde for 11 dage siden aftalen med investorerne. Samtidig sænkede de forventningerne til det regnskabsår, der blev afsluttet 30. juni, så der nu er udsigt til et minus på 22 millioner kroner.

En voldsom ændring i forhold til sidste regnskab, hvor forventningerne gik mod et mindre underskud mellem nul og fem millioner.

Solgt for 200 mio.
Ulvene har, siden de i 2004 fik skudt Mohamed Zidan af til Werder Bremen, sammen med FC København været den klub herhjemme, der har solgt spillere for klart mest i perioden. Indtægterne har rundet 200 millioner kr.

Og selv om de danske klubber slider med at sælge spillere i disse år, så er det ikke ligefrem noget, der har ramt FC Midtjylland i særlig grad. Således er salgene af Victor Fischer, Leon Jessen og Winston Reid for samlet set 42 millioner kr. en del af det regnskab, som altså ender 22 millioner i rødt.

Realiteterne for FC Midtjylland er i dag, at fire af de mest salgbare spillere er pantsat, da investorer også skal have del i transferindtægter på Jakob Poulsen – ved siden af Izunna Uzochukwu, Sylvester Igboun og Rilwan Hassan. For nigerianerne gør det sig også gældende, at Churchill Oliseh, der driver klubbens akademi i Nigeria, også skal have en bid af kagen.

Så FC Midtjylland står i dag som en klub, der efter et års arbejde med en genopretningsplan, stadig er dybt afhængig af store transferindtægter. Indtægter, som klubbens altså har belånt.

Og et kig ned over truppen afslører Jonas Lössl, Jesper Juelsgård og Mads Albæk som eneste salgbare spillere, som FCM ejer fuldt og helt. Og der står ikke lige 40 mio. kr. på ryggen af dem.

0 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i fodbold
Seneste i fodbold
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen