- Den er fifty-fifty

Tim Sparv er en mange Superliga-spillere, hvis kontrakt udløber 30. juni. Den finske landsholdsanfører mener, at coronakrisen vil blive udfordrende for mange spillere

FC Midtjyllands Tim Sparv er en af af 50 spillere i Superligaen, der har kontraktudløb til sommer. Foto: Jens Dresling
FC Midtjyllands Tim Sparv er en af af 50 spillere i Superligaen, der har kontraktudløb til sommer. Foto: Jens Dresling

I vinter havde han muligheden for et eventyr - nu er spørgsmålet, hvad der dukker op af udfordringer for Tim Sparv til sommer.

Den finske landsholdsanfører har 30. juni kontraktudløb i FC Midtjylland. Og selvom han kalder sin egen situation interessant, ved han også godt, at mange klubber efter coronakrisen formentlig vil tænke sig om en ekstra gang, inden de smækker en kontrakt på bordet.

- Det positive er, at der måske ikke bliver købt ind for de store summer, og det kan give de transferfrie spillere en fordel.

- Men krisen kan også blive en udfordring for mange, så på den facon er der også noget negativt. Personligt er det ikke noget, som jeg går stresser over lige nu.

- Jeg forholder mig til den realitet, jeg befinder mig i, og er ikke så nervøs, siger Tim Sparv til Ekstra Bladet.

Fodboldspillere i farezonen

Coronakrisen har kostet mange tusinde danskere deres job, og Superligaen kommer ikke til at gå ramt forbi.

En række spillere må indstille sig på en fremtid, hvor pengene skal komme et andet sted end fra fodbold.

Klubberne kommer til at skulle spare på den anden siden af coronakristen, og det kan i første omgang meget vel ramme de spillere, der til sommer står uden en kontrakt.

I Superligaen er der lige nu over 50 spillere, hvis kontrakter udløber 30. juni 2020, og det er langtfra alle, der kan forvente at blive tilbudt en ny kontrakt.

Tidligere kunne det være attraktivt at stå med kontraktudløb. Klubberne skulle ikke betale transfer, og spilleren kunne bruge det i forhandslingssituationen.

Sådan er det stadig for de bedste spillere, men for mange af de restererende gælder det lige nu om bare at kunne få en ny kontrakt, så de kan fortsætte som fuldtidsspillere.


Det er planen, at han skal have en kontraktsnak med FC Midtjylland, når normaliteten på et tidspunkt atter har indfundet sig i Superligaen.

Tim Sparv fejrer Finlands EM-kvalifikation med de to tidligere Brøndby-spillere Paulus Arajuuri og Lukas Hradecky. Foto: Lehtikuva/Markku Ulander/Reuters/Ritzau Scanpix
Tim Sparv fejrer Finlands EM-kvalifikation med de to tidligere Brøndby-spillere Paulus Arajuuri og Lukas Hradecky. Foto: Lehtikuva/Markku Ulander/Reuters/Ritzau Scanpix

33-årige Sparv har været en nøglefigur på heden siden ankomsten i 2014, men har kun fået seks Superliga-starter i denne sæson.

Han fik ikke spilletid i de sidste par kampe, inden Superligaen blev suspenderet, men finnen afviser ikke, at kontrakten med midtjyderne bliver forlænget:

- Jeg vil hverken lægge pres på mig selv eller klubben. Lige nu vil jeg sige, at det er fifty-fitfy, om jeg forlænger eller ej.

- Jeg er åben over for at blive i FC Midtjylland, som har været vigtig for mig, og jeg er stolt over at have været en del af den mest fremgangsrige tid i klubbens korte historie.

- Men samtidig er jeg åben over for nye impulser og måske få andre oplevelser med i bagagen, som jeg kan bruge, når jeg engang stopper. Vi må se, hvad det ender med.

Tim Sparv har foreløbig vundet mesterskabet to gange med FC Midtjylland. Til sommer håber han at kunne fejre sin tredje guldmedalje med klubben. Foto: Ernst van Norde
Tim Sparv har foreløbig vundet mesterskabet to gange med FC Midtjylland. Til sommer håber han at kunne fejre sin tredje guldmedalje med klubben. Foto: Ernst van Norde

I seneste transfervindue i januar var der klubber, der forhørte sig. Tim Sparv tænkte dog slet ikke i de baner i vinter.

Han ønskede dog ikke at forlade FC Midtjylland midt i en sæson, hvor klubben er godt på vej mod dets tredje mesterskab på seks år.

Tim Sparv har været med hele vejen, men lige nu er hans fodboldfremtid omtrent lige så uvis som det meste andet i verden.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Tim Sparv er kaptajn for det finske landshold, der til sommer skulle have deltaget i landets første store fodboldslutrunde. Foto: Ints Kalnins/Ritzau Scanpix
Tim Sparv er kaptajn for det finske landshold, der til sommer skulle have deltaget i landets første store fodboldslutrunde. Foto: Ints Kalnins/Ritzau Scanpix
 

Vil stå i spidsen for finsk EM-hold

13. juni skulle Tim Sparv havde ført Finland ind i Parken til EM-mødet med Danmark, men drømmen er sat på standby.

Det ærgrer FC Midtjylland-krigeren, men han kalder beslutningen om at udskyde EM-slutrunden for ansvarlig og det eneste rigtige.

- Vi bliver nødt til at være tålmodige. Finsk fodbold har ventet rigtig lang tid på det, så det er selvfølgelig svært for både spillere og fans.

- Men forhåbentlig får vi chancen næste sommer, siger Tim Sparv, der er anfører for det finske landshold, der i efteråret i suveræn stil kvalificerede landet til dets første store fodboldslutrunde nogensinde.

Begejstringen var stor, da Finland blev EM-klar. Foto: Lehtikuva/Markku Ulander/Reuters/Ritzau Scanpix
Begejstringen var stor, da Finland blev EM-klar. Foto: Lehtikuva/Markku Ulander/Reuters/Ritzau Scanpix

- Meget kan ske på et år, men det er stadig min drøm, at jeg fører Finland ind til EM som kaptajn, og jeg vil gøre alt for at holde min plads.

- At repræsentere mit land har været en kæmpe del af min identitet, siden jeg kom med på juniorlandsholdet første gang, siger Sparv, der kan bruge slutrunden som en motivation i en tid, hvor der i høj grad af behov for selvdisciplin.

Han bor i lighed med flere andre FC Midtjylland-spillere i Silkeborg og et par gange om ugen mødes to-tre af dem for at holde boldføling ved lige.

Ellers foregår Tim Sparvs træning i udegymmet på privaten og med løbeture omkring Silkeborgsøerne.

De har kontraktudløb til sommer

FC Midtjylland: Zsolt Korcsmar og Tim Sparv

FC København: Ragnar Sigurdsson og Dame N'Doye

AGF: Daniel Thøgersen (udlejet til Kolding), Jakob Ankersen og Mustafa Amini

Brøndby: Michael Tørnes og Kasper Fisker

FC Nordsjælland: Nicolai Larsen og Abdul Mumin

AaB: Patrick Kristensen, Jorés Okore, Jakob Blåbjerg, Jeppe Pedersen, Søren Tengstedt og Aramis Kouzine

Randers FC: Johnny Thomsen og Tobias Damsgaard

Lyngby: Frederik Schram, Thomas Mikkelsen, Lasse Nielsen, Martin Ørnskov, Kasper Enghardt, Jesper Christjansen og Lasse Fosgaard

OB: Jacob Barrett Laursen og Kingsley Madu

AC Horsens: Michael Lansing, Peter Nymann, James Gomez (lejet i Banjul), Matthias Præst og Oliver Drost

SønderjyskE: Sebastian Mielitz, João Pereira, Nicholas Marfelt, Eggert Jónsson og Johan Absalonsen

Hobro: Rasmus Minor Petersen, Nicholas Gotfredsen, Simon Jakobsen, Brandon Onkony, Kerim Memija (lejet i Vejle) og Jonas Brix-Damborg

Esbjerg: Mads Kikkenborg (udlejet til Sydvest), Mathias Rosenørn, Vito Mannone (lejet i Reading), Rodolph Austin og Markus Halsti

Silkeborg: Rafael Romo, Frederik Møller, Kees Luijckx, Marc Rochester, Shkrodran Maholli og Filip Lesniak (lejet i AaB)

Spillere på lejekontrakter er kun medtaget, hvis de har kontraktudløb i den klub, hvor de er lejet.

For eksempel udløber Brøndbys lejeaftale med Samuel Mraz, men han har derefter to år tilbage af sin kontrakt med Empoli og er derfor ikke medtaget.