FCM-ejer i sjældent interview: Det havde jeg ikke regnet med

FCMs britiske ejer Matthew Benham holder sig helst i kulisserne, men nu åbner milliardæren op over for Ekstra Bladet om sin midtjyske satsning, der sandsynligvis ender med guld

FCM-ejer Matthew Benham er positivt overrasket over, at FCM ligger til at vinde guld. (Foto: Ernst van Norde)
FCM-ejer Matthew Benham er positivt overrasket over, at FCM ligger til at vinde guld. (Foto: Ernst van Norde)

Det var en onsdag i juli sidste år, at en med danske øjne fuldstændig ukendt brite trådte ind i FC Midtjylland med en check på 58 mio. kr.

Matthew Benham reddede dengang FCM fra en kæmpe økonomisk krise, der truede med at sende klubben i knæ.

Han købte aktiemajoriteten i klubben, og mandag aften meddelte FCM så, at den britiske milliardær forventes at sidde på hele 86,92 procent af aktierne ved denne uges udgang.

Benham indsatte sammen med indtoget i FC Midtjylland den innovative iværksætter og forfatter Rasmus Ankersen som bestyrelsesformand, og sammen har de været med til at drive FCM helt frem til snarlige matchbolde i mesterskabskampen.

Se også: FCM-profiler: Pinligt hvis mesterskabet kikser

Samtidig kan Matthew Benhams anden klub engelske Brentford i den kommende weekend nå playoff-runden om oprykning til eventyrlandet Premier League. Så der er absolut fart over tingene for milliardæren Benham, der har tjent hovedparten af formuen på at udvikle systemer til professionelle gamblere, spiludbydere og myndigheder verden over.

Matthew Benham gamblede også ved at overtage FC Midtjylland nærmest udelukkende på Rasmus Ankersens anbefaling, men også her har han ramt jackpot.

Det fortæller den britiske forretningsmand, der primært har holdt sig i kulissen i sæsonens løb og ladet Rasmus Ankersen samt FCMs sportslige direktør Claus Steinlein fylde i mediebilledet.

FCMs bestyrelsesformand Rasmus Ankersen er dagligt i tæt dialog med ejer Matthew Benham (Foto: Ida Munch)
FCMs bestyrelsesformand Rasmus Ankersen er dagligt i tæt dialog med ejer Matthew Benham (Foto: Ida Munch)


Men i en eksklusiv snak med Ekstra Bladet fortæller Benham, at det er kommet bag på ham, at FC Midtjylland med 12 points forspring ned til FCK er så tæt på klubbens første mesterskab.

- Da jeg lavede investeringen i FCM, var det, fordi jeg troede på, at klubben havde et uforløst potentiale, men jeg havde ikke præcist regnet med, at vi ville stå i den situation, vi gør nu med syv kampe igen. Jeg havde ikke regnet med, at vi ville stå så godt i guldkampen. Det er flot, og selvom der altid er plads til forbedringer, har jeg har stor respekt for det arbejde, som er blevet udført i klubben indtil videre, fortæller en stolt Matthew Benham.

FC Midtjylland har ud over Benhams millioner også fået gavn af hele systemet omkring Smartodds, som er et af de firmaer, som briten ejer. Analysefirmaet Smartodds leverer nemlig data om stort set alle spillere i de europæiske ligaer og kan sammenligne spillernes niveau sat op imod Superligaen.

Det har givet midtjyderne en helt anden måde at finde nye spillere, og som blandt andet var årsag til, at man fik øjnene op for finske Tim Sparv.

FCM-ejeren er fuldt ud tilfreds med, hvordan klubben har udviklet sig, siden han overtog den sidste sommer.

- Da jeg kom ind i juli sidste år, var klubben i en svær økonomisk situation. Folk tænkte mest på at overleve, og den mentalitet har vi skulle ændre, så vi nu igen tænker offensivt. En af vores vigtigste opgaver har været at få drejet klubben i den retning, og det synes jeg på mange måder er lykkedes godt.

- Derudover har vi implementeret en række nye processer omkring specielt rekruttering og også givet nogle nye værktøjer til trænerne, som de kan bruge til at træffe beslutninger før, under og efter kampene, forklarer Benham.

Selv om han har opbygget et mægtigt forretningsimperium, så understreger han, at han bruger rigtig meget tid på de to fodboldklubber, han står i spidsen for.

- Jeg bruger stort set al min tid på de to fodboldklubber i dag. Fordi jeg bor i London, er jeg mest synlig i Brentford, men i forhold til FC Midtjylland taler jeg på næsten daglig basis med Rasmus (Ankersen) om tingene, og så er det ham, der sammen med ledelsen i klubben, fører ideerne ud i livet. Der, hvor jeg er mest involveret, er i forhold til scouting-delen, men jeg er også meget optaget af at følge med i, hvordan akademiet klarer sig, og hvilke unge spillere, der er på vej ind på førsteholdet. For eksempel var det fantastisk at se vores U17-hold slå AC Milan 4-0, og for nyligt vandt U19 en stor turnering i Schweiz, lyder det fra Benham.

Den britiske milliardær forklarer også, at det er helt bevidst, at han ikke udtaler sig om det ene og andet i forhold til FC Midtjylland og Superligaen.

- Jeg er ikke den slags ejer, der blander mig i alle driftsbeslutninger. Jeg stiller kritiske spørgsmål og hjælper, hvor jeg kan, men vi har en god ledelse i klubben, og det er deres ansvar at drive klubben frem mod de mål, der er sat op.

FC Midtjylland buldrer mod guld og på længere sigt har klubben målsætning om at være i europæisk gruppespil hvert andet år. Det kan man kun levere, hvis der fortsat bliver investeret i klubben som i øvrigt er på vej af Børsen.

Klubben kan derfor i Matthew Benhams hænder være ekstremt sårbar, hvis han kun er en døgnflue, der hurtigt mister interessen for projektet. Men de spekulationer afviser Benham klart.

- Min filosofi er ikke at investere i fodboldklubber på den korte bane. Jeg vil gerne være med til at flytte FC Midtjylland til det næste niveau, og i den forbindelse er det vigtigt, at vi hele tiden tænker langsigtet. For eksempel har vi, siden jeg kom ind, også øget vores investering i akademiet, og det, synes jeg, er et godt bevis på, at jeg ikke har planer om bare at være her i et par år.

10 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Sport
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere