Intern splittelse hos mestrene: Gulddrømmen vakler

Der tegner sig dybtliggende problemer i FC Midtjylland inden slutspurten om mesterskabet indledes. Brian Priske skal håndtere sin værste krise som cheftræner

Discoverys kommentator, Mikkel Bischoff tror stadig på FCM har mere at give kampen om guldet.

Skyerne hænger tungt over FC Midtjylland inden storkampen i Parken søndag aften.

Midtugens 3-0-sejr over OB i pokalen kan ikke kamouflere, at ulvenes drømme om at forsvare mesterskabet balancerer faretruende nær kollaps.

Nederlagene til Lyngby og senest AGF er sket på et bagtæppe af elendighed, hvor mestrene er dumpet i et sort, sort hul som truer med at opsluge holdet.

Bedste billede på det var AGF-kampen, hvor kaptajn Erik Sviatchenko i utvetydige fraser lod sine frustrationer flyde mod angriberen Sory Kaba.

Sviatchenko rasede på Kaba. Foto: Lars Poulsen
Sviatchenko rasede på Kaba. Foto: Lars Poulsen

Angriberen havde forsøgt på endnu et saksespark i en kamp, hvor ulvene i dén grad havde brug for en angriber, der bare skramlede kuglen i kassen.

FC Midtjylland var så skidt kørende, at et grimt mål, scoret med en hundelort under støvlerne i en ram stank af rådden fisk, aldrig havde været mere efterlyst i ulvenes guldæra.

Det, der fulgte efter slutfløjtet, var så reaktionen fra den vragede målmand, Jesper Hansen, der havde meldt sig kampklar i 2018 midt i sorgen over sin trafikdræbte storebror for at blive helt i pokalfinalen.

Han skænkede ikke AGF-kampen mange tanker. Jesper Hansen tænkte primært på sin egen drøm om at komme til EM.

Jesper Hansen er sendt på reservebænken. Foto: Claus Bonnerup
Jesper Hansen er sendt på reservebænken. Foto: Claus Bonnerup

Det er to uger siden, FC Midtjylland kæmpede sig op på førstepladsen takket være en snæver sejr over de direkte konkurrenter i toppen, Brøndby.

Det var en kamp, hvor Brøndby uden at imponere skabte en stribe store muligheder, og havde det ikke været for Jesper Hansens små mirakler i målet, så havde ulvene også tabt den kamp.

Nu gælder det så FC København. En modstander som Sory Kaba altid scorer mod. Normalt vil vinderen være et godt bud på en mester. Men lige nu vil en sejr til FC Midtjylland ikke sige alverden i den retning.

Brian Priske har et væld af problemer, som han skal have styr på, inden et titelforsvar bliver aktuelt. Ekstra Bladet giver dig overblikket her.

FC Midtjyllands fem store udfordringer

 

Intern splittelse

Efter to mesterskaber og en pokaltitel på tre sæsoner FC Midtjylland gik ulvene ind til sæsonen som guldfavoritter.

Det udløser et mentalt skred i en trup at gå fra at jagte en flimrende drøm til at skulle leve op til egne standarder og møde forventningerne.

Det har udløst interne gnidninger, fordi der er så store kulturelle forskelle i truppen. Fra de ubekymrede brasilianere til de indædte ledere i centerforsvaret.

Anfører Erik Sviatchenko var åbenlyst rasende på Sory Kaba i forbindelse med kampen mod AGF, og de interne gnidninger var også et tema for unge Gustav Isaksen efter pokalkampen mod OB

- Det har været lidt op ad bakke, og der har været dårlig stemning, men vi har arbejdet internt med at få det ud af verden, sagde Gustav Isaksen.

Læg dertil at Mikael Anderson og Sory Kaba begge har været sat uden for grundet sammenstød under træning tidligere på foråret.

Brian Priske skal have samlet holdet så de forenet bruger energien på et fælles mål.

Så alvorligt er det:

 

Den barske keeperrokade

Trænerens handlinger kommer under lup i spillertruppen, når det kniber på banen.

Ro, overblik og sikker kurs vil betyde meget. Brian Priske valgte at sende Jesper Hansen på bænken efter to storkampe mod Lyngby og Brøndby.

Skiftet til Jonas Lössl skulle nok komme før eller siden, men timingen virkede besynderlig.

Nederlaget til AGF gjorde ikke situationen lettere, og Jesper Hansens åbenmundede utilfredshed var meget symbolsk.

Der er et veletableret internt spillerhierarki i FC Midtjylland, der vakler med Jesper Hansens reservetjans, og Brian Priske har desperat brug for, at resultaterne vender til det bedre for at få den del på plads.

Så alvorligt er det:

 

Zzzzz – vågn op

- På baggrund af de to seneste nederlag, hvor vi så energiforladte og rådvilde ud - og som fornemmelsen har været indtil videre i 2021 - følte jeg, at vi skulle tilbage til scratch, sagde Brian Priske efter OB-kampen.

FC Midtjylland har brystet sig af, at de har introduceret hurtigere spillertyper siden mesterskabet i 2018, og det er en succesformel i moderne fodbold at kunne spille med temposkift og gøre tingene i høj fart.

De nøgne tal fortæller imidlertid at FC Midtjylland som et hold med fart er tæt på at være en illusion. FC Midtjylland halter klart efter Superligaens tophold, Brøndby, der profiterer af eksplosioner fra de offensive typer.

De officielle tal fra Superligaen viser, at FC Midtjyllands spillere slet ikke er med i topfeltet, når det kommer til løb i høj fart (ingen faste startere i top 50), antallet af sprint (tre faste startere i top 50) eller topfart (tre i top 50).
Så alvorligt er det:

 

De tre tenorer uden harmoni

Når FC Midtjyllands offensiv sprudler, så synger de tre tenorer – Pione Sisto, Evander og Anders Dreyer – i himmelsk harmoni.

De tre er ramlet ind i en kollektiv halsbetændelse og det lyder ad helvede til.

Evander ligner en spiller, der ikke gider i kulden. Dreyer er totalt blottet for selvtillid og Pione Sistos mange løb på tværs af banen virker ikke.

Det giver udslag på flere fronter. Eksempelvis lykkes FC Midtjylland sjældent med at forvandle en bolderobring til en regulær omstilling. Det tal er halveret i forhold til sidste sæson.

Ingen klub i Superligaen slår indlæg så ofte som FC Midtjylland – 19 indlæg hver kamp, men træfsikkerheden er helt i skoven. Blot 30 procent rammer en medspiller, hvilket er værst i Superligaen.

Gustav Isaksen er nu introduceret og ligner en fast starter, hvilket har hjulpet.

Læg dertil, at Frank Onyeka og Jens-Lys Cajuste begge virker til at have svært ved at finde niveau.

Så alvorligt er det:

 

Skydegale og skide gale

FC Midtjylland var de første til at arbejde metodisk med tal i fodbold herhjemme. Og deres succes er funderet på nogle meget simple principper om, at chancen for mål afhænger af hvor afslutningerne kommer fra.

En tommelfingerregel er, at der skal gerne afsluttes midt for mål – og tæt på mål.

Brian Priskes spillere har åbenbart ikke modtaget beskeden.

FC Midtjylland skyder populært sagt på det hele. Ingen anden Superliga-klub afslutter oftere end FC Midtjylland, 15 afslutninger i snit.

Det burde give en god mulighed for succes. Men Evander og Pione Sisto flimrer som regel rundt uden for felterne og hugger til – af Evanders 42 skud er 32 uden for feltet.

Syv af de 15 afslutninger falder uden for feltet. Det er i praksis spildte afslutninger.

Så alvorligt er det

Seneste nyt

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Det er fuldstændig hat og briller