Bagom Superliga-optur: Møde ændrede alt – Ekstra Bladet
FC Nordsjælland

 

Det var under bruserne i omklædningsrummet, at FC Nordsjællands optur startede.

Nordsjællænderne havde lige tabt 2-0 til OB hjemme på Right to Dream Park og dermed indkasseret det femte nederlag i træk.

Det var 7. februar, FC Nordsjælland var tredjesidst i Superligaen og havde otte point op til en slutspilsplads.

Noget skulle ske.

- Vi står faktisk inde i badet og taler om, at det godt kan være, at vi lige skal samle alle, siger FC Nordsjællands Mads Døhr Thychosen.

Når han siger vi, tænker han på Magnus Kofod Andersen, Kian Hansen og sig selv.

De tre udgør anførergruppen i den nordsjællandske klub, og de fortsatte deres snak, efter de havde klædt om.

Der var dømt krise, da OB vandt 2-0 i Farum og tilføjede FC Nordsjælland det femte nederlag på stribe. Foto: Jens Dresling
Der var dømt krise, da OB vandt 2-0 i Farum og tilføjede FC Nordsjælland det femte nederlag på stribe. Foto: Jens Dresling

Næste morgen gik anfører Kian Hansen til cheftræner Flemming Pedersen.

Han fortalte, at de gerne ville have udskudt evalueringen af OB-kampen med et kvarter. Anførergruppen havde indkaldt til spillermøde.

- Det handlede om, hvad vi kunne gøre for at forbedre præstationerne på banen og i træningsmiljøet.

- Selvfølgelig sætter det en stemning, når man taber fem kampe i træk, og vi mente, at vi godt kunne forlange mere af hinanden. Så vi fik lagt nogle klare linjer for, hvad der forventes af en både til træning og i kamp, siger U21-landsholdsspilleren Magnus Kofod Andersen.

Det var intet rabaldermøde, men svesken røg på disken.

Som Mads Døhr Thychosen siger, handlede det om at sørge for, at alle trak i samme retning.

- Vi havde ikke afskrevet top-6, men skulle det nås, skulle der ske noget. Det var vigtigt, at vi kom med en trodsreaktion tidligt.

- Jeg vil sige, at vi er blevet et modent hold, på trods af vi er meget unge, siger den tidligere FCM-forsvarer, der med sine 23 år er blandt de gamle i FC Nordsjælland.

 

 

Mads Døhr Thychosen (th.) går til den, og hans iver har smittet af på holdkammeraterne. Foto: Jens Dresling
Mads Døhr Thychosen (th.) går til den, og hans iver har smittet af på holdkammeraterne. Foto: Jens Dresling
 

 

Skæbnen ville, at anfører Kian Hansen blev skadet op til den næste kamp mod Vejle og har været ude siden.

Den tidligere Arsenal-mand Johan Djourou gik også i stykker, efter man havde spillet 2-2 i det østjyske, så Mads Døhr har oplevet at være ældste mand på holdkortet.

Han hæfter sig især ved, at FC Nordsjælland efter spillermødet 8. februar har arbejdet røven ud af bukserne i alle kampe.

Der er ikke længere noget med, at kampen er ovre ved pausen, fordi de er bagud 0-2.

- Og så er der noget, der har irriteret mig rigtig meget, siden jeg kom hertil, siger han og fortsætter:

- Der har været en forestilling blandt de andre hold om, at når man mødte FC Nordsjælland, var man sikker på ikke at komme hjem med blå mærker.

- De var ikke bange for at løbe ind i os, men jeg håber, at de har ændret deres syn. Selvom vi ikke har samme højde og drøjde, har vi vist, at vi har mere at stå imod med.

- Vi tager til Aarhus og henter en arbejdssejr i en kamp med en helvedes masse dueller.

- Og i Randers i sidste weekend vinder vores 16-årige dreng (Andreas Schjelderup, red.) en hovedstødsduel, han aldrig nogensinde burde vinde, og vi går ned og scorer. Det havde du ikke set for et par måneder siden.

Magnus Kofod Andersen har de seneste kampe båret anførerbindet. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Magnus Kofod Andersen har de seneste kampe båret anførerbindet. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
 

Når Døhr skriger mig ind i hovedet, ved jeg godt, at der ikke er for at irritere mig, men fordi der er brug for, at jeg lige stepper ti procent op.

 

Magnus Kofod nikker. Den 21-årige midtbanemotor har også oplevet et hold, der de seneste måneder har vist langt større modstandskraft og mere gejst:

- Det var ikke, fordi vi tog let på det før, men vi har fået den hårdhed, der har manglet. Vi går også hårdere til hinanden og fortæller, når der er noget galt.

- Når Døhr skriger mig ind i hovedet, ved jeg godt, at det ikke er for at irritere mig, men fordi der er brug for, at jeg lige stepper ti procent op.

Anførergruppen havde efter mødet punkter med til trænerne, som de gerne så ændret.

Men først og fremmest handlede mødet om, hvad de selv kunne gøre for vende tingene, og Magnus Kofod er glad for, at de ikke bare lod stå til efter nedturen i starten af året:

- Spillere kan gå og tænke, at der måske er brug for et møde, men ingen tager ansvar for det. Der er det godt, at vi er en gruppe, hvor man føler sig tryg og tør gå til hinanden.

 

 

Flemming Pedersen er meget begejstret over, at hans spillere tog initiativ til et møde efter en skidt afslutning på 2020 og en dårlig start på 2021. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Flemming Pedersen er meget begejstret over, at hans spillere tog initiativ til et møde efter en skidt afslutning på 2020 og en dårlig start på 2021. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
 

Træner om spillermøde: 'Lige i vores ånd'

- Jeg tænkte 'hold kæft hvor godt'.

Flemming Pedersen jublede indvendigt, da Kian Hansen dagen efter OB-kampen fortalte, at spillerne gerne ville holde et internt møde om situationen.

- Lige så snart de tager ejerskab og ansvar, går jeg og klapper i mine små hænder. Det er præcis den måde, vi ønsker at arbejde på, siger Flemming Pedersen.

Han og trænerstaben blev efter mødet præsenteret for en række punkter, som de blev bedt tage stilling til.

Spillerne ønskede flere afslutningsøvelser og ikke for meget taktisk træning.

Det handlede for dem om at få større energi og mere humør ind i træningen.  

- De havde kigget hinanden i øjnene og var kommet frem til nogle punkter. Når det er vigtigt for holdet, og de tager ansvar, skal de have 100 pct. opbakning fra trænerstaben.

- Det er jo lige i vores ånd. Her kommer lederskabet ikke fra cheftræneren eller trænerstaben. Vi arbejder på at udvikle den enkelte til at blive sin egen leder inden for holdets ramme, siger Flemming Pedersen, der så en flok spillere, der hankede op i sig selv og hinanden.

- Der var en bevidsthed om, at situationen krævede endnu mere sammenhold. Andre steder, hvor der har været i krise, har man set egoer trække sig og en træner, der bliver mere personlig i pressen.

- Den slags kan slå revner. Skulle vi komme i en krise igen, ved vi nu, at vi er mentalt polstret til at tackle det, siger den 57-årige FC Nordsjælland-træner.

 

 

Mere fra Ekstra Bladet+

Hvis Herlufsholm var en muslimsk friskole ...

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind