Sent lyspunkt i trist efterår: Superliga-boss taler ud

- Vi har på ét år sagt farvel til de ni vigtigste spillere, og det tager måske lidt længere tid at bygge noget nyt op igen, siger Kasper Hjulmand om udviklingen af sit unge, talentfulde mandskab

Kasper Hjulmand efter FC Nordsjællands træning i onsdags. Foto: Jonas Olufson.
Kasper Hjulmand efter FC Nordsjællands træning i onsdags. Foto: Jonas Olufson.

Seks kampe uden sejr og 14 kampe uden at vinde på udebane i Superligaen.

Efteråret havde inden søndagens sejr i Haderslev været ligesom en stor, besværlig bjergetape for Kasper Hjulmands tropper i FC Nordsjælland.

Men de svingende resultater og de mange udsving undervejs kommer faktisk ikke som den store overraskelse for cheftræneren.

Mistede de ni vigtigste
- Det er helt naturligt for mig, at der kommer et dyk for os nu. Selvfølgelig render vi ikke rundt og tror, vi taber den næste kamp. Men se på det logiske: Hvor lidt erfaring vi har i vores trup, hvor mange penge vi bruger, og hvor meget kvalitet vi har mistet. Vi er i gang med genopbygningen og skal ikke vurderes som et tophold. Det har vi slet ikke økonomiske ressourcer til, mener Kasper Hjulmand.

- Inden for ét år mistede vi vores ni vigtigste spillere (Emiliano Marcondes, Patrick Mtiliga, Marcus Ingvartsen, Stanislav Lobotka, Andreas Maxsø, Mathias Jensen, Runar Alex Runarsson, Ernest Asante og Tobias Mikkelsen). Det er ikke nemt, når så mange forlader skuden på kort tid. Og på den baggrund er vores dyk naturligt, forklarer han.

Iklædt tophue og træningsdragt er Kasper Hjulmand i sit rette element. Han føler ikke trang til bortforklaringer og undskyldninger. Han ryster ikke på hånden og føler trang til at gå på kompromis med FCN-dna’et, hvor det handler om egenudviklede spillere på førsteholdet.

- Når vi kommer i top-3, spiller vi over evne. Når vi spiller, som man kan forvente, er vi et midterhold. Og så er der de sæsoner, hvor vi spiller skidt. Her kan vi godt rykke ned, forklarer han.

Der har været grund til bekymring for Hjulmand i denne sæson. Foto: Jens Dresling/Polfoto.
Der har været grund til bekymring for Hjulmand i denne sæson. Foto: Jens Dresling/Polfoto.

Alt for lidt erfaring
Kasper Hjulmand ved godt, hvor skoen trykker lige nu på det unge FCN-mandskab. Med Mikkel Damsgaard, Andreas Skov Olsen, Mohammed Kudus og Ibrahim Sadiq som alle blot er 18 år, mens Nicklas Strunk, Jonathon Amon og Magnus Kofoed er 19 år, har han rigtig mange urutinerede spillere.

- Da vi mødte FC Midtjylland i oktober (tabte 1-4), var der i snit 158 Superligakampe til forskel på de to hold.

- Vi skal være mere robuste og stabile. Og så handler det om at få mere erfaring i truppen. Unge spillere med flere Superligaminutter. Erfaring kan godt være en spiller som Mathias Jensen på 22 år med 100 Superligakampe, siger Kasper Hjulmand og uddyber:

- I dag er flere af vores spillere blot 18-19 år. Om to-tre år står de også med den erfaring, som Mathias havde, da han rejste i sommer. Derfor er en af vores vigtigste opgaver at få talenterne til at blive lidt længere. Måske ét år mere, før de bliver solgt. Superligaen er et fantastisk sted at være, når du er 18-20 år og skal udvikle dig.

Holder fast i konceptet
- Jeg er overbevist om, at spillerne får glæde af det, hvis de bliver ét år længere. Se på Thomas Delaney. Han tog ét år mere i FCK. Blev ligaens bedste spiller. Skiftede til Bremen, trådte direkte ind på Bremens hold, forklarer han.

På trods af de svigtende resultater de seneste måneder får det hverken Hjulmand eller andre i FCN-toppen til at varsle en anden strategi.

- Vi gør tingene på vores måde og fastholder den kurs, vi har lagt. Vi tror på et kvalitetsløft over det næste stykke tid. Men det kommer måske til at tage lidt længere tid. Men potentialet er stort. Vi har 15-16-årige talenter på vej. De er snart klar til Superligaen, pointerer Kasper Hjulmand.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Kasper Hjulmands tid hos FC Nordsjælland kan snart være ovre. Foto: Jonas Olufson.
Kasper Hjulmands tid hos FC Nordsjælland kan snart være ovre. Foto: Jonas Olufson.

Vi taler sammen hver dag

Kasper Hjulmands kontrakt udløber efter sæsonen. 30. juni næste år kan det være slut i Farum efter næsten ti år fordelt på tre perioder i klubben.

Hovedpersonen er ikke meget for at tale om den fremtid, der ligger efter 30. juni 2019.

- Jeg er i FCN og er stolt over at være her. Det er en fantastisk klub, et interessant projekt.

Har I dialog om en forlængelse af samarbejdet?

- Vi taler sammen hver dag. Vi er glade for hinanden og er i dialog.

Vil du gerne fortsætte i klubben?

- Jeg identificerer mig meget med de steder, jeg er. Klubben og hele projektet betyder meget for mig. Jeg er glad og stolt. Og ja, meget glad for at være her.

- Men jeg fokuserer slet ikke på, hvad jeg skal. Det handler ikke om mig. Det handler om, vi skal lave resultater med FCN.

De er vilde med vores akademi

De spiller med det yngste hold i Europa, men det har aldrig været ambitionen. Til gengæld er det drømmen, at de på et tidspunkt 100 procent kan stå for rekrutteringen af spillerne.

FC Nordsjællands talentakademi giver genlyd overalt. De kommer fra det meste af Europa. Ja, nærmest fra hele verden for at se nærmere på den måde, som FC Nordsjælland arbejder med talentudvikling.

- Vores akademi får meget mere opmærksomhed i udlandet frem for i Danmark. For nylig havde vi besøg af to Bundesligaklubber. Faktisk har vi konstant besøg fra klubber, der vil se, hvordan vi gør tingene. Og alle er meget imponerede over den måde, vi gør det på, forklarer Kasper Hjulmand.

Aktuelt er der amerikanere på besøg for at se nærmere på FCN-akademiet.

Foto: Lars Poulsen/Polfoto.
Foto: Lars Poulsen/Polfoto.
 

Skal klædes rigtigt på

Når spillerne på akademiet i FCN skal uddannes, handler det om at klæde de unge mennesker ordentligt på.

De skal ikke kun uddannes som fodboldspillere, men også som mennesker, der er parate til at tage et ansvar i livet.

- Spillerne skal ikke bare køre rundt i dyre biler, men være bevidste om, hvad de kan bruge fodbolden til. De skal være parate til at give noget tilbage til dem, der har brug for det. Men de skal også have den følelse, at der er en mening med det, de laver.

- Jeg så for nylig en undersøgelse, der viste, at tre ud af fem Premier League spillere går personligt konkurs indenfor fire år, efter de har stoppet karrieren. Det fortæller alt om, at de fuldstændig har levet over evne og slet ikke været i kontakt med den virkelige verden, siger Kasper Hjulmand.

Mark Strudal er ærgerlig og uforstående over timingen i sin fyring. Screenshot: TV3 Sport 1. division - 28. nov. 2018 - kl. 14:43 Fyret Strudal: - Ærgerligt og helt forkert

Se også: FCK tager sjældent skridt: 'Helt uacceptabelt'

Lørdagskampe kan være fortid, når Superligaen bliver skåret ned til 12 hold. Foto: Bo Amstrup. Sport og Spil Brøndbys kontrakt-kvaler: I transfer-strid med deres 'onde ånd'

3 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Sport
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere