Stort interview: Sådan endte FCK-bossen i Nordsjælland

To sportschefer: Den tidligere FCK'er Carsten V. Jensen har fokus på FC Nordsjællands Superliga-hold, mens Jan Laursen har særligt fokus på klubbens akademi

- CV er meget professionel og vil gerne tage dialogen. Han er ikke egenrådighed, men når han tager en beslutning, så tager han den også, siger Jan Laursen (tv.) om sin nye med-sportschef i FC Nordsjælland, Carsten V. Jensen (Foto: Linda Johansen)
- CV er meget professionel og vil gerne tage dialogen. Han er ikke egenrådighed, men når han tager en beslutning, så tager han den også, siger Jan Laursen (tv.) om sin nye med-sportschef i FC Nordsjælland, Carsten V. Jensen (Foto: Linda Johansen)

Jan Laursen og Carsten V. Jensen er ikke uvant med at sidde over for hinanden.

Det har de gjort mange gange i årenes løb, når der skulle handles fodboldspillere mellem FC Nordsjælland og FC København.

Men en ting er at sidde over for hinanden ved forhandlingsbordet, noget helt andet er at sidde over for hinanden ved sportschefbordet. Eller rettere sportschefbordene.

For Jan Laursen har fået selskab på kontoret på første sal i Farum Park. Der er kommet et nyt bord til et gammelkendt ansigt.

Carsten V. Jensen ønsker FCK alt det bedste - bare ikke når de møder FC Nordsjælland (Foto: Mogens Flindt) FC København Fyret CV afviste FCK-hyldest

Carsten V. Jensen er kommet til FC Nordsjælland, der forsøger sig med en ny konstellation og nu har to sportschefer. Den tidligere FCK-boss CV har fokus på Superliga-holdet, mens Jan Laursen har særligt fokus på akademiet.

- Det handler om at udfordre sig selv, og jeg har haft nogle tanker omkring, hvordan klubben og jeg selv kunne udvikle sig til at blive stærkere. Jeg har haft mange tanker i forhold til fodboldledelse, som jeg synes har været præget af en meget konservativ tankegang.

- Inden for trænerdelen har vi prøvet at tænke anderledes og fået skabt et stærkt setup. Nu løfter vi så det ledelsesmæssige med CV, siger Jan Laursen til Ekstra Bladet, som har sat de to sportschefer stævne på delekontoret på Farum Park.

Det startede i Næstved
Første gang de to stødte på hinanden var i efteråret 1992 i Næstved, hvor de havde et halvt år som holdkammerater.

Dér opdagede Jan Laursen, at CV var en af dem, man gerne ville være på hold med. Han gik til den og ville vinde.

Siden stødte de to på hinanden som modstandere og kolleger, og selv om de indimellem godt kunne slås lidt, var forholdet præget af gensidig respekt og forståelse.

Uffe Bech i aktion for Danmark under U21-EM i Tjekkiet. (Foto: Lars Poulsen) FC Nordsjælland U21-talent: Har hørt om Hannover-interesse

Idéen med to sportschefer var Jan Laursens, og det var ham selv, der foreslog CV som sin makker. Uformelle snakke blev til formelle samtaler, og 22. juni sprang bomben så.

Mr. FCN havde hentet Mr. FCK til Farum.

- Jan skal have kredit for at tænke sådan. Der er ikke mange i den position, der ville tilsidesætte egne interesserer og status for klubbens bedste, siger Carsten V. Jensen, der efter tyve år som spiller, træner og sportschef i FCK blev fyret i foråret 2014.

Han havde både hele og halve muligheder rundt omkring, men valgte udfordringen FC Nordsjælland.

- Jeg har arbejdet med store ressourcer i en klub, hvor man per definition var mesterskabskandidat og skulle spille europæisk. Det er vanskeligt at finde noget, der matcher det. I hvert fald i Skandinavien.

- Så for mig handlede det om at finde en helt ny udfordring, hvor man ser tingene på en anden måde. I FC Nordsjælland kommer jeg til at arbejde på en ny måde, og det kan give mig ny inspiration i hverdagen, siger Carsten V. Jensen.

Carsten V. Jensen og Jan Laursen drømmer om at skabe et ungt hold med mange egenproducerede spillere, der er godt nok til at spille i Europa (Foto: Linda Johansen)
Carsten V. Jensen og Jan Laursen drømmer om at skabe et ungt hold med mange egenproducerede spillere, der er godt nok til at spille i Europa (Foto: Linda Johansen)

Der er mere end et bogstav til forskel på FCN og FCK. På nogle områder har de stået som hinandens modsætninger som to vidt forskellige klubber og forretninger de seneste sæsoner, og den nye sportschef er ikke det, man ville kalde prototypen på en FCN’er.

Men som han selv siger, er der også mange ligheder med de københavnske løver og de nordsjællandske tigre.

- Forskellene er selvfølgelig meget synlige. I København er det etablerede spillere, og det handler om mesterskaber og europæisk fodbold.

- Her drejer det sig om at skabe en sammenhængende forretning gennem et stærkt akademi og salg. Men der er også ligheder. Begge steder er der sat en retning, man arbejder struktureret og er meget tydelige om, hvad man vil med sit koncept.

Superliga-sæsonen 2015-16 indledes på Farum Park. Superligaen Overblik: Sådan starter dit Superliga-hold

- Nogle vil nok mene, at jeg tilhører en kategori og FCN en anden. Det kan jeg godt forstå, men så vil jeg godt afsløre, at jeg er pragmatiker. Om det hedder det ene eller det andet, betyder ikke så meget, så længe der er en intelligent tanke, og at der er et udbytte af at spille intelligent fodbold både offensivt og defensivt, siger Carsten V. Jensen, der kommer til en klub, der i sin grundtanke er mere offensiv, end den han forlod.

AKP-løsningen
To sportschefer er en udspringer af en offensiv og anderledes tilgang, og begge d’herrer ved, at der vil komme tidspunkter, hvor de er uenige. Det er faktisk en del af årsagen til, at FC Nordsjælland nu har to sportschefer.

- Vetoret er da et ord, der har været oppe at vende, men hvis det havde været et vigtigt ord i vores samtaler, så havde vi ikke siddet sammen her nu. Og hvis vi ikke havde troet, at der ville komme diskussioner og uenighed, havde vi heller ikke siddet sammen her nu.

- Jeg er sikker på, at vi bliver uenige om nogle ting, og det gør det bare spændende. Vi har aftalt, at det gode argument vinder, siger Jan Laursen og bliver suppleret af sin makker.

- Vi har selvfølgelig talt igennem, hvordan vi forestiller os, at det skal være. Nu sidder vi fysisk lige over for hinanden, og Jan kan give mig modspil, og jeg kan give ham modspil.

- Vi har hvert vores fokusområde, men en stod flade vil ramme hinanden, og der skal vi bruge hinanden til at træffe endnu bedre beslutninger.

Og bliver de to ikke enige om, hvem der har det bedste argument, findes der også en løsning på det. Den hedder Allan K. Pedersen.

Flemming Pedersen (i midten) har været en del af Kasper Hjulmands trænerteam i både FC Nordsjælland og FC Mainz. (Foto: AP) Intl. fodbold Dansk træner ansat som 'fodboldfilosof' i Brentford

Det er ham, der udskriver checken i FC Nordsjælland, og klubejeren har i sidste ende det afgørende ord.

- Det tiltaler mig med en fodboldklub, hvor beslutningsvejen er så kort. Her har vi halvandent skridt, så kan vi høre, hvad overbossen har at sige til det.

- Jeg har prøvet den model før – godt nok ikke med en klubejer, men en situation, der minder om det (da Flemming Østergaard var boss i Parken, red.). Der er virkelig kort vej, og det trives jeg med, siger Carsten V. Jensen, inden han indtager sit bord.

Nu skal der arbejdes.

0 kommentarer
Vis kommentarer