Superliga-komet slår rekorder: Forvandlet efter skelsættende besked

Efter at være blevet droppet til U19-landsholdet tog FCN-angriberen Andreas Skov Olsen en afgørende beslutning. Han kom forvandlet tilbage til den nye sæson og er nu den yngste spiller i historien, der har scoret ti Superliga-mål på en sæson

- Det er gået virkelig stærkt, og ja, det er fedt, men det kan blive meget federe. Jeg er ikke mæt, fordi jeg har haft lidt succes og scoret nogle mål. Det er meget mere, jeg kan nå, siger FCN's unge topscorer Andreas Skov Olsen. Foto: Ole Steen
- Det er gået virkelig stærkt, og ja, det er fedt, men det kan blive meget federe. Jeg er ikke mæt, fordi jeg har haft lidt succes og scoret nogle mål. Det er meget mere, jeg kan nå, siger FCN's unge topscorer Andreas Skov Olsen. Foto: Ole Steen

Først troede han, at der var en fejl, at hans navn ikke var på listen.

’Hvad fanden sker der’, tænkte Andreas Skov Olsen. Han havde været et af U19-landstræner Henrik Clausens sikre kort, men nu sad FC Nordsjælland-angriberen og stirrede ned på en trup, hvor han ikke kunne finde sit eget navn.

Det var ingen fejl. Han var blevet sorteret fra, og lige der gik det op for ham, at fejlen lå hos ham selv. For nok var hans fodboldtalent stort, men ikke så stort, at han kunne overleve kun på det.

I løbet af årets første måneder havde Andreas Skov Olsen indimellem tænkt, at han ikke selv gjorde nok, og da han i marts så truppen til de afgørende EM-kvalifikationskampe, tog han sin beslutning.

Der har været meget at juble over for 18-årige Andreas Skov Olsen, der har fået sit Superliga-gennembrud i denne sæson. Foto: Jens Dresling
Der har været meget at juble over for 18-årige Andreas Skov Olsen, der har fået sit Superliga-gennembrud i denne sæson. Foto: Jens Dresling

Nu ville han ikke bare være professionel fodboldspiller, han ville også leve som en.

- Jo længere vi kom hen på sæsonen, jo mere gik det op for mig, at jeg ikke gjorde nok. Jeg levede slet ikke professionelt nok.

- For mig var det godt, at jeg ikke blev udtaget til de landskampe. Det var en øjenåbner. Jeg fandt ud af, at jeg ikke gjorde nok, siger den 18-årige FCN-angriber, der i denne sæson er braget igennem.

Skulle være min sæson
Han er den yngste spiller i Superligaens historie, der har scoret ti mål på en sæson.

Belønningen for det hårde arbejde kan den 187 centimeter høje teenager se på topscorerlisten, hvor han efter sidste rundes to scoringer i Haderslev mod SønderjyskE står noteret for 11 fuldtræffere.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Fundamentet blev lagt i sommerferien.

Der begyndte Andreas Skov Olsen sin benhårde træning, og det var en forvandlet spiller og person, som træner Kasper Hjulmand mødte første dag efter ferien.

- Jeg kunne mærke, at jeg var så sulten, og jeg tænkte, at det her skulle bare være min sæson siger Andreas Skov Olsen, der i første træningskamp mod Nykøbing FC lavede hattrick.

Han fortsatte med at score i træningskampene, og da sæsonen gik i gang var den hurtige kantspiller med det giftige venstreben straks på pletten i både Superligaen og i Europa League.

Struktur på hverdagen
Inspirationen til at lægge sit liv om fandt han hos to tidligere FCN-topscorere, Emiliano Marcondes og Marcus Ingvartsen.

Fra Marcondes har han lånt evnen til konstant at ville blive bedre. Nu går han ikke længere hurtigt i bad og suser hjem til Hillerød efter træning.

Andreas Skov Olsen bliver ude på træningsbanen og forfiner detaljer, og træning er i dag også noget, der foregår uden for klubregi.

- Emiliano vil gøre alt for at vinde og blive den bedste. Det har jeg taget til mig, siger FCN-topscoreren, der blev inspireret af en artikel, han læste om Marcus Ingvartsen.

Flest mål som teenager

1 af 10  Peter Møller - 18 mål (Foto: Jens Dresling)
2 af 10  Andreas Cornelius - 16 mål (Foto: Tariq Mikkel Khan)
3 af 10  Morten 'Duncan' Rasmussen - 14 mål (Foto: Ernst van Norde)
4 af 10  Pione Sisto - 13 mål (Foto: René Schütze)
5 af 10  Mikkel Duelund - 13 mål (Foto: Andreas Brohus)
6 af 10  David Nielsen - 12 mål (Foto: Jens Dresling)
7 af 10  Andreas Skov Olsen - 11 mål (Foto: Jens Dresling)
8 af 10  Leon Andreasen - 10 mål (Foto: Lars Poulsen)
9 af 10  Thomas Thorninger - 8 mål (Foto: Lars Poulsen)
10 af 10  Martin Johansen - 8 mål (Foto: Mik Eskestad)

- Omkring alt det uden for banen har jeg kigget meget på ham. Tidligere tænkte jeg ikke så meget over, hvad jeg spiste, og hvornår jeg gik i seng. Men det er bare virkelig vigtigt.

- Jeg har fået struktur i hverdagen omkring min søvn og spisning, og det har givet meget mere energi og glæde, siger Andreas Skov Olsen, der ikke nåede at spille sammen med Ingvartsen i FC Nordsjælland, men alligevel er blevet holdkammerat med ham.

Andreas Skov Olsen er i løbet af efteråret blevet en del af det succesrige U21-landshold, der til sommer skal spille EM i Italien.

Og mon ikke hans navn til den tid vil være med på landstrænerens liste.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

’Troede aldrig, at jeg kom til at spille fodbold igen’

Ligesom mange andre drenge drømte Andreas Skov Olsen som lille om at blive professionel fodboldspiller.

Men i de tidlige teenageår udviklede drømmen sig til et mareridt, og den talentfulde FCN-spiller stoppede faktisk helt med at spille fodbold. Årsagen var en drilsk hofteskade, som kostede ham omkring halvandet års pause.

- Da jeg var 13-14 år, havde jeg lyskeproblemer, og de gik aldrig væk. Ingen vidste, hvad der var galt, og det frustrerede mig helt vildt. Til sidst tog jeg sammen med min far en beslutning om at stoppe.

- Det var virkelig hårdt, for jeg troede aldrig, at jeg skulle komme til at spille fodbold igen, siger Andreas Skov Olsen.

Andreas Skov Olsen troede, at karrieren var forbi, før den overhovedet var kommet i gang. Foto: Ole Steen
Andreas Skov Olsen troede, at karrieren var forbi, før den overhovedet var kommet i gang. Foto: Ole Steen

Han var stoppet i fire måneder, men så ikke helt. For hans far og FC Nordsjælland havde ikke opgivet.

En specialist fandt ud af, at det var hofteskålen og ikke lysken, at den var gal med, og efter en vellykket operation kunne Andreas Skov Olsen genoptage karrieren på U17-holdet på talentfabrikken i Farum.

- Der var meget at indhente, for jeg havde ikke spillet fodbold i omkring halvandet år. Det var ikke nemt, men når jeg tænker tilbage på det, ser jeg det som en succes.

- Jeg har fået erfaring om modgang, og hvordan man bekæmper den og kommer stærkere tilbage. Jeg er taknemmelig for, at klubben hjalp så meget og sørgede for den operation.

'Jeg tænker meget på, hvordan andre har det'

Ekstra Bladet starter sætningen, Andreas Skov Olsen gør den færdig

1) Hvis ikke jeg var blevet fodboldsspiller, så … skulle jeg have gået i gymnasiet og var måske endt som personlig træner.

2) Mit idol er … Arjen Robben, men jeg har flere. Ronaldo for hans mentalitet og Messi selvfølgelig.

3) Om fem år … håber jeg, at jeg spiller ude i Europa i en god klub og gør det godt.

4) Min bedste egenskab er… at jeg er ærlig og betænksom. Jeg tænker meget på, hvordan andre har det.

5) Jeg er bange for … at skulle blive fodboldinvalid.

6) Min værste vane er… at jeg altid drikker Faxe Kondi lige efter kampen. Jeg burde drikke noget vand.

7) Da jeg var dreng drømte jeg om … at blive professionel fodboldspiller, og da jeg kom til FCN om at skulle spille Superliga.

8) Min ambition er … at nå mine drømme. Jeg vil komme så langt, jeg overhovedet kan fodboldmæssigt, og så hjælpe min familie.

9) Når sæsonen er ovre, har jeg scoret … omkring 20 Superliga-mål.

10) Jeg ville ønske, at … vi havde fået flere point i de seneste kampe.

Fakta: Hurtigst til ti mål

Andreas Cornelius (FCK) – 13 kampe

Mogens Laursen (FCM) – 19 kampe

David Nielsen (OB og Lyngby) – 20 kampe

Andreas Skov Olsen (FCN) – 23 kampe

Besart Berisha (AaB og Horsens) – 32 kampe

Peter Møller (AaB) – 40 kampe

Martin Johansen (B1903 og FCK) – 42 kampe

Nicklas Helenius (AaB) - 55 kampe

Morten 'Duncan' Rasmussen (AGF) - 96 kampe

Oftest er de fjender, men de 'blå-gule' og 'løverne' er enige i deres holdning til de danske mestre. Foto: Jens Dresling Sport og Spil Superligaen indefra: Kontraktkaos i Superliga-klub: Ti spillere kan forsvinde

Christian Eriksen jagter en kontrakt med Barcelona eller Real Madrid.  Foto: AP Sport og Spil Mystisk agent er Eriksens hemmelige våben

Se også: Overså Brøndby-stjernes svinestreg: - Han skulle have været vist ud

11 kommentarer
Vis kommentarer