'FCK er lysår foran Brøndby, men…'

Ekstra Bladets fodboldkommentator, Stig Tøfting, mener, FCK er bedre end Brøndby på alle målbare parametre. Alligevel skal man langt fra afskrive Brøndby i søndagens derby

FCK tager imod Brøndby i forårets første Superliga-runde. Foto: Jens Dresling
FCK tager imod Brøndby i forårets første Superliga-runde. Foto: Jens Dresling

LAD MIG STARTE MED AT SIGE TINGENE som de er: FCK er lysår foran Brøndby som klub. Længere er den bare ikke. Men på trods af det faktum, har Brøndby alligevel alle muligheder for at få noget med fra søndagens derby. Og det er de sgu også pisket til, hvis der stadig skal være bare en anelse spænding om mesterskabet i år!

JEG HAR OP TIL DERBYET fordybet mig i utallige statistikker, og jeg har ikke det åbenlyse svar på, hvorfor i alverden Brøndby skal kunne vinde mod FCK i Parken. Sidste Brøndby-sejr i nationalarenaen ligger tilbage i september 2004! Siden da har FCK vundet 12 kampe, mens fem er endt uafgjort. Lad os lige tage den igen: Det er 4.536 dage siden, Brøndby har vundet et derbyopgør på udebane.

MAN SKAL HAVE MED I REGNESTYKKET, at FC København kommer til at runde ca. 100 mio. kr. i spillersalg, når pengene ruller ind på kontoen for Ludwig Augustinsson og Mathias ’Zanka’ i lighed med pengene for Thomas Delaney og Nicolai Jørgensen. Imponerende, at FCK kan sælge så store profiler og alligevel køre videre med nye navne, der er godt scoutet og hentet ind i god tid.

Rasmus Falk er en af de nye FCK'ere, der har været en succes i Ståle Solbakkens koncept. Foto: TV3 Sport
Rasmus Falk er en af de nye FCK'ere, der har været en succes i Ståle Solbakkens koncept. Foto: TV3 Sport
 

FAKTISK ER DET SVÆRT at finde selv en fodnote i statistikbøgerne, der afslører bare den mindste svaghed hos Ståle Solbakkens mandskab. FCK er ubesejret i 41 kampe i Parken, og i hele kalenderåret 2016 tabte man blot to Superliga-kampe. På nuværende tidspunkt jagter man Brøndbys rekord for flest sejre i træk. FCK har ni vundne kampe på stribe, og mangler dermed kun tre i træk for at tangere Brøndbys rekord.

FCK ER BEDST I LIGAEN HJEMME, man er bedst ude, angrebet har scoret flest mål, og forsvaret har lukket suverænt færrest mål ind. Men i alle disse statistikker er Brøndby altså nummer to på listen. Så dette New Firm-opgør er et vaskeægte topbrag, og kampen mellem de to hovedstadsklubber er ubetinget det fedeste opgør i Superligaen. Men det er samtidig et topbrag, hvor kun Brøndby har kniven for struben, og skal der spænding i guldkampen, så er det vind eller forsvind, Brøndby!

FCK KAN LEVE MED EN UAFGJORT og en afstand på 11 point. Der er ingen, der skal komme og bilde mig ind, at Brøndby kan hente 11 point på dette FCK-hold i mesterskabsslutspillet. Men vinder Brøndby, så er der otte point, et måske lettere rystet FCK-mandskab og to indbyrdes kampe. FCK vil stadig være klare favoritter, men der kan måske snige sig bare en anelse spænding ind i toppen.

MEN SÅ ER VI TILBAGE TIL, HVORDAN FANDEN BRØNDBY skal overvinde FCK i Parken. Mit bedste bud er kampen om midtbanen. Først og fremmest bliver det spændende at se, hvordan FCK tackler salget af Thomas Delaney? Det er Superligaens klart bedste spiller, der er revet væk fra maskinrummet.

Thomas Delaney har deltaget i sit sidste New Firm i denne omgang. Arkivfoto: Jens Dresling
Thomas Delaney har deltaget i sit sidste New Firm i denne omgang. Arkivfoto: Jens Dresling
 

TORSDAGENS EUROPA LEAGUE-KAMP mod Ludogorets må dog have givet Ståle Solbakken ro i maven, da Uros Matic leverede en fornem præstation på midtbanen. FCK var som sædvanlig velorganiseret og velstruktureret – nøjagtig som i tiden under Delaney.

UROS MATIC får i hvert fald en ilddåb i Superligaen, når han sammen med William Kvist skal tæmme den form for overfaldsfodbold, som Brøndby praktiserer, med stor succes, under Alexander Zorniger. Tyskerens taktik med et højt pres, genpres, fysisk overlegenhed og et direkte spil mod mål kan blive nøglen til Brøndby-sejr.

BRØNDBY-HOLDET HAR LØBET 124,5 kilometer pr. kamp i gennemsnit denne sæson. Ligasnittet ligger på 117,8 kilometer pr. kamp. Og FCK, ja de løber 114,8 kilometer pr. kamp. Det er satme vildt at tænke på, Brøndby løber 10 kilometer længere pr. kamp end FCK, og det fortæller alt om, hvordan Zorniger vil spille fodbold – og det kan komme til at gøre ondt på FCK! Derudover kan man trøste sig med på Vestegnen, at Brøndby er det eneste mandskab i Superligaen, der ikke har lukket et eneste mål ind i den første halve time af efterårets kampe.

BRØNDBY SKAL SELVFØLGELIG også sætte deres lid til, at Teemu Pukki og Kamil Wilczek spiller en stor kamp og fortsætter deres imponerende form med både at score og lave assists. De to har til sammen haft sidste eller næstsidste fod på 33 Brøndby-mål. Det er flere end de fire farligste FCK’ere til sammen! Man kan i hvert fald ikke beskylde Brøndby-offensiven for at spare på afslutningerne. 417 blev det til i efteråret, hvilket er suverænt flest i Superligaen.

Teemu Pukki og Kamil Wilczek har været et par giftige herrer for Brøndby. Foto: Jens Dresling
Teemu Pukki og Kamil Wilczek har været et par giftige herrer for Brøndby. Foto: Jens Dresling
 

DET ER I MINE ØJNE et fantastisk krydderi til derbyet, at kampen er placeret i første runde efter vinterpausen. Så bliver døren til forårssæsonen i hvert fald sparket ind med et brag, og det har man ikke gjort på samme måde tidligere. Kampplanlægningen betyder, at der er en masse ubekendte ved dette New Firm, som vi må læne os tilbage og lade kampen give os svarene på.

UANSET HVEM DER STÅR MED DE BEDSTE KORT på hånden af de to hovedstadsklubber, så forventer jeg som altid en intens, nervepirrende og drabelig duel mellem FC København og Brøndby – i hvert fald på banen. For på tribunen må vi indstille os på, at de mest inkarnerede Brøndby-fans bliver væk fra Parken. Det er pisse ærgerligt, at vi skal være vidne til et New Firm uden brag på lægterne – og her mener jeg ’brag’ i ordets lovligste forstand.

VI KAN HURTIGT BLIVE ENIGE OM, at tingene før er kommet ud af kontrol mellem de to holds fans, og selvfølgelig skal man kunne gå til fodbold uden at risikere liv og lemmer. Men når nu disse fangrupper er i stand til at skabe en stemning på internationalt topniveau, så er det sgu da tamt, at vi skal undvære den!

Søndagens derby må undvære de mest inkarnerede Brøndby-fans på tribunen. Foto: Jonas Olufson
Søndagens derby må undvære de mest inkarnerede Brøndby-fans på tribunen. Foto: Jonas Olufson
 

OG HVEM HJÆLPER BRØNDBY-FANSENE EGENTLIG? Det kan godt være, de føler sig forulempede i Parken, men det bliver da et kæmpe minus for deres hold, at der ikke er nogen fans på lægterne.

UDEFANS ELLER EJ, så er der lagt op til et af de mest spændende og uforudsigelige New Firm-opgør i nyere tid, og betydningen er ikke til at tage fejl af. Skal FCK fortsætte dominansen i Superligaen selv uden Thomas Delaney, eller skal Brøndby igen nærme sig ærkerivalen, man har halset efter siden 2004/2005? 

BRØNDBY VINDER NÆPPE MESTERSKABET i år, men mindre kan også gøre det i Zornigers første sæson, og der er begyndt at blæse nye, positive vinde over Vestegnen. Der er sportslig fremgang og klubben er gældfri for første gang i 30 år. I hvert fald ville det være rart for spændingen i dansk fodbold, at der ikke er lysår mellem Danmarks to største klubber!

Både Christian Nørgaard og Hanny Mukhtar bliver nøglespillere for Brøndby i håbet om at kunne udfordre FCK i toppen af tabellen. Foto: Lars Poulsen Sport og Spil Før superliga-starten: Sådan står Brøndby, Randers og AC Horsens

Kan FCK fortsætte storformen og juble over endnu et mesterskab, når sæsonen slutter? Foto: TV3 Sport Sport og Spil Før superliga-starten: Sådan står FCK, SønderjyskE og Silkeborg

Fansene er altafgørende for oplevelsen og nerven i New Firm, og TV-chef Kim Mikkelsen er skuffet over, at FCK og Brøndby ikke kan finde en løsning på fankrigen. Arkivfoto: Jens Dresling Superligaen - 8. feb. 2017 - kl. 14:27 TV-chef uforstående overfor fan-krig: Jeg er dybt skuffet!

314 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i fodbold
Seneste i fodbold
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere