Glad Lyngby-direktør tror på 3500 tilskuere

Andreas Byder melder om travlhed og smil, efter at klubben er udvalgt til forsøgskamp med flere tilskuere

Nu er det muligt for Lyngby at lukke en del flere tilskuere ind til kampen mod OB. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Nu er det muligt for Lyngby at lukke en del flere tilskuere ind til kampen mod OB. Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Lyngby-direktør Andreas Byder håber, at klubben kan få plads til 3500 tilskuere i superligakampen mod OB 22. juni.

Opgøret er et af de tre, som mandag blev udvalgt til at være en del af forsøget med kampafvikling for flere end 500 tilskuere.

- Vi tror, vi kan få plads til 3500 tilskuere. Men det er lidt for tidligt at sige helt præcist. Lige nu render vores folk stadig og måler op, siger Andreas Byder.

De 3500 tilskuere vil i så fald være inklusive tilskuere på den ene endetribune, som normalt bruges til ståpladser, men som skal være med sæder for at kunne godkendes til forsøget.

Rigspolitiet vil forud for de tre kampe beslutte, hvor mange personer der må være til stede ved hver af kampene.

Bliv klogere på tilskuerforsøg i Superligaen

Hvilke kampe drejer det sig om?
Tre kampe i runde 29 er udvalgt til forsøget. Det er kampe på stadioner af forskellig størrelse og med forskellig infrastruktur. Det drejer sig om kampene Horsens - Randers, Brøndby - FC København og Lyngby - OB. De spilles henholdsvis den kommende lørdag, søndag og mandag. Dermed kan det samme evalueringshold overvære alle tre kampe.

Spilles der med fyldte tribuner i forsøgskampene?
Nej, langtfra. Eksempelvis forventer Brøndby kun at kunne have 2500-3000 tilskuere til derbyet mod FCK. Den nedsatte kapacitet skyldes blandt andet, at der skal være en afstand på to meter mellem tilskuerne. Hver sektion skal have sin egen indgang og egne toiletforhold, og der må maksimalt sidde 500 personer i en sektion. Udebanefans er ikke velkomne, og tribuner med ståpladser må ikke benyttes, da tilskuerne som udgangspunkt skal sidde ned.

I de kommende dage skal det afklares, præcis hvor mange tilskuere der må komme til de tre superligakampe på baggrund af hver klubs sikkerheds- og sundhedsplan.

Hvad sker der efter forsøgskampene?
En evalueringsgruppe bestående af personer fra politiet, sundhedsmyndighederne og Divisionsforeningen skal vurdere, om forsøgene giver anledning til at spille flere kampe med over 500 personer på stadion sommeren over. Evalueringerne kommer til at foregå i uge 26 og 27. Er forsøget vellykket, kan det bane vejen for, at flere tilskuere til superligakampe vil være en del af den næste åbningsfase fra 8. juli. I så fald vil runde 32-36 kunne spilles med mere end 500 personer på stadion.

Hvordan er reglerne for de øvrige kampe i dansk fodbold?
De kampe, der ikke er en del af testforsøget, er underlagt de samme regler, som har gjaldt i den seneste uge. Der må maksimalt være 500 personer på stadion. Det inkluderer spillere, trænere, dommere, vagter, bolddrenge, kamerafolk og andre arbejdsfunktioner på stadion. Dermed er det reelle tilskuertal mellem 200 og 400 til superligakampe.

Kilder: Rigspolitiet og Ritzau

Stadionerne skal inddeles i sektioner, og der må maksimalt være 500 personer i hver sektion.

Det er samtidig en forudsætning, at publikum i det væsentligste sidder ned under kampene.

Derfor melder Andreas Byder også om stor travlhed på kontoret.

- Vi er i gang med arbejdet og planlægningen af, hvordan vi kan sektionere og lukke tilskuerne ind ad forskellige indgange på forskellige tidspunkter.

- For vores lille organisation er det en ret stor arbejdsbyrde, men det overskygger ikke glæden, siger Lyngby-direktøren.Glæden gælder både udsigten til at kunne give det pressede superligamandskab opbakning i kampen for at undgå nedrykning samt at være med til at bringe dansk fodbold helt tilbage på sporet efter nedlukningen under coronakrisen.

- Det er ikke nogen hemmelighed, at vi ikke kommer til at tjene penge på denne kamp. Den er klassificeret som en højrisikokamp og kræver derfor en masse ekstra arbejdstimer, og det kommer nok til at koste os på bundlinjen.

- Men det kan ikke gøres op i penge. Vinder vi, er det ekstra godt givet ud, og i det store billede gælder det for fodboldverdenen om at vise, at vi kan afvikle kampe under sundhedsmæssigt forsvarlige standarder, sådan som vi har sagt, at vi kan, siger Andreas Byder.

Ud over Lyngby-OB indgår også Horsens' kamp mod Randers og Brøndby-FC København i forsøget.

De tre kampe vil efterfølgende blive gennemgået af en evalueringsgruppe bestående af politiet, sundhedsmyndighederne, Divisionsforeningen samt eventuelt andre relevante myndigheder, og det skal give det nødvendige grundlag til at vurdere, om muligheden for at afvikle kampe med flere end 500 personer skal fortsætte over sommeren, meddeler Rigspolitiet.

Coronavirus: Disse kampe får flere tilskuere

Flere på stadion: Sådan vælges forsøgskampene

Premier League-profil: Der er homoseksuelle på alle hold