Gruppekram forbudt: - Det vil da være underligt

Erik Sviatchenko mener godt, at Superliga-spillerne kan vænne sig til en hverdag uden fælles jubel, men det bliver ifølge FC Midtjylland-kaptajnen også underligt

Erik Sviatchenko jubler med holdkammerater efter et mål i Lyngby tilbage i efteråret. Foto: Jens Dresling
Erik Sviatchenko jubler med holdkammerater efter et mål i Lyngby tilbage i efteråret. Foto: Jens Dresling

Man kan vænne sig til meget. Også til at skulle fejre en scoring for sig selv på et tomt stadion …

I Divisionsforeningens protokol for genoptagelse af Superligaen henstilles det til, at spillere, trænere og andet godtfolk på bænken 'i så høj grad som muligt benytter individuel fejring'.

Så når Erik Sviatchenko næste gang pander et hjørnespark i nettet, kan FC Midtjylland-kaptajnen lave sit karakteristiske Beatles-buk ud mod en tom tribune, mens holdkammeraterne jubler med mindst to meters afstand til hinanden.

- Der er mange ting, man kan vænne sig til i denne verden. Vi spillere skal også være påpasselige og selvfølgelig respektere de foranstaltninger, der er.

- Sikkerheden er det vigtigste, siger den 28-årige FC Midtjylland-forsvarer til Ekstra Bladet.

Han er ikke den, der bliver hårdest ramt, men med tre scoringer og adskillige forsøg reddet af enten overligger eller på selve mållinjen, er Sviatchenko en mand, der skal huske, hvordan man nu må juble.

- Jo, det vil da være underligt. Jeg vil ikke sige, at det er kvælende, men fodbold er meget følelsespræget, og jubel er noget meget umiddelbart.

- Det er en glædesrus, som du mærker og reagerer på, siger Sviatchenko, der stærkt satser på mindst en scoring mere, så han kan sætte personlig målrekord for en sæson.

FCM-anføreren er Superligaens vel nok mest målfarlige forsvarsspiller. Tre mål og to assist er han i ligasammenhæng noteret for i denne sæson. Foto: Jens Dresling
FCM-anføreren er Superligaens vel nok mest målfarlige forsvarsspiller. Tre mål og to assist er han i ligasammenhæng noteret for i denne sæson. Foto: Jens Dresling

Det kræver imidlertid, at regeringen og sundhedsmyndighederne senere på ugen giver grønt lys til den professionelle fodbold herhjemme.

Spillerne har vænnet sig til en hverdag med omklædning hjemmefra og træning i mindre grupper og vil ifølge Sviatchenko også kunne tilpasse sig de kampforhold, der er beskrevet i Divisionsforeningens protokol.

- Hvis kampene skal afvikles på denne vis, så er vi allerede vant til. Vi har vænnet os til de anderledes forhold, og det er blevet en normal hverdag.

- Det er mere det mentale. At få slået 'nu skal der præsteres knappen' til. Normalt bliver vi målt og vejet hver eneste weekend og lever i en præstationsboble, men i snart to måneder har vi ikke følt det pres.

- Det har sikkert været sundt, men det er også svært, siger Erik Sviatchenko, der - inden coronapausen satte ind - fik en forsmag på, hvad der venter henover sommeren.

Seneste Superliga-runde i begyndelsen af marts blev afviklet for tomme tribuner.

- Det var en underlig følelse, men langt hellere det, end hvad vi ser i Frankrig og Holland, hvor de helt har aflyst, lyder det fra FC Midtjylland-anføreren, der nok også kan imødese en anelse mere afdæmpet mesterskabsfest end de seneste gange, midtjyderne er rendt med guldet.

Du kan læse meget mere om den nye hverdag i Superligaen her: Hemmeligt dokument afslører fremtidens Superliga

Kæmper for Superligaen: Strenge krav til bolddrengene

Sparer kæmpe beløb

Skjult aftale truer Superliga-løsning

'Verdens frækkeste' sluppet løs igen