Hobro-kaos var hamrende forudsigeligt: 'Det er en lorte-struktur'

Hobro sluttede Superligaens grundspil med den lidt hule titel: ’Den bedste af den værste.’

Følg Fodbold
Følg Superligaen

Syvendepladsen placerede oprykkerne lige akkurat uden for slutspillet, men som det nok er gået op for de fleste fodboldelskere, så var sidegevinsten noget af et los i løgene. For Superliga-strukturen magede det således, at Hobro nu skal kæmpe mod nedrykning i en pulje, hvor de rent faktisk er ringere stillet end Sønderjyske og OB, der sluttede grundspillet på pladserne efter Hobro.

Tilfældigt? Uheldigt?

Nej, hamrende forudsigeligt.

Ekstra Bladet har kigget samtlige Superliga-sæsoner igennem siden indførelsen af 12-holds formatet i 1995. Efter 26 runder er de otte nederste hold blevet fordelt efter de principper, som nedryknings-grupperne er underlagt.

En lille skrivbords-test der naturligvis ikke er en fuldstændig vandfast måde at gøre tingene på, men det giver alligevel en idé om retfærdigheden i de principper, som nedrykningspuljerne inddeles efter. Blot syv gange mundede den fordeling ud i, at grundspillets bedste hold faktisk stod med de bedste vilkår for at undgå nedrykning.

Gruppespillet om at undgå nedrykning er kendetegnet ved, at det handler om at undgå tredjepladsen i puljerne, da det udløser playoff om nedrykning. Derfor er det attraktivt at starte gruppespillet med så stor pointafstand til holdene på de to nederste pladser i grupperne som muligt.

Blot syv gange siden 1995 viste det sig at være til fordel for det hold, der sluttede på syvendepladsen efter 26 runder. Til sammenligning var fordelingen af holdene i nedryknings-slutspillet mere gunstig for holdet på ottendepladsen 12 gange – og niendepladsen var faktisk bedre stillet end syvendepladsen ni gange.

- Det  kommer jo ikke bag på mig. Jeg elsker tal. Og vi har vidst det her i to år, at vi kunne ende i en situation, hvor det kunne være en ulempe at ende som nummer syv. Når nummer syv bliver parret med nummer 11 og nummer otte kombineres med nummer 12, så vil det i teorien ske hvert andet år, at det går som det er gjort i år, siger Hobro-træner Thomas Thomasberg til Ekstra Bladet.

- Problemet er ikke, at det er sådan. Problemet er, at der er nogle, der udnytter det. Det er en lorte-struktur, og vi bliver ramt af det her, selv om det har været helt gennemskueligt, at det kunne ske. Naturligvis kan vi ikke leve med det her, og det er da 100 procent sikkert, at strukturen bliver ændret til sommer, fastslår Thomas Thomasberg.

Superliga-direktør fyret: Her er forklaringen

Her er Superligaens slutprogram: Gulddrøm trues af barske dobbeltmøder

Elsker sin stjernestatus i Superligaen: - Jeg er klar, Åge!

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+